Η Βουλγαρική Εκκλησία τίμησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο (Παπαθωμά) με το παράσημο Α’ Τάξης “Άγιος Ιωάννης της Ρίλας”, κατόπιν απόφασης της Ιεράς Συνόδου της.
Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Αυτή η σημαντική διάκριση απονεμήθηκε στον Μητροπολίτη Γρηγόριο σε αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής του στις υποθέσεις της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024, στην έδρα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στη Σόφια, παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Δανιήλ, ο οποίος επέδωσε προσωπικά την τιμητική αυτή διάκριση.
Ο Μητροπολίτης Γρηγόριος δεν είναι μόνο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και Καθηγητής Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ακαδημαϊκή και εκκλησιαστική του ιδιότητα τον καθιστούν μια εξέχουσα μορφή στο χώρο της Ορθόδοξης Θεολογίας και του Κανονικού Δικαίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Βέβαια, στη μητροπολη του έχει προκαλέσει διχασμό μα την απόφαση του για τον Εσταυρωμένο !
Το παράσημο του “Αγίου Ιωάννη της Ρίλας” απονεμήθηκε στον Μητροπολίτη Γρηγόριο κυρίως για τη συμβολή του το 2009 στην επίλυση του εκκλησιαστικού σχίσματος στη Βουλγαρία. Το 2009, ενώ ακόμα υπηρετούσε ως Αρχιμανδρίτης, κλήθηκε να προσφέρει την κανονική του πραγματογνωμοσύνη στη Βουλγαρική Εκκλησία. Η πρόσκληση αυτή ήρθε με πρωτοβουλία του μακαριστού Μητροπολίτη Νευροκοπίου κυρού Ναθαναήλ, και το αίτημα υποβλήθηκε επίσημα από τον τότε Πατριάρχη Βουλγαρίας, μακαριστό κυρό Μάξιμο.
Η πραγματογνωμοσύνη αυτή είχε καθοριστική σημασία για την αντιμετώπιση του σχίσματος που υπήρχε στη Βουλγαρία εκείνη την εποχή. Το σχίσμα προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς και διαμάχες εντός της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με σημαντικές επιπτώσεις στην εκκλησιαστική και πολιτική ζωή της χώρας. Ο Μητροπολίτης Γρηγόριος, με τις γνώσεις και την εμπειρία του στο Κανονικό Δίκαιο, κατέθεσε μια πραγματογνωμοσύνη που απέκτησε μεγάλη σημασία στις νομικές διαδικασίες που ακολούθησαν.
Η γνωμοδότηση του Μητροπολίτη Γρηγορίου αποτέλεσε βασικό στοιχείο στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας να προωθήσει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Στόχος ήταν να δικαιωθεί η Βουλγαρική Εκκλησία ενάντια στις νομικές προσφυγές που είχαν κατατεθεί από τους σχισματικούς. Η απόφαση του Δικαστηρίου υπήρξε καθοριστική, καθώς δικαίωσε το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, επιβεβαιώνοντας τη νομιμότητα και τη δικαιοδοσία του.
Η απονομή του παρασήμου “Άγιος Ιωάννης της Ρίλας” στον Μητροπολίτη Γρηγόριο δεν αποτελεί μόνο αναγνώριση της συμβολής του στην αποκατάσταση της ενότητας στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και ένα σύμβολο της εκτίμησης και του σεβασμού που τρέφει η Βουλγαρική Εκκλησία προς το πρόσωπό του. Η συμβολή του Μητροπολίτη στη διατήρηση της κανονικότητας και της ενότητας στον εκκλησιαστικό χώρο εκτιμάται βαθύτατα τόσο από την Εκκλησία της Ελλάδος όσο και από τη Βουλγαρική Εκκλησία.
Επιπλέον, αυτή η τιμητική διάκριση ενισχύει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Ο Μητροπολίτης Γρηγόριος, με την εκκλησιαστική και ακαδημαϊκή του δράση, συμβάλλει στη διατήρηση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, προωθώντας την ενότητα και την αδελφοσύνη σε μια περίοδο που η εκκλησιαστική ενότητα αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για την Ορθόδοξη κοινότητα παγκοσμίως.