Με κάθε μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και η ελληνική παροικία Μονάχου εόρτασαν στις 6 Ιανουαρίου 2020 τα Θεοφάνεια με τη Θεία Λειτουργία. τον Μέγα Αγιασμό στις τρεις Ενορίες της πόλης και τον αγιασμό του ποταμού Ίζαρ στην καρδιά του Μονάχου. Όπως είναι γνωστό ήδη από τον 190 αιώνα το Μόναχο, λόγω των πολλών ελληνικών κλασσικών του κτισμάτων, αποκαλείται από τους βαυαρούς ανθρώπους της τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού, ως η Αθήνα του Ίζαρ.
Η τελετή αγιασμού του ποταμού Ίζαρ έλαβε χώρα στη κεντρική γέφυρα Ludwigsbrücke Μονάχου, δίπλα από το Deutsches Museum, το μεγαλύτερο τεχνικό τεχνικό μουσείο του κόσμου.
Στην τελετή έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικήτας Mansour (Πατριαρχείο Αντιοχείας και ο Διάκονος Heraklit (Πατριαρχείο Γεωργίας).
Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου έψαλε καλλίφωνα τα τροπάρια του αγιασμού στα ελληνικά, ενώ υπήρχαν και μέλη της χορωδίας που έψαλαν το „εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε“ στα αραβικά και στα σλαβικά (βουλγαρικά).
Σύμφωνα με τη πολυετή παράδοση στο Μόναχο, ο Τίμιος Σταυρός ρίπτεται διαδοχικά τρεις φορές στον ποταμό Ίζαρ και ανασύρεται από τρεις διαφορετικούς κολυμβητές. Εφέτος κολύμβησαν τα τρία αδέλφια ο Γεώργιος, ο Αλέξανδρος-Σοφρώνιος και η δωδεκάχρονη Καίτη-Δανάη, τέκνα της οικογένειας του Ιωσἠφ και της Φωτεινής Μαντζαρίδη, καθώς επίσης και ένα βαυαρός ναυαγοσώστης.
[irp posts=”541876″ name=”Τα Θεοφάνεια στη Μητρόπολη Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)”]
Στην τελετή έλαβαν επίσης μέρος και απηύθυναν χαιρετισμό ο καθολικός Επίσκοπος Ruppert, ως εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Μονάχου, ο Πάστορας Gottfried v. Segnitz, ως εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας και ως πρόεδρος της Ομάδας των Χριστιανικών Εκκλησιών Μονάχου, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, η Περιφερειάρχης κ. Maria Els, ως εκπρόσωπος της Βαυαρικής Κυβέρνησης, και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Marion Offman. Παρέστησαν επίσης ο Αρχιδήμαρχος της πόλης Germering k. Haas, ο Διευθυντής της Ομάδας των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας Γεώργιος Βλαντής, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης και άλλοι εκπρόσωποι ελληνικών και βαυαρικών Συλλόγων και οργανισμών.
Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος καλοσώρισε τους επισήμους επισκέπτες και το πλήθος των πιστών που είχε κατακλύσει τις δύο όχθες του ποταμού και αναφέρθηκε, στα γερμανικά και στα ελληνικά, στο θεολογικό νόημα των Θεοφανείων και του αγιασμού των υδάτων. Η φράση του „όπως ο ποταμός Ίζαρ διασχίζει τη Βαυαρία και διαχέεται στις πεδιάδες και λίμνες της, έτσι να διαχέεται και η Χάρη του Θεού στις καρδιές των πιστών“ έγινε θερμώς αποδεκτή από όλους και ιδιαίτερα από τον καθολικό επίσκοπο, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας για την ωραία τελετή του αγιασμού του Ίζαρ, που ρίζωσε ήδη στην εκκλησιαστική ζωή της Βαυαρίας.
Η βαυαρική τηλεόραση αφιέρωσε δίλεπτο ρεπορτάζ στο Δελτίο Ειδήσεων της ημέρας, καθώς επίσης και η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Merkur και η εφημερίδα TZ αναφέρθηκαν με κείμενο και φωτογραφίες στο γεγονός αυτό.
Φωτογραφίες: Ingrid Grossmann