Ι.Μ. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: Συμπληρώνονται δύο χρόνια από της συστάσεως και λειτουργίας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 τελέσθηκε ο αγιασμός για το νέο Ακαδημαϊκό Έτος 2022 – 2023 από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, ένα έτος, αφιερωμένο στο νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη.
Η Ακολουθία του Αγιασμού τελέσθηκε στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, τον οποίο πλαισίωσαν ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και οι ιερείς των 10 περιφερειακών παραρτημάτων ανά την Φθιώτιδα, με την ευλογία αποτμήματος της Τιμίας Χειρός του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, της Ιεράς του Εικόνος και της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.
Αρχικά προβλήθηκε ένα σύντομο video, το οποίο παρουσίασε φωτοστιγμές από τις πολλές δράσεις και ποικίλες εκδηλώσεις του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως, τόσο στην Φθιωτική γη, όσο και σε άλλους τόπους, καθώς, όπως συνεχώς τονίζει ο κ. Συμεών, το Ωδείο αποτελεί ένα αυλάκι που ενώνει την Λαμία με όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδος μας, κάθε τόπο που αγαπά και σέβεται την μουσική μας παράδοση και τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό.
Μετά τον Αγιασμό, τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε ο Διευθυντής του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Πριν δύο χρόνια ακριβώς έγινε η αναβάθμιση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών, εμπνευστή, ιδρυτή και πρόεδρο του Ωδείου μας. Σκοπός του Ωδείου μας είναι η προσφορά στον πολιτισμό, η ενωτική δημιουργία για το καλό όλων μας. Θέλουμε να ακούμε τις μουσικές των παιδιών, να τους αφήσουμε μία παρακαταθήκη και να δώσουμε ταυτόχρονα χώρο στους μεγαλύτερους για να δημιουργήσουν.
Το Ωδείο αναπτύσσεται αγωνιζόμενο καθημερινά να πετύχει τους στόχους του με 11 σχολές, με 21 καθηγητές, με 10 παραρτήματα, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και με 559 μαθητές!
Όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς την Χάρη του Θεού και την προστασία των Προστατών Αγίων μας, χωρίς τον Πατέρα και Επίσκοπό μας να μας ευλογεί, να μας στηρίζει και να μας εμπνέει, χωρίς την ενότητα μεταξύ των καθηγητών, χωρίς εξωστρέφεια και συνεργασίες.
Οι προοπτικές μας είναι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την πρόοδο των παιδιών μας. Να μπορέσουμε να σμιλέψουμε τις ψυχές τους με την μουσική για ένα καλύτερο αύριο, να αναδείξουμε χρόνο με τον χρόνο έτι περισσότερο τον γυναικείο και παιδικό βυζαντινό και παραδοσιακό χορό, να δώσουμε ευκαιρίες ανώτερων σπουδών στους μαθητές μας με υποτροφίες και να γνωρίσουμε την ομορφιά της μουσικής.
Το φετινό Ακαδημαϊκό Έτος είναι αφιερωμένο στον δικό μας Άγιο, τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, τον Ελεήμονα και Πνευματικό και ετοιμάζουμε την ψηφιακή έκδοση με ύμνους από τις ακολουθίες του και άλλα πολλά που θα ευλογήσει η Χάρη του Αγίου.
Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε το νέο Ακαδημαϊκό Έτος να είναι έτος δημιουργίας και συμβολής στην πολιτιστική ανάπτυξη της μουσικής μας και στην πρόοδο του τόπου».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης με θερμούς λόγους για την πρόοδο του Ωδείου και το πολυποίκιλο παιδαγωγικό έργο, το οποίο επιτελεί το Ωδείο, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.
Στον πατρικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η οποία πραγματοποιείται σήμερα, όπου κατά αγαθή συγκυρία η Εκκλησία μας ξεκινά και επίσημα το κατηχητικό και ποιμαντικό της έργο για τη νέα εκκλησιαστική χρονιά και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Πριν δύο χρόνια αποφασίσαμε όλοι μαζί, γιατί το όλοι μαζί φέρνει στην ζωή μας αποτελέσματα, μόνο οι συλλογικές αποφάσεις καρποφορούν ασχέτως τον πιο ρόλο παίζει ο καθένας, να ιδρύσουμε το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».
Δημιουργήσαμε, αξιοποιώντας αυτή την μαγιά, την οποία κατέλειπε ο μακαριστός και Άγιος προκάτοχός μου Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος. Κάναμε αυτό που μας είπε σήμερα ο Χριστός στο Ευαγγέλιο του. Καθαρίσαμε ένα χωράφι , όπως κάνει ένας καλό γεωργός, για να καρποφορήσει ο σπόρος που θα φυτευθεί. Και όπως φαίνεται κάναμε καλή δουλειά. Όλοι μαζί ρίξαμε τον σπόρο και αυτός καρποφορεί!
Μόνο μέσα από την αφετηρία της ιερότητος και μοναδικότητος ακόμη και του ενός προσώπου. Το έργο που επιτελείται στο Ωδείο είναι του Θεού το εργο και γι΄αυτό οι αριθμοί του δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν. Δεν πρέπει όμως να εγκλωβιστούμε στους αριθμούς, αλλά θα κρατήσουμε την ουσία. Ότι η γη η αγαθή πρέπει να καλλιεργείται. Ακόμη και η τραχιά γη πρέπει να καλλιεργείται και η πετρώδης και η ακανθώδης, απλά θέλει πιο πολύ πόνο και πιο πολύ κόπο.
Ο Λόγος του Θεού είναι ο σπόρος και το χωράφι είναι ο Αμπελώνας του Χριστού και κάθε άνθρωπος είναι ο ίδιος ο Χριστός και ιδιαίτερα όταν αυτός ο άνθρωπος είναι το παιδί μας, είναι ο νέος και η νέα της κοινωνίας μας.
Ευχαριστώ όλους σας που στηρίζετε την προσπάθεια μας αυτή. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές της τοπικής μας Εκκλησίας, όλους σας ανεξαιρέτως που με καλές σκέψεις και καλούς λόγους στηρίζετε το έργο της Εκκλησίας μας».
Ακολούθησε η απονομή των Διπλωμάτων και των Πτυχίων των επιτυχόντων μαθητών και μαθητριών του περσινού διδακτικού έτους.
Τον κύκλο των σπουδών τους στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» ολοκλήρωσαν με επιτυχία οι κάτωθι:
1. Θεοφάνης Καλαμάρας (Πτυχίο Ιεροψάλτου) Παράρτημα Αταλάντης
2. Ευστάθιος – Παναγιώτης Αθανασάκος (Πτυχίο Βυζ. Μουσικής), Παράρτημα Κ. Τιθορέας
3. Κωνσταντίνος Κρέτσης (Πτυχίο Βυζ. Μουσικής)
4. π. Ανδρέας Ταρλαντάς (Πτυχίο Βυζ. Μουσικής), Παράρτημα Αταλάντης
5. Γεώργιος Χράς (Πτυχίο Βυζ. Μουσικής), Παράρτημα Κ. Τιθορέας
6. Αθανάσιος Βαρσάμης (Πτυχίο Βυζ. Μουσικής),
7. Κυριάκος Ανανιάδης (Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής), Παράρτημα Μαλεσίνας
8. Βασίλειος Ζούκας (Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής)
9. Σεβαστή – Ιωάννα Ανανιάδου (Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής), Παράρτημα Μαλεσίνας
10. Άγγελος Αλαφροπάτης (Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής)
11. Βασίλειος Ασήμου (Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής)
12. Βασιλική – Άννα Λαμπροπούλου (Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής)
Επίσης, δόθηκαν και τρείς έπαινοι – βραβεία σε τρείς μαθητές του Ωδείου, στα αδέλφια Κωνσταντίνο Λεμονή, Αναστάσιο Λεμονή και Αλέξανδρο Λεμονή, οι οποίοι απέσπασαν την καλύτερη βαθμολογία στην 4η κατηγορία με την συμμετοχή τους στον Ι’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης, τον οποίο διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης».
Το κλείσιμο της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, καθώς, οι καθηγητές, οι νέοι Πτυχιούχοι, συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας του Ωδείου παρουσίασαν για πρώτη φορά ένα νέο τραγούδι για τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη. Πρόκειται για το τραγούδι: «Εις τον τάφον του Γέροντος» ένα ποίημα του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη, ο οποίος μέσα στα πολλά του τάλαντα, διακρινόταν για το χάρισμα της ποιήσεως και το οποίο αποτελεί ένα από τα δεκάδες ποιήματα του για τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, τον Άγιο της αγάπης, της ελεημοσύνης και της συγχωρητικότητος. Την μελοποίηση και την ενορχήστρωση του εν λόγω τραγουδιού έκανε ο Διευθυντής του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ.
Τέλος, άπαντες οι καθηγητές, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ωδείου έψαλλαν το πολυχρόνιο του Σεβασμιωτάτου και μαζί με την Αρχιερατική του ευχή, έλαβαν ως ευλογία ένα usb στικάκι, με το λογότυπο της Ιεράς Μητροπόλεως, πάνω στο οποίο είναι γραμμένη μία ευχή του Σεβασμιωτάτου προς τον καθένα ξεχωριστά, καθώς και πλούσιο κέρασμα.
Στην Τελετή Έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους του Ωδείου παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.) κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Κυρίτσης, ο Πρόεδρος της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας κ. Γεώργιος Γιαννίστης, ο Οργανωτικός Συντονιστής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδος κ. Χρίστος Μαρκαντώνης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Δημήτριος Δρακάκης, ο Διευθυντής του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου μας, καθώς και πολλοί μαθητές, μαθήτριες του Ωδείου με τους γονείς τους.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου