Τετραήμερη ποιμαντική περιοδεία πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος, από το Σάββατο 22 έως την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019.
Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Μητρόπολης: “Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άνω Στενής, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε την Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, Αρχιερατικού Επιτρόπου Διρφύων. Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν πολλοί κληρικοί εκ Χαλκίδος και Διρφύων με επικεφαλής τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη και την συμμετοχή πολλών πιστών από την επαρχία των Διρφύων, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Μεσσαπίων-Διρφύων κ. Γεώργιος Ψαθάς.
Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Σεβάσμιωτατος, ο οποίος, με έναυσμα την απόδοση της Δεσποτικής Εορτής της Πεντηκοστής, έδωσε πνευματικά μηνύματα, που απορρέουν από την διδασκαλία της Εκκλησίας περί του Τριαδικού Θεού και της σχέσεως των ανθρώπων μαζί Του.
Λίγο αργότερα, ο Σεβασμιώτατος και οι συνοδοί του Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-Ιεροκήρυξ και Διάκ. Ευγένιος Τσάλλας ανεχώρησαν για το Μαντούδι, απ’ όπου απέπλευσαν για την νήσο Σκόπελο.
Εκεί, αμέσως μετά τον κατάπλου του πάντοτε φιλόξενου πλοίου «Πρωτέας», ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε τον Ενοριακό Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλώσσας, όπου τέλεσε τον γάμο δύο πνευματικών του παιδιών και ευθύς ανεχώρησε για την χώρα Σκοπέλου, όπου παρέστη στην εορτή λήξεως των Κατηχητικών Συνάξεων της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγία Παπα-Μελετίου) Σκοπέλου.
Η ποιότητα του περιεχομένου της εορτής κατέπληξε και συγκίνησε τους παρισταμένους και ο Σεβασμιώτατος στην καταληκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στα πολλά, θετικά και επωφελή μηνύματα, που έδωσαν τα παιδιά όλων των ηλικιών με κορυφαία την επισήμανση του Αποστόλου Παύλου, ότι όλοι είμαστε παιδιά ενός γένους, του γένους του Θεού, άρα αδέλφια. Συνεχάρη θερμά τον οικείο Εφημέριο Οικον. Χρήστο Λιθαδιώτη, ο οποίος αναλώνεται, ψυχή και σώματι, στην προκοπή του κατηχητικού έργου της Εκκλησίας και όλους τους συντελεστές της εορτής.
Την επομένη ημέρα, Κυριακή 23 Ιουνίου, των Αγίων Πάντων, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία Παπα-Μελετίου) Σκοπέλου και συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό και Διονύσιο Μπίλλη, τον Οικον. Χρήστο Λιθαδιώτη – Εφημέριο της Ενορίας και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα την Θ. Λειτουργία.
Προ του «Δι’ ευχών» απηύθυνε διδακτικό λόγο καταρτισμού, με έμπνευση την τελευταίο Εορτή της περιόδου του Πεντηκοσταρίου, των Αγίων Πάντων, και επεσήμανε την προτροπή του Χριστού, να γινόμαστε άγιοι, δηλαδή να εκλάβουμε την αγιότητα ως σκοπό της ζωής μας.
Το απόγευμα της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος, μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή του Τιμίου Προδρόμου, όπου έγινε δεκτός από τους Αρχιμ. Διονύσιο Μπίλλη, Αλέξιο Παπασταμούλο και Ρηγίνο Νομικό, τους Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Καλλιανό και Θεοφάνη Παπαγεωργίου από την Ερέτρια, τον Οικον. Χρήστο Λιθαδιώτη, τον Πρεσβ. Νικόλαο Σκιαθίτη και τον Μοναχό της Ι. Μονής π. Θεοδόσιο Δανόπουλο, και χοροστάτησε στον τελεσθέντα Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό.
Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφέροντας πως η σύλληψη και η γέννηση του Τιμίου Προδρόμου είναι σημείο αιχμής μεταξύ της λογικής και της πίστεως του ανθρώπου, χωρίς να καταργείται η μία εκεί που αρχίζει η άλλη, αλλά αλληλοενισχύονται, όταν ο άνθρωπος έχει αναφορά στον Θεό.
Την επομένη ημέρα, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, κυριώνυμη ημέρα της εορτής του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Ορθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς του τους Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό, Διονύσιο Μπίλλη, Αλέξιο Παπασταμούλο και Ρηγίνο Νομικό, τον Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Καλλιανό, τον πρεσβ. Νικόλαο Σκιαθίτη και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα.
Συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι της Χώρας Σκοπέλου, Γλωσσιώτες αλλά και Ερετριείς.
Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην αρετή της προσευχής, της οποίας καρπός ήταν και ο Τίμιος Πρόδρομος και πώς πρέπει να την καλλιεργούμε, σαν σωστοί χριστιανοί, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει όλους όσοι κοπιάζουν και συνεργάζονται για την ανάδειξη, διάσωση και συνέχιση της λαμπρής ιστορίας των Μοναστηριών του νησιού, εξαίροντας ως παράδειγμα προς μιμησιν την φιλότιμη και κοπιώδη διακονία του π. Αλεξίου και του Μοναχού Θεοδοσίου.
Μετά το «Δι’ ευχών» και το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα, ο Σεβασμιώτατος, ευλόγησε την τράπεζα που παρετέθη για όλους τους προσκυνητές, ενώ το μεσημέρι κατέπλευσε από το λιμάνι της Σκοπέλου για το Μαντούδι, όπου έφθασε το απόγευμα.
Την Τρίτη 25 Ιουνίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Ι. Μ. Αγίου Νικολάου Γαλατάκη Λίμνης, όπου χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην προσφερθείσα Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Φεβρωνίας.
Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήσαν οι Αρχιμ. Δαμασκηνός Μάκρας – Ιεροκήρυκας, οι Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Λιάσκος – Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγαίων και Νηλέως και Ιωάννης Μάρκου – Αρχιερατικός Επίτροπος Κηρέως, ο Πρεσβ. Ναούμ Σταύρου και ο Διάκ. Ευγένιος Τσάλλας, όπως και σύμπασα η υπό την εορτάζουσα Καθηγουμένη Γερόντισσα Φεβρωνία, ιερά Αδελφότητα.
Από νωρίς, στο Μοναστήρι συνέτρεξαν πολλοί προσκυνητές και φίλοι της Ιεράς Μονής, για να μετάσχουν των Αχράντων Μυστηρίων και να ευχηθούν στη σεβαστή Γερόντισσα, η οποία απολαμβάνει καθολικής τιμής και σεβασμού.
Λίγο πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε με αφορμή το βίο και το μαρτύριο της Αγίας, ευχόμενος, όλοι μας να εμπνεόμαστε από το παράδειγμα της αφιερώσεώς της προς τον Χριστό.
Τέλος ευχήθηκε εόρτια, με συγκινητικά λόγια, προς την αγία Καθηγουμένη, η οποία είναι σήμερα η παλαιότερη μοναχή της Ιεράς Μητροπόλεως, εγκαταβιώνοντας σε αυτήν από το 1946.
Το ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν ο Οικον. Νικόλαος Αναστασίου και ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Δημήτριος Παπαβασιλείου με μαθητές του, ενώ η πάντοτε φιλόξενη Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, προσέφερε το καθιερωμένο κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές”.