Τιμητικές πλακέτες για την πολύπλευρη προσφορά της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας απονεμήθηκαν στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και στον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη, το πρωί της Δευτέρας 6 Μαΐου, κατά την έναρξη των εργασιών του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου «ΒΙΟΝΑΝΟΤΟΧ 2019», που διοργανώνει το Τμήμα Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης από 6 έως και 9/5 σε κεντρικό ξενοδοχείο στην περιοχή Αμμουδάρα Ηρακλείου, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και άλλων εκπροσώπων της έρευνας από τη Ρωσσία, αλλά και από άλλες χώρες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης: “Η απονομή έγινε από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου «ΒΙΟΝΑΝΟΤΟΧ 2019», κ. Αριστείδη Τσατσάκη, Καθηγητή Τοξικολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος επεσήμανε την «πολύχρονη προσφορά της Μονής Τοπλού στη διατήρηση της εκκλησιαστικής τέχνης, στην ορθολογική, βιώσιμη και βιολογική γεωργία, στο σεβασμό στην παράδοση και το περιβάλλον, στην προώθηση προϊόντων άριστης ποιότητας στην εγχώρια και διεθνή αγορά, στην τουριστική προβολή και στην ανάπτυξη σχέσεων πολιτισμού της Μονής με άλλες χώρες».
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε εγκάρδια τον κ. Τσατσάκη για την τιμητική αυτή διάκριση. Όπως τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του: «Η απονομή τιμητικής πλακέτας προς την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή τόσο για την Μονή όσο και για την τοπική μας Εκκλησία, και επιβεβαιώνει την πολύπλευρη προσφορά του ιστορικού αυτού μοναστηριού. Η Μονή Τοπλού, ακολουθώντας την παράδοση πολλών αιώνων και αξιοποιώντας την καλλιεργητική εμπειρία των Πατέρων, συνδυάζει την ασκητική παράδοση και πνευματικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τη βιώσιμη και βιολογική γεωργία στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης. Είναι γνωστό ότι η Μονή, που περιβάλλεται από αμπελώνες και ελαιώνες, πρωτοστατεί στη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού και της ελιάς. Διαθέτει ξεχωριστούς χώρους παραγωγής και τυποποίησης κάθε βιολογικού προϊόντος, δηλ. οινοποιείο, ελαιουργείο, αποσταγματοποιείο και μελισσοκομείο. Επομένως ο,τι παράγει, τυποποιεί και προωθεί στην εγχώρια και διεθνή αγορά είναι βιολογικό, έχοντας μοναδικό γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον και στην τοπική παράδοση υγιεινής διατροφής. Παράλληλα η Μονή Τοπλού δίδει την ορθόδοξη μαρτυρία στον σύγχρονο κόσμο, για την προστασία της κτίσεως και τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως διδάσκει η Ορθόδοξη Εκκλησία και προβάλλει ιδιαιτέρως η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου ως παγκόσμια Ημέρα προστασίας του Περιβάλλοντος και έχει διοργανώσει πολλά οικολογικά συνέδρια σε όλο τον πλανήτη».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Τσατσάκη και όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου «ΒΙΟΝΑΝΟΤΟΧ», σημειώνοντας ότι το συνέδριο αυτό έχει εξελιχθεί σε θεσμό, που συμβάλλει αποφασιστικά στη σωστή ενημέρωση για τα τοξικολογικά και οικολογικά θέματα, και τα νέα επιτεύγματα της Βιοϊατρικής, ευχήθηκε δε καλή επιτυχία και ευόδωση των στόχων του συνεδρίου”.