Ι.Μ. ΠΑΤΡΩΝ: Με την συμπλήρωση 20 ετών Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου, ετελέσθη την Πέμτπη 20 Φεβρουαρίου 2025, η Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, …
προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντος του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και πολλών Ιερέων και Διακόνων. Ο Ναός σημειωτέον κατεκλύσθη από χιλιάδες πιστούς που εκκλησιάσθησαν για να συμμετάσχουν στο Πασχάλιο εόρτιο Δείπνο και να προσευχηθούν για τον Μητροπολίτη τους.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης εχειροτόνησε Διάκονο τον ευλαβέστατο νέο Γεώργιο Σουβαλιώτη, έγγαμο, ο οποίος την Κυριακή θα χειροτονηθή Πρεσβύτερος.
Επίσης, εχειροτόνησε Πρεσβύτερο τον ευλαβέστατο Διάκονο Χρίστο Πυριόχο, επίσης έγγαμο, ο οποίος θα υπηρετήση σε Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης ετίμησε με το παράσημον της Ιεράς Αποστολικής Μητροπόλεως Πατρών, τον Σταυρόν του Αποστόλου Ανδρέου μετ’ αστέρος, τον Μητροπολίτη πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, διά τον οποίον ο Σεβασμιώτατος μίλησε με θερμά και συγκινητικά λόγια.
Ο πολιός και σεβάσμιος Ιεράρχης αντιφώνησε συγκινημένος βαθύτατα και ευχαρίστησε μέσα από την ευγενική καρδιά του, ενώ ο διάδοχός του, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πατρών, για την τιμή στο σεβάσμιο πρόσωπο του Προκατόχου του.
Ο Μητροπολίτης Πατρών, εν συνεχεία, μίλησε βαθύτατα συγκινημένος για την επέτειο των 20 ετών από την ημέρα της εκλογής του και της χειροτονίας του, ευχαριστήσας Θεώ, την Υπεραγίαν Θεοτόκον και τον Απόστολον Ανδρέαν και όλους όσοι συνείργησαν από της αρχής και μέχρι των εσχάτων, ώστε να ευρίσκεται ανάμεσα στους ευσεβείς κατοίκους της Αποστολικής πόλεως και Μητροπόλεως Πατρών, τους οποίους υπεραγαπά και για τους οποίους θα αναλώση θυσιαστικά την ζωή του, ως πράττει με την χάρη του Θεού, μέχρι σήμερα.
Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον αλήστου μνήμης Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρόν Χριστόδουλον, για την ανάπαυση της ψυχής του οποίου ετελέσθη ιερόν Μνημόσυνον.
Εμακάρισε επίσης, τον μακαριστό Γέροντά του, αοίδιμον Μητροπολίτην Μαντινείας και Κυνουρίας κυρόν Θεόκλητον, τον επίσης μακαριστόν Μαντινείας και Κυνουρίας κυρόν Αλέξανδρο και τον αοίδιμον Μητροπολίτην πρ. Πειραιώς κυρόν Καλλίνικον και όλους όσοι Αρχιερείς ευεργέται του, οι οποίοι τον εψήφισαν για να καταστή Μητροπολίτης Πατρών.
Αναφοράν έκανε και στους ζώντες Αρχιερείς εκλέκτορές του, τους οποίους ευχαρίστησε ευγνωμόνως, ιδιαιτέρως δε εστάθη στον Μητροπολίτην Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιον, με τον οποίον βαθειά συνεδέθη, από τότε που ο Μητροπολίτης ήτο περίπου 12 ετών.
Εμνήσθην ευγνωμόνως των γονέων του, Ευθυμίου Ιερέως και Κατίνας Πρεσβυτέρας και της Γενετείρας του Λουκά Τριπόλεως, όπου εγεννήθη και γαλουχήθηκε με τα νάματα της πίστεως στο Θεό και της αγάπης στην Ορθόδοξη Πατρίδα μας.
Ευχαρίστησε τέλος, τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντας του τόπου και τον Πατραικό Λαό για την συμπόρευση τόσα χρόνια με αγάπη και σύμπνοια για την δόξα του Θεού και την πνευματική πρόοδο της πόλεως και Μητροπόλεως των Πατρών και την εν Χριστώ σωτηρία.