Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Το απόγευμα της Πέμπτης, 7ης Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε το πέμπτο και τελευταίο μέρος της ομιλίας του με θέμα: «Οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας μας».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, πραγματοποιεί ένα νοερό προσκύνημα σε κάποιες από τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας μας, μέσα από την εβδομαδιαία εκπομπή του με τίτλο: «Επισκοπικός Λόγος», η οποία μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Στη διαδικτυακή ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Ξεκινώντας στις αρχές του Αυγούστου το νοερό προσκύνημά μας στις θαυματουργές εικόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου, θελήσαμε να κάνουμε ένα μικρό και ευλαβικό αφιέρωμα στην Κυρία Θεοτόκο, στην οποία, όπως είπαμε από την αρχή, είναι αφιερωμένος ολόκληρος ο Αύγουστος.
Γιατί δεν είναι μόνο οι πρώτες δεκαπέντε ημέρες με τη Μικρή και τη Μεγάλη Παράκληση που ψάλλουμε κάθε απόγευμα προς την Παναγία Παρθένο, ούτε μόνο η μεγάλη Θεομητορική εορτή της πανσέπτου Κοιμήσεως και της ενδόξου εις ουρανούς μεταστάσεώς της, ούτε η νηστεία που μας προετοιμάζει γι᾽ αυτήν.
Είναι και όσα ακολουθούν και σχετίζονται με την τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Είναι και η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεώς της, τα Εννιάμερα, όπως τα λένε πολλοί, αλλά και η εορτή με την οποία κλείνει ο Αύγουστος, της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης, του ιερού αυτού κειμηλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, το οποίο μεταφέρθηκε τον 5ο αιώνα από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη, στον ναό της Παναγίας των Χαλκοπρατείων, και αργότερα στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Ένα τμήμα μάλιστα της Τιμίας Ζώνης διατηρήθηκε με τη χάρη της Παναγίας μέχρι σήμερα και θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Και μπορεί ο Αύγουστος να είναι ο κατ᾽ εξοχήν Θεομητορικός μήνας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι και στους υπόλοιπους μήνες του έτους δεν τιμούμε την Υπεραγία Θεοτόκο και δεν εορτάζουμε Θεομητορικές εορτές. Όπως, λοιπόν, το εκκλησιαστικό έτος έκλεισε στις 31 Αυγούστου με την εορτή της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, έτσι και το νέο εκκλησιαστικό έτος αρχίζει με μία εορτή προς τιμήν της Κυρίας Θεοτόκου, την εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας.
Τιμώντας, λοιπόν, και εμείς την εορτή αυτή της Παναγίας μας, ας συνεχίσουμε για λίγο ακόμη την πνευματική μας περιήγηση στις θαυματουργές εικόνες της, παρουσιάζοντας την ιστορία κάποιων πολύ γνωστών αλλά και κάποιων λιγότερο γνωστών εικόνων της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Με τα θαύματα αυτά η Υπεραγία Θεοτόκος επιβεβαιώνει την υπόσχεσή της ότι δεν θα εγκαταλείψει τους ανθρώπους μετά την Κοίμησή της, αλλά θα είναι πάντοτε βοηθός, καταφυγή, παρηγορία, πρέσβειρα στον Υιό της για όσους την παρακαλούν και ασφαλής οδηγός για τη σωτηρία μας.
Ας την παρακαλούμε, λοιπόν, και εμείς πάντοτε, ας της εμπιστευόμαστε τη ζωή μας και ας μένουμε πάντοτε δίπλα της, ακολουθώντας την προτροπή της να υπακούουμε, όπως Εκείνη, στον Κύριό μας και Υιό της. Και η Υπεραγία Θεοτόκος θα μας σκεπάζει και θα μας σώζει πάντοτε.