“Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΕΧΕΙ ΝΟΜΟΥΣ“
Όσον αφορά τα γεγονότα, που συνέβησαν στις 22 Αυγούστου, παραμονή της εορτής της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις Βαρδάτες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος έκανε την ακόλουθη δήλωση στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR Κεντρικής Ελλάδος» και στο δημοσιογράφο Σπύρο Καρανάσιο (23.8.2016).
Σεβασμιώτατος: Στις Βαρδάτες υπάρχει ένας σπηλαιώδης ναός, ένα προσκύνημα, που συντρέχει κόσμος από διάφορα μέρη της Φθιώτιδος, γίνονται βαπτίσεις όχι μόνο από την ενορία των Βαρδατών αλλά και από άλλα χωριά, γίνονται γάμοι από άλλα μέρη. Ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας προβλέπει: όταν ένα ενοριακό παρεκκλήσιο γίνει κέντρο λατρείας και για άλλους χριστιανούς, άλλων ενοριών, γίνεται προσκυνηματικός ναός. Αυτός είναι ο όρος. Εγώ λοιπόν είπα εις το χωριό, ότι θα αναδείξουμε το προσκύνημα, θα δημοσιεύσουμε νόμο, ο οποίος πέρασε από την Ιεραρχία, να γίνει ο σπηλαιώδης ναός, προσκυνηματικός ναός. Είναι νόμος αυτός, και βάση αυτού διόρισα νέα επιτροπή από διάφορα μέρη, οι οποίοι θα φροντίζουν το προσκύνημα. Ήρθε ο τοπικός πρόεδρος, ο οποίος είχε ενδιαφέρον και διά τα έσοδα του προσκυνήματος –τα άλλα χρόνια δεν ξέρω που πηγαίνανε– ήρθε και διεμαρτηρήθη.
Εγώ λοιπόν έκανα έναν οικονομικό έλεγχο στην ενορία και βρήκα πολλά τρωτά και εξ αυτού του γεγονότος περισσότερο πείστηκα, ότι έπρεπε να γίνει προσκυνηματικός ναός. Να προβληθεί, να είναι για όλους ανοικτός, και να είναι ανοικτός βεβαίως και για τους κατοίκους των Βαρδατών. Τους είπα εγώ, όταν πήγα να κάνω Παράκληση την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου: είστε όλοι δεκτοί, ελάτε εδώ να καθαρίσετε, ελάτε εδώ να βοηθήσετε, βεβαίως και είναι όλοι δεκτοί, αλλά αυτοί θέλουν άλλα πράγματα, να πάρουν τα χρήματα. Τα χρήματα θα τα διαχειριστεί η Επιτροπή δια το καλό τού Προσκυνήματος. Ήδη διόρισα έναν υπάλληλο, ο οποίος είναι κάθε μέρα εκεί και είναι ανοικτό το μοναστήρι. Ποτέ δεν ήταν έτσι. Όποιος θέλει μπορεί να πάει να προσευχηθεί, να πιει ένα καφεδάκι, να ξεκουραστεί, και έχω και άλλα σχέδια για το Προσκύνημα αυτό.
Πρέπει λοιπόν να μάθουν οι άνθρωποι αυτοί, οι λίγοι, να υπακούν στον Μητροπολίτη. Μου έκαναν μία πρόταση: να μου βρουν 5-6 ονόματα να τους διορίσω επιτρόπους. Τους διόρισα εις το Ναό των Βαρδατών. Τους διόρισα. Ό,τι τους είπα, το έκανα. Και τους εξηγήθηκα, εσείς θα διαχειρίζεστε και θα διοικείται την Ενορία και η Επιτροπή, που διόρισα, θα διαχειρίζεται και θα διοικεί το Προσκύνημα.
Αλλά, εις το Προσκύνημα είστε όλοι δεκτοί. Καταλάβετε λοιπόν τους είπα, νομιμότητα θα υπάρχει, απόλυτη διαφάνεια και καλόν είναι να μην ρεζιλεύονται οι άνθρωποι και να μην εκτίθενται, διότι αυτά πλέον έχουν ξεπεραστεί. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Τους δέχτηκα πολλές φορές, τους εξήγησα και τους είπα, κάντε λίγο υπομονή, διότι εσείς θα επικροτήσετε αργότερα τις ενέργειες αυτές.
Δημοσιογράφος: Ωστόσο γιατί επιμένουν Σεβασμιώτατε και χθες έγινε αυτό το περιστατικό; Μάλιστα είχε σηκωθεί και ένα πανό στην Εκκλησία.
Σεβασμιώτατος: Υπάρχει φαίνεται και άλλος σκοπός, τον οποίο δεν γνωρίζω. Εγώ τους είπα, ότι αυτά τα ονόματα, που μου φέρατε τους διόρισα επιτρόπους στο χωρίο, στον Άγιο Νικόλαο, στην Ενορία, που θα μπορούσα να διορίσω άλλους. Αλλά ήθελα να τους διευκολύνω και να δώσω μια προσπάθεια καταλλαγής.
Πρέπει οι άνθρωποι να υπακούσουν και καλό είναι να μην συνεχίσουν, διότι θα είναι εις βάρος τους. Η Εκκλησία μας έχει Κανόνες, έχει Νόμους. Αυτό που με ωθεί για να κάνω προσκυνηματικό ναό είναι η ωφέλεια και των κατοίκων και η προβολή του προσκυνήματος. Σε λίγους μήνες θα τα ξαναπούμε και θα δείτε ότι όλοι θα χαίρουν και θα είναι σύμφωνοι. Δεν τους κακίζω, είναι δικά μου παιδιά όλοι, ποίμνιό μου είναι και τους αγαπώ αλλά δεν θα πρέπει να φέρονται με τρόπο πεζοδρομιακό. Η Εκκλησία έχει μία σοβαρότητα και τους έχω αποδείξει, πως ό,τι κάνω είναι προς ωφέλεια της Εκκλησίας μας και του λαού.