ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Με μεγαλοπρέπεια, ιστορική μνήμη και συγκίνηση, η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου τίμησε την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 τον Αρχηγό της Φρουράς των Εξοδιτών, Αθανάσιο Ραζή-Κότσικα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 199η επέτειο της ηρωικής Εξόδου.
Το απόγευμα, στο Ιστορικό Μουσείο της Διεξόδου, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερης βαρύτητας τελετή: ο Ιδρυτής του Μουσείου, κ. Νικόλαος Κορδόσης, παρέδωσε συμβολικά τα ιστορικά όπλα του Ραζή-Κότσικα σε νεαρούς Μεσολογγίτες, οι οποίοι, φορώντας παραδοσιακές στολές, σχημάτισαν πομπή προς τον Κήπο των Ηρώων. Την πορεία συνόδευσαν τα πνευστά της Φιλαρμονικής «Διονύσιος Σολωμός» και τιμητικό άγημα του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο Λιάρος».
Στην προτομή του ήρωα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό, ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως κ. Σπυρίδων Διαμαντόπουλος και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των στρατιωτικών αρχών. Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, το οποίο έχει αναλάβει σταθερά ενεργό ρόλο σε επετειακές τελετές του Μεσολογγίου, φέροντας το ιστορικό αποτύπωμα της περιοχής.
Η μνήμη, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Στην Αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με τίτλο «Τριαντάφυλλα ’ναι Θεϊκά στην Κόλαση πεσμένα…», στην οποία έλαβαν μέρος η Δημοτική Χορωδία Μεσολογγίου, οι σολίστ Νίκος Ανδρουλάκης και Ελίνα Βενιζέλου, η αφηγήτρια Ελευθερία Τσακανίκα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σπύρος Χολέβας. Η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Συλλόγου «Φίλοι του Ραδιοφώνου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου» και εντάχθηκε στις κεντρικές δράσεις των φετινών Εορτών Εξόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φετινές εκδηλώσεις γίνονται με το βλέμμα στην ιστορική συγκυρία του 2026, έτους που θα σηματοδοτήσει την 200ή επέτειο της Εξόδου. Ήδη ο Δήμος Μεσολογγίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προετοιμάζει αναβαθμισμένες εκδηλώσεις με συμμετοχή επισήμων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας υπήρξε μια κορυφαία μορφή της Επανάστασης του 1821 και διακρίθηκε για την ηγετική του στάση κατά την Έξοδο. Ο ρόλος του παραμένει ζωντανός στο συλλογικό φαντασιακό της πόλης, με τις δράσεις μνήμης να αποκτούν ιδιαίτερο βάρος, ειδικά στην εποχή που η ιστορική συνείδηση απαιτεί επαναπροσδιορισμό.
Ο σεβασμός προς τον ήρωα και η ενεργή συμμετοχή της νέας γενιάς, που κράτησε και μετέφερε τα όπλα του Ραζή-Κότσικα, δείχνουν πως το Μεσολόγγι δεν τιμά απλώς την Ιστορία του – τη συνεχίζει ζωντανά. Όπως άλλωστε υπενθυμίζεται από την ίδια την Εκκλησία, «η μνήμη των δικαίων μετ’ ευλογιών» όπως αναφέρεται στα λειτουργικά κείμενα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Δείτε ΕΔΩ περισσότερες φωτογραφίες