Τρίπολη: Για δεύτερη συνεχή χρονιά με την πεφωτισμένη καθοδήγηση και την ευλογητή παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου…
αλλά και του τελευταίου Σχολάρχου του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου κ. Βλάση Ανδρικόπουλου, πραγματοποιήθηκε η ευλόγηση και κοπή της Βασιλόπιτας των αποφοίτων Ιεροσπουδαστών του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στην Τρίπολη.
Ο Σεπτός, ταπεινός, πράος αλλά και ακάματος Ποιμενάρχης της Θεοσώστου αυτής ιστορικής επαρχίας κατά την ευλόγηση της Βασιλόπιτας στην εμπνευσμένη προσλαλιά του, αναφέρθηκε εκτενώς στην μεγάλη διαδρομή της Εκκλησιαστικής Σχολής και του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου, με ιδιαίτερη συγκίνηση διηγούμενος παράλληλα χαριτολογώντας ανέκδοτες ιστορίες ως Ιεροσπουδαστής. Χαιρετισμούς στην συνεστίαση απηύθυναν επίσης ο Σχολάρχης κ. Βλάσης Ανδρικόπουλος, Ιερείς και Λαϊκοί διηγούμενοι προσωπικά βιώματα από την φοίτησή τους, αναπολώντας με συγκίνηση τα μαθητικά τους χρόνια ως Ιεροσπουδαστές, κάτω από την καθοδήγηση πεφωτισμένων διδασκάλων και πνευματικών ανθρώπων αφοσιωμένων στο ιερό χρέος! Ιεροφάντες κληρικοί και λαϊκοί Σχολάρχες, Θεολόγοι, επιστήμονες των άλλων διδακτικών ενοτήτων και μαζί τους οι απλοί εργάτες της Σχολής μας, όλοι πνευματικοί γονείς μας, που νύχτα και μέρα με πλεόνασμα αγάπης έδιναν ακόμη και την ψυχή τους, για να ενσταλάξουν στον νου και στις καρδιές μας, τη σωστική βίωση του Λόγου του Ευαγγελικού, την μετοχή στην Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας, την κοινωνία με το Σώμα και Αίμα του Λυτρωτή, την εμπιστοσύνη στις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας και τα ζώπυρα ιδανικά του Ελληνισμού!
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το παραπάνω Εκκλησιαστικό Λύκειο, το οποίο αφού «εξορίστηκε» κυριολεκτικά σε μια απόμακρη περιοχή του Λουτρακίου «Κατουνίστρα», αντικειμενικά ακατάλληλη για την ζωή των Ιεροσπουδαστών και την λειτουργία ενός τέτοιου Εκκλησιαστικού Σχολείου, παρά τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα σε κλίμα εγκατάλειψης από πλευράς Εκκλησίας και Πολιτείας λειτουργούσε από το 1979 ως 4τάξιο μέχρι το 2006 και ως 3τάξιο στην συνέχεια. Στις 30/06/2010 δυστυχώς έκλεισε οριστικά και συγχωνεύτηκε πλέον μέχρι και σήμερα στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πάτρας.
Το Εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου αποτέλεσε την συνέχεια της παλαίφατης Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου, η οποία ιδρύθηκε το 1924 επί Μητροπολίτου Κορινθίας κυρού Δαμασκηνού, του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και Αντιβασιλέως των Ελλήνων, για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες για επάνδρωση της Εκκλησίας με μορφωμένους Κληρικούς. Λειτούργησε με την ευθύνη της Εκκλησίας τηςΕλλάδος και ονομάστηκε Ιερατική Σχολή. Το 1971 δυστυχώς ανεστάλη η λειτουργία της, με σχετικό Διάταγμα της Δικτατορίας.
Στην παραπάνω Σχολή φοίτησαν πολλοί Ιεράρχες μεταξύ αυτών οι επιζώντες μέχρι σήμερα Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ηλείας κ.κ. Γερμανός, Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, Ύδρας και Σπετσών κ.κ. Εφραίμ, καθώς επίσης Ακαδημαϊκοί Καθηγητές, Θεολόγοι Καθηγητές, πλήθος λειτουργών της Αγίας μας Εκκλησίας και λαϊκοί συνεργάτες αυτής, στην Ελλάδα και την Διασπορά.
Στο κάλεσμα αυτό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αλεξάνδρου, ανταποκρίθηκαν για μία ακόμη φορά Ιερείς και Λαϊκοί απόφοιτοι του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου, το οποίο έγινε το θεμέλιο πάνω εις το οποίο χτίστηκε, ακλόνητο από τις θύελλες του βίου, το πνευματικό οικοδόμημα της κατοπινής τους, ζωής και πορείας. Η επόμενη συνάντηση-αντάμωμα για το τρέχον έτος, θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ τον Ιούλιο και πάλι στην Τρίπολη κατόπιν σχετικής προτάσεως του Σεβασμιωτάτου, όπου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα και ξενάγηση στα Ιερά Προσκυνήματα της Τριπολιτσάς.
Αξίζουν θερμές ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και ακάματο Ποιμενάρχη της ιστορικής αλλά και πάντα φιλόξενης Ιεράς Μητροπόλεως Μαντίνειας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο, για την πατρική και φιλάδελφη υποδοχή καθώς επίσης και την Αβραμιαία φιλοξενία Του, στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ωσαύτως στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τεγέας κ.κ. Θεόκλητο και στους Αιδεσιμολογιοτάτους π. Σωτήριο Αθανασούλια και π. Ιωάννη Σουρλίγκα.
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.