Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Την Κυριακή 4 Ιουνίου (Πεντηκοστής) το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας.
Μετά τη θεία Λειτουργία χοροστάτησε στον Εσπερινό της γονυκλισίας.
Ομιλία Σεβασμιωτάτου:
«Ο πιστεύων εις εμέ, καθώς είπεν η γραφή, ποταμοί εκ της κοιλίας αυτού ρεύσουσιν ύδατος ζώντος».
Πριν από τρεις Κυριακές είχαμε συναντήσει τον Χριστό στο φρέαρ του Ιακώβ να ζητά από μία άγνωστή του Σαμαρείτιδα γυναίκα να του δώσει νερό για να ξεδιψάσει. Τον είχαμε όμωψς ακούσει να υπόσχεται και ότι όποιος πιεί από το νερό το οποίο θα του δώσει Εκείνος, δεν θα διψάσει εις τον αιώνα.
Και σήμερα, «εν τη εσχάτη ημέρα της μεγάλης εορτής», κατά τον ηγαπημένο μαθητή του και ευαγγελιστή Ιωάννη, την ημέρα δηλαδη της Πεντηκοστής, ο Χριστός όχι μόνο προσφέρει το δικό του ύδωρ σε όποιον διψά, αλλά και διαβεβαιώνει όποιον τον πιστεύει ότι θα του χαρίσει ακένωτους ποταμούς ύδατος ζώντος.
«Ο πιστεύων εις εμέ … ποταμοί εκ της κοιλίας αυτού ρεύσουσιν ύδατος ζώντος».
Ποιο είναι όμως αυτό το ζων ύδωρ, που προσφέρει ο Χριστός στους πιστούς; Μας το αποκαλύπτει ο ιερός ευαγγελιστής Ιωάννης, ο οποίος αξιώθηκε να το λάβει μαζί με τους άλλους μαθητές του Κυρίου μας κατά την ημέρα της Πεντηκοστής στο υπερώο της Ιερουσαλήμ. Είναι το Πανάγιο Πνεύμα, αυτό που ζωογονεί τον άνθρωπο πνευματικά, όπως τον ζωογονεί σωματικά το φυσικό νερό. Είναι το Πανάγιο Πνεύμα, αυτό που δίδει στον άνθρωπο ζωή, αλλά και τον διατηρεί στη ζωή. Aυτό που καθαίρει την ψυχή του από τους ρύπους της αμαρτίας. Αυτό που την αρδεύει, συμβάλλοντας στην πνευματική της καρποφορία. Αυτό που την δροσίζει και την παρηγορεί στις ώρες των δοκιμασιών και των πειρασμών. Αυτό που την καθοδηγεί «εις πασαν την αλήθειαν», δηλαδή στον Χριστό, ο οποίος είναι «η αλήθεια και η ζωή».
Αυτό το ζων ύδωρ, το Πανάγιο Πνεύμα, κατήλθε σήμερα, Κυριακή της Πεντηκοστής, επί τους αγίους μαθητές και αποστόλους του Κυρίου μας. Κατήλθε στην Εκκλησία και παραμένει σ᾽ Αυτήν στους αιώνες, για να διαχέεται σε όσους πιστεύουν στον Χριστό διά του αγίου βαπτίσματος και των ιερών μυστηρίων της. Διότι η χάρη του αγίου Πνεύματος δεν ενήργησε μόνο στους μαθητές του Χριστού. Εάν τότε το Πανάγιο Πνεύμα εμφανίσθηκε σαν πυρινες γλωσσες, εάν ήλθε συνοδευόμενο από ήχο πνοής βιαίας, όπως περιγράφουν τα ιερά κείμενα, εάν ήλθε και ενεθάρρυνε τους μαθητές, ώστε να βγούν από το υπερώο, όπου ήταν κλεισμένοι μετά την Ανάσταση του Χριστού «διά τον φόβον των Ιουδαίων», και να κηρύξουν το Ευαγγέλιο «εν ετέραις γλώσσαις», σε γλώσσες που δεν γνώριζαν, το έκανε για να γίνει αισθητή και αντιληπτή η επιφοίτησή του. Να γίνει αισθητό και αντιληπτό σε όλους ότι δεν εμφανίσθηκε στιγμιαία, όπως συνέβη κατά τη βάπτιση του Κυρίου, αλλά ήλθε στη γη για να ευρίσκεται διαρκώς μέσα στην Εκκλησία, να την ζωοποιεί με τη χάρη του και να την καθιστά «πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον» για όσους αναζητούν το ζων ύδωρ του Παναγίου Πνεύματος.
Και απόδειξη της παρουσίας του αγίου Πνεύματος στην Εκκλησία είναι οι άγιοί μας. Είναι οι μάρτυρες, οι όσιοι, οι ιεράρχες και οι θεοφόροι πατέρες, που με τη ζωή, με τον λόγο, με το μαρτύριο και με τα θαύματά τους επιβεβαιώνουν τον λόγο του Κυρίου, «ο πιστεύων εις εμέ … ποταμοί εκ της κοιλίας αυτου ρεύσουσιν ύδατος ζώντος».
Και έναν από αυτούς, τον άγιο Αρσένιο Βεροίας, εορτάζουμε σημερα. Μαρτύρησε κατά την παράδοση εδώ στον ναό των πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, και στη συνέχεια στον πλατανο, που υπάρχει ακόμη έξω από τον ναό, κατά τα πρώτα χρονια της Τουρκοκρατίας, για να μην αρνηθεί τον Χριστό, αλλά και για να παραμείνει «πιστος μέχρι θανάτου» δίπλα στο ποίμνιό του, δίπλα στους Βεροιείς, ως καλος ποιμήν και μιμητής του Χριστού.
Κυριακή της Πεντηκοστής σήμερα και η Εκκλησία μας μας υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά την υπόσχεση του Χριστού για όσους τον πιστεύουν, όχι επιφανειακά αλλά ειλικρινά και ουσιαστικά, και αγωνίζονται να εργάζονται τα έργα της πίστεως, τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή των εντολων του Θεού. Και η υπόσχεση του Χριστού είναι ότι όλοι μπορούμε να λάβουμε το άγιο Πνεύμα. Όλοι μπορούμε να λάβουμε τη χάρη του, που θα αναζωογονήσει την ψυχή μας και που θα μας κατευθύνει στην οδό της σωτηρίας. Ας ζητήσουμε και εμείς με ταπείνωση από τον Χριστό να μας δώσει αυτή τη χάρη του Παναγίου του Πνεύματος, γιατί ο Χριστός δεν υποχρεώνει κανέναν να την λάβει, εάν δεν την ζητήσει. Και ας προσπαθούμε να την ανανεώνουμε και να την συντηρούμε στην ψυχή μας, διατηρώνοντας την κατά το δυνατόν καθαρή από την αμαρτία που το εκδιώκει, αλλά και μετέχοντας στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας, διά των οποίων προσφέρεται στους πιστούς. Και ας παρακαλούμε καθημερινά το Πανάγιο Πνεύμα να μας ενισχύει, να μας χαριτώνει, να μας φωτίζει και να μας οδηγεί στη σωτηρία.