Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, η Βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου, οι Δήμαρχοι Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά κ. Δημήτρης Σαραμάντος και Ιωάννης Αναστασιάδης, o Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελισσοχωρίου κ.Αθανάσιος Μοσχόπουλος, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, απόγονοι των Μακεδονομάχων, εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων της περιοχής με τις παραδοσιακές τους φορεσιές καθώς και πλήθος κόσμου που προσήλθε να τιμήσει τα θύματα της τριήμερης μάχης Λαχανά-Κιλκίς. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής Ιστορίας και Θεολογίας κ. Μιχάλης Χρυσανθόπουλος ο οποίος και αναφέρθηκε στην ιστορική αναδρομή της μάχης Κιλκίς- Λαχανά.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος ανεφέρθη στην ιδιαίτερη συγκίνηση που αισθάνεται, διότι ότι κάνομε εις ανάμνηση των ανθρώπων εκείνων που υπηρέτησαν την πατρίδα και ιδιαιτέρως εκείνων που θυσιάστηκαν για αυτήν είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ανανεώνουμε το εθνικό φρόνημα μέσα στην ψυχή μας. Ο Παναγιώτατος κ.κ. Άνθιμος τόνισε επίσης ότι από τον πρώτο αγώνα της απελευθερώσεως της Ελλάδος το 1821 η διακήρυξη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ήταν υπέρ πίστεως και πατρίδος και μάλιστα έβαζε το «πίστεως» πρώτο, διότι η πίστη έχει ευαγγέλιο της παρούσης και της μελλούσης ζωής ενώ η πατρίδα έχει να κάνει με την παρούσα ζωή μας η οποία είναι για εμάς μια πολύ μεγάλη υπόθεση αλλά και για όλους τους ανθρώπους που κατοικούν και ζουν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν γεγονότα που στο παρελθόν σημειώθηκαν και τιμούνται σήμερα εκείνοι που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν και εξασφάλισαν καλά αποτελέσματα για την πορεία κάποιου λαού.
Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος και ετίμησε με την παρουσία του τις επετειακές εκδηλώσεις της περιοχής του Μελισσοχωρίου ενώ παράλληλα εξέφρασε τη συγκίνησή του χαρακτηρίζοντας την ημέρα αυτή ιστορική, διότι από εδώ άρχισαν οι αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και εξαρτήθηκε η ιστορική πορεία του τόπου μας. Η εορτή αυτή μας δίδει, όπως σημείωσε, τη μαρτυρία της πίστεως προς τον Θεόκαι την σταθερότητα στις αξίες του Γένους μας.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε η αποκάλυψη του μνημείου, που στήθηκε προς τιμήν των πεσόντων και το οποίο φέρει επάνω χαραγμένα όλα τα ονόματα των ηρώων που έπεσαν όχι μόνο για την απελευθέρωση της περιοχής αλλά και όλης της Μακεδονίας.
Εν συνεχείᾳ, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσοχωρίου παρουσίασε ένα σύντομο πρόγραμμα με χορούς της Μακεδονίας. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιωάννης ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δεληπάλα Δάφνη η οποία είχε την ευθύνη και οργάνωση των εκδηλώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της χθεσινής ημέρας, Τρίτη 18 Ιουνίου 2013, ετελέσθησαν υπό του Υπουργού Μακεδονίας- Θράκης κ. Θεοδώρου Καράογλου και παρουσίᾳ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ. κας Σταυρούλας Ξουλίδου, του Δημάρχου Ωραιοκάστρου κ. Δημητρίου Σαραμάντου και των Τοπικών Αρχών η Κινητή Περιοδική Έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας, Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913», η οποία θα φιλοξενείται στις αίθουσες της Κοινότητος Μελισσοχωρίου έως την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2013.