Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Το βράδυ της Δευτέρας, 13ης Νοεμβρίου, στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία για την εορτή του προστάτου και εφόρου της ιστορικής Ιεράς Μονής, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και της Αγίας Οικογενείας αυτού.
Στην Ιερά Αγρυπνία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και συμμετείχαν οι κληρικοί και οι διάκονοι της αδελφότητος.
Το Ιερό Αναλόγιο διακόνησαν οι νέοι Ιεροοψάλτες και Αναγνώστες κ. Χρυσοβαλάντης Λαγονίδης, κ. Αθανάσιος Μπακάλης, κ. Ιωάννης Δημόκας και κ. Κωνσταντίνος Μουρατίδης, ενώ κατά τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά που θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εύρες αμοιβήν των πόνων σου την βασιλείαν, Πάτερ, Θεού την άναρχον, … τους στεφάνους τριπλούς κομισάμενος, ομολογίας θείας, ιερωσύνης, ησυχίας τε».
Μία ημέρα μετά τη μνήμη του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, η Αγία μας Εκκλησία και ιδιαιτέρως η Ιερά Μητρόπολή μας και η Ιερά μας Μονή εορτάζει τη μνήμη ενός άλλου μεγάλου ιεράρχου, τον οποίο κάποιοι ονομάζουν νέο Χρυσόστομο, τη μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του θαυματουργού και της αγίας οικογενείας του, μέλη της οποίας, ως γνωστόν, με πρώτον τον άγιο Γρηγόριο, ασκήτευσαν στη Βέροια και στην Ιερά Σκήτη της.
Και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αγρυπνήσαμε απόψε για να τιμήσουμε τη μνήμη του, για να του εκφράσουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας και να ζητήσουμε τις πρεσβείες του και ο,τι έχει ανάγκη ο καθένας μας, αλλά και να εντρυφήσουμε στη ζωή του και να διδαχθούμε από αυτήν. Διότι ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς έζησε μία ζωή γεμάτη από αγώνες και προσπαθειες, γεμάτη από πειρασμούς και κινδύνους, γεμάτη από δυσκολίες και προβλήματα, γεμάτη όμως και από τη χάρη και την παρουσία του Θεού, γεμάτη από το άκτιστο φως και τις ουράνιες εμπειρίες, τις οποίες προγεύθηκε στη γη και τις απολαμβάνει πλέον στον ουρανό.
Αυτό ακριβώς εκφράζει και ο ιερός υμνογράφος και φίλος του άγιος Φιλόθεος, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, στο τροπάριο του κανόνος προς τιμήν του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στίχους του οποίου προέταξα της ομιλίας μου. «Εύρες αμοιβήν των πόνων σου την βασιλείαν, Πάτερ, Θεού την άναρχον, … τους στεφάνους τριπλούς κομισάμενος, ομολογίας θείας, ιερωσύνης, ησυχίας τε». Έλαβες, γράφει ο άγιος Φιλόθεος, ως αμοιβή για τους κόπους σου τη βασιλεία του Θεού και στεφανώθηκες από τον Θεό με τριπλό στεφανο, τον στέφανο της ομολογίας, της ιερωσύνης και της ησυχίας.
Τι νόημα έχουν όμως για εμάς αυτοί οι στίχοι, οι οποίοι αποτελούν, θα λέγαμε, όχι μόνο σύνοψη της ζωής του τιμωμένου αγίου αλλά και της μετά την κοίμησή του τιμής, την οποία απολαμβάνει;
Το πρώτο το οποίο μας διδάσκουν είναι ότι η ανταμοιβή του κάθε αγωνιζομένου πιστού δεν είναι εγκόσμια αλλά ουράνια. Είναι η βασιλεία των ουρανών. Είναι η ανταμοιβη την οποία θα λάβει ο ανθρωπος, όταν θα έχει τελειώσει τον δρόμο της ζωής του και θα έχει ολοκληρώσει το έργο του. Η ανταμοιβή δεν είναι επίγεια, γιατί, αν ήταν, δεν θα είχε νόημα, διότι θα ήταν και αυτή πρόσκαιρη, όπως και η ζωή. Και ακόμη θα ήταν εκτεθειμένη στον πειρασμό της υψηλοφροσύνης.
Ο Θεός βέβαια ανταμείβει και στην επίγεια ζωή τους εκλεκτούς δούλους του με διάφορες δωρεές και χαρίσματα, τα οποία όμως αποτελούν πρόγευση της ανταμοιβής που θα λάβουν στο μέλλον, και τα οποία εκείνοι κρύβουν μέσα στο ταμείο της ψυχής τους και αποφεύγουν να τα διαφημίζουν, για να μην τα δούν να εξανεμίζονται.
Το δεύτερο το οποίο μας υπενθυμίζουν οι στίχοι του ιερού υμνογραφου είναι ότι η βασιλεία του Θεού κερδίζεται με κόπους και πόνους. «Εύρες αμοιβήν των πονων σου την βασιλείαν Θεού».
Δεν είναι εύκολη υπόθεση ο πνευματικός αγώνας, γι᾽ αυτό λεγεται και αγώνας. Δεν είναι μία ευχάριστη και ανέφελη διαδρομή ο δρόμος προς τη βασιλεία του Θεού. Είναι, όπως μας λέγει και ο ίδιος ο Χριστός, «στενή και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν», αλλά και «η βασιλεία του Θεού βιάζεται και οι βιασταί αρπάζουσιν αυτήν».
Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς εγκατέλειψε την άνεση του κοσμου, για να αφιερωθεί στον Θεό. Άφησε τα ανάκτορα, για να ζήσει ως μοναχός σε τόπους ερημικούς και χωρίς τα αναγκαία μέσα. Αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το Άγιο Όρος εξαιτίας των εχθρικών επιδρομων και να έλθει στη Βέροια. Υπέμεινε διωγμούς, συκοφαντίες, ύβρεις, κατηγορίες, αλλά και ποικιλους πειρασμούς, όταν υπερασπισθηκε τη νοερά προσευχή και την ορθόδοξη πίστη για τις θείες ενέργειες και το άκτιστο φως. Αντιμετώπισε ακόμη και τις αντιδράσεις εκείνων, οι οποίοι ήθελαν να ακυρώσουν την ενθρόνισή του στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Τα υπέμεινε όμως όλα, υπερασπιζόμενος την ορθή πίστη και την αλήθεια, και μέσα από αυτόν τον αγώνα του αγιάσθηκε και έλαβε, όπως ψάλλει ο ιερός υμνογράφος τριπλούν τον στέφανο, γιατί διακριθηκε και ως ομολογητής της πίστεως και ως ιερεύς και αρχιερεύς, αλλά και ως μοναχός και άνθρωπος της νοεράς προσευχής και της ησυχίας, και απολαμβάνει πλέον τη βασιλεία του Θεού.
Εάν, λοιπόν, θέλουμε να τιμούμε πραγματικά τον μεγάλο αυτόν ιεράρχη και θεολόγο της Εκκλησίας μας, ο οποίος αγίασε με την παρουσία και την άσκησή του αλλά και με την παρουσία και την άσκηση των αγίων αδελφών του την πόλη και την περιοχή μας, ας μαθουμε να μην υπολογίζουμε τους κόπους και τις δυσκολίες της ζωής και του πνευματικού αγώνος, αλλά ας τους αντιμετωπίζουμε με υπομονη και χωρίς να εγκαταλείπουμε την προσπάθειά μας, ζητώντας παράλληλα και την ενίσχυση του Θεού διά της προσευχής και των ιερών μυστηρίων της Εκκλησίας μας και αποβλέποντας στην ανταμοιβή, την οποία έχει υποσχεθεί σε όλους μας ο Θεός, την ουράνια και αιώνια βασιλεία του.
Και εύχομαι ταπεινά διά πρεσβειων του αγίου Γρηγορίου του Παλαμα να αξιωθούμε όλη να την απολαύσουμε.