Διδυμότειχο: Μετά το πέρας του Μεγάλου Αγιασμού στον Καθεδρικό Ναό της πόλεως σχηματίστηκε πομπή προς τον Ερυθροπόταμο, όπου παρουσία των αρχών και πλήθους κόσμου εγένετο η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
Στους τολμηρούς κολυμβητές, που έπεσαν στα παγωμένα νερά του Ερυθροπόταμου για να ανασύρουν τον σταυρό, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε επιστήθιο Σταυρό, χάριν αγιασμού και ευλογίας, και τους ευχήθηκε φώτιση και ευλογία Θεού στη ζωή τους.
Με πίστη, ευλάβεια και κατάνυξη προσήλθαν οι πιστοί στους Ιερούς Ναούς των πόλεων και των χωριών της ακριτικής μας επαρχίας και συμμετείχαν στην Ευχαριστιακή Σύναξη της εορτής των Θεοφανείων και τον καθαγιασμό των υδάτων.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός λειτούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας στο Διδυμότειχο και στη συνέχεια προέστη της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού. Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αφορμώμενος από το αποστολικό «Ἐπεφάνη γὰρ ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ ἡ σωτήριος πᾶσιν ἀνθρώποις» (Τίτ. 2,11) τόνισε μεταξύ άλλων· «Η εορτή των Θεοφανείων αποτελεί την απαρχή του σωτηριώδους και απολυτρωτικού έργου του Κυρίου……. Παράλληλα με τον καθαγιασμό των υδάτων, εφόσον το ύδωρ είναι η βάση της ζωής για όλη τη δημιουργία, αγιάζεται όλη η φύση. Η κτίσις με την ανθρώπινη αμαρτία «συστενάζει καὶ συνωδίνει ἄχρι τοῦ νῦνʺ (Ρωμ. 8,22) μέσα στη φθορά και στο θάνατο. Ο Μέγας Αγιασμός που τελούμε σήμερα και τον οποίο μεταλαμβάνουμε και με τον οποίο ραντίζουμε τον υλικό κόσμο νοηματοδοτεί την απελευθέρωση της δημιουργίας από τη φθορά, την ανάπλαση και την αναγέννησή της…
»Σκοπός και προοπτική της ζωής μας ας γίνει ο προσωπικός μας αγιασμός. Ο Θεός αποκαλύπτεται στον Ιορδάνη ποταμό και φανερώνει την αγάπη του. Μας έδωσε τον Λόγο του ως Παρακαταθήκη ζωής. Η Εκκλησία μας παρέχει πνευματικά όπλα, όπως τα μυστήριά της και τον Μέγα Αγιασμό, για τον προσωπικό μας αγώνα. Αυτό που υπολείπεται είναι η δική μας προαίρεση, η δική μας προσπάθεια και η δική μας πίστη στο Θεό…»
Μετά το πέρας του Μεγάλου Αγιασμού στον Καθεδρικό Ναό της πόλεως σχηματίστηκε πομπή προς τον Ερυθροπόταμο, όπου παρουσία των αρχών και πλήθους κόσμου εγένετο η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Στους τολμηρούς κολυμβητές, που έπεσαν στα παγωμένα νερά του Ερυθροπόταμου για να ανασύρουν τον σταυρό, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε επιστήθιο Σταυρό, χάριν αγιασμού και ευλογίας, και τους ευχήθηκε φώτιση και ευλογία Θεού στη ζωή τους.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάνογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου Στρατηγός Κωνσταντίνος Καραμανίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Βενετίδης, εκπρόσωποι φορέων και αντιπροσωπείες πολιτιστικών συλλόγων.