Ξενοίκιαστα είναι συνολικά 27 ακίνητα της Εκκλησίας, διαμερίσματα και επαγγελματικοί χώροι, όλα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης
της Άννης Καρολίδου
Η κρίση έχει κτυπήσει και το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει, όπως όλα δείχνουν, η αξιοποίηση του οικοπέδου στη γωνία Τσιμισκή με Εθνικής Αμύνης, ενώ ξενοίκιαστα είναι συνολικά 27 ακίνητα, διαμερίσματα και επαγγελματικοί χώροι, όλα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.
Ωστόσο, η ΕΚΥΟ ( αρμόδια οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας) προωθεί τις ενέργειες για την έκδοση πράξεων τακτοποίησης για τα αστικά οικόπεδα κυριότητάς της, εντός Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου με την αξιοποίησή τους να μπορέσει να εξασφαλίσει έσοδα για την υποστήριξη του κοινωνικού έργου της, όπως πληροφορείται η Voria.gr.
Σε αυτό το σχεδιασμό εντάσσεται η αξιοποίηση του αποχαρακτηρισμένου οικοπέδου επί της παραλιακής Μεγάλου Αλεξάνδρου, εμβαδού 800 τ.μ. όπου επί χρόνια υπήρχε υπαίθρια έκθεση εταιρείας μαρμάρων. Έτερο σημαντικό οικόπεδο, είναι το περίπου 1.200 τ.μ. έκτασης, επί της Βασ. Όλγας στην περιοχή Μαρτίου, όπου λειτουργεί σταθμός καυσίμων. Αυτά είναι τα δύο μεγαλύτερα προς αξιοποίηση οικόπεδα της Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ βεβαίως και είναι το οικόπεδο μεταξύ των οδών Τσιμισκή, Εθνικής Αμύνης και Δαγκλή, το οποίο βρήκε- στον τρίτο τελικώς διαγωνισμό- επενδυτή, χωρίς ωστόσο να έχει μπει μπροστά το σχέδιο για την κατασκευή κτηρίου εμπορικών και πολιτιστικών χρήσεων.
Από την άνοιξη του 2013 και παρότι είχε δοθεί το πράσινο φως από την Ιερά Σύνοδο, η ομάδα των τριών επιχειρηματιών δεν προχώρησε ακόμη στη σύσταση της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου και την αξιοποίησή του.
Η αξιοποίηση των εκκλησιαστικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, απασχολεί την ΕΚΥΟ και την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς η κρίση έχει ρίξει τα έσοδα και έχει προβληματίσει έντονα την Ιερά Σύνοδο, αφού οι δημοπρατήσεις για εκμισθώσεις δεν φέρνουν αποτελέσματα και διαμερίσματα, καταστήματα αλλά και γραφεία, μένουν για καιρό ξενοίκιαστα λόγω της κρίσης που ταλανίζει την αγορά του real estate.
Σημειώνεται ότι για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, πρόσφατα πέρασε τροπολογία σε νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που προβλέπει την ίδρυση α.ε. με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΑΕΑΠ), μοναδικοί μέτοχοι της οποίας θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Τα ακίνητα, θα αξιοποιούνται με μισθώσεις και παραχωρήσεις, ενώ αποκλείεται η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων.