Του π. Μάριου Ρήγου
Στις 3 Φεβρουαρίου του σωτηρίου έτους 2013, στην πόλη Vodnjan, τη γνωστή και ως Dignano, στην Ίστρια της Κροατίας, η οποία ανήκει στην Επισκοπή του Παρέντσο-Πόλα (Dioecesis Parentina et Polensis), στον Ενοριακό Ιερό Ναό τον αφιερωμένο στον Άγιο Βλάσιο (στις 3 Φεβρουαρίου η Καθολική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Βλασίου, Επισκόπου Σεβαστείας), δύο αντιπροσωπείες από την Κέρκυρα παρευρεθήκαμε σε μια μεγαλόπρεπη τελετή, στην οποία προΐστατο ο Επίσκοπος Σεβ.τος Dražen Kutleša.
Η τελετή αυτή σκοπό είχε την παράδοση τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, με τη μεσολάβηση της Ιεράς Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας.
Στον προαναφερθέντα Ιερό Ενοριακό Ναό, με το επιβλητικό κωδωνοστάσιο που φτάνει τα 70 μέτρα ύψος, βασιλική χτισμένη το έτος 1781, ως επέκταση προϋπάρχοντος ναού, φυλάσσονται πλήθος ιερών λειψάνων. Τέσσερα ολόκληρα ιερά σκηνώματα αγίων, μεταξύ των οποίων και αυτό του Αγίου Παύλου του Ομολογητού Επισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Ανάμεσα σε αυτά τα ιερά λείψανα βρίσκεται σε λειψανοθήκη η τιμία Κάρα καθώς και μεγάλο τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου του Μυροβλύτη.
Τα Ιερά αυτά Λείψανα βρέθηκαν στον τόπο αυτό, όταν το έτος 1797, με την πτώση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και την κατάκτησή της από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα, δόθηκε εντολή να καταστραφούν και να καούν όλα τα ιερά λείψανα και να κατασχεθούν οι πολύτιμες λειψανοθήκες που φυλάσσονταν στις εκκλησίες της Γαληνοτάτης. Κάποιοι μοναχοί, με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, μπόρεσαν να μεταφέρουν, όσα σκηνώματα κατάφεραν να σώσουν από τη μανία των Ναπολεόντειων στρατιωτών, στην Ίστρια.
Στο προάστιο Ποταμός της Κέρκυρας, έχει οικοδομηθεί εδώ και αιώνες ναός αφιερωμένος στον ΆγιοΒάρβαρο, το Ιερό Λείψανο του οποίου πέρασε από την Κέρκυρα μεταφερόμενο στη Βενετία από Βενετό άρχοντα, ο οποίος είχε δεχθεί θαυματουργική θεραπεία από ασθένεια, έπειτα από την επαφή του με το ιερό Λείψανο του Αγίου. Στο προάστιο Ποταμός ο Άγιος και πάλι θαυματούργησε θεραπεύοντας έναν ποταμίτη ο οποίος ήταν παράλυτος. Έμεινε ανεξίτηλη η αγάπη των ποταμιτών και των Κερκυραίων για τον Άγιο Βάρβαρο, παρά τα χρόνια που πέρασαν. Το δώρο λοιπόν του τεμαχίου ιερού Λειψάνου του αγαπητού Αγίου από την Καθολική Εκκλησία της Κροατίας φάνηκε και είναι πράγματι «Ευλογία Κυρίου». Έτσι, το γεγονός τούτο αποτελεί μεγάλη πηγή χαράς και ευφροσύνης για τον πιστό λαό του Ποταμού και της Κέρκυρας.
Στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο επίσκοπος Σεβ.τος Dražen μαζί με τον Εφημέριο της Ενορίας π. Marijan Jalenič και άλλους Ιερείς, συλλειτούργησε και ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου των καθολικών Κερκύρας Σεβ.του Ιωάννη Σπιτέρη, π. Μάριος Ρήγος. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Σεβ.τος Dražen Kutleša καλωσόρισε ονομαστικά τις δύο αντιπροσωπείες υπό τον π. Γεώργιο Πετράκη και π. Μάριο Ρήγο και εξήγησε το σκοπό αυτής της δωρεάς. Τόνισε πως: «είναι σημαντικό οι δύο Εκκλησίες, Καθολική και Ορθόδοξη, πορευόμενες αδελφικά και ειρηνικά, να δίνουν μαρτυρία της εν Χριστώ αγάπης στον κόσμο, αισθανόμενες την ιστορική τους ευθύνη απέναντι στην προσευχή του ίδιου του Ιησού, λίγο πριν από το σωτήριο Πάθος Του, για την ενότητα των μαθητών του, προωθώντας με κάθε τρόπο και κάθε μέσο την ενότητα.
Η δωρεά αυτού του Ιερού λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου, πρέπει να αποτελέσει μια ακόμη αφορμή για περισσότερο διάλογο και περισσότερη συνεργασία. Σκοπός αυτής της δωρεάς είναι να καταλάβει ο χριστιανικός λαός πως οι χριστιανοί είμαστε αδέλφια και μόνο συμπεριφερόμενοι ως αδέλφια μπορούμε να δώσουμε αληθινή μαρτυρία πίστεως στο σημερινό κόσμο. Ο Άγιος Βάρβαρος μας ένωσε σήμερα και θα συνεχίσει να μας ενώνει στο μέλλον».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Π. Μάριος Ρήγος, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο του Πάρεντσο-Πόλα εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κερκύρας Σεβ.του Ιωάννη Σπιτέρη, ο οποίος και είχε μεσολαβήσει για τη δωρεά αυτή. Ευχαρίστησε το Δήμαρχο της πόλης κ. Klaudio Vitasovič, τον Αντιδήμαρχο κ. Sergio Delton, τον ευγενικό λαό της εκεί Εκκλησίας και όλους τους παρευρισκομένους, και μετέφερε κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου των καθολικών Κερκύρας προς τον Επίσκοπο Dražen Kutleša να παρευρεθεί στην Κέρκυρα, μαζί με τους άρχοντες της πόλης και με άλλους εκπροσώπους των τοπικών άρχων του Vodnjan και τον εφημέριο π. Marijan Jalenič, κατά την επίσημη παράδοση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου που θα γίνει στις 15 Μαΐου του τρέχοντος Έτους. Το ίδιο και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Πετράκης, αφού πήρε το λόγο, συγκινημένος, ευχαρίστησε θερμά τον Επίσκοπο και τον Ιερό κλήρο της Επισκοπής, καθώς και τον ευγενικό και γενναιόδωρο λαό του Vodnjan.
Εξήγησε με γλαφυρό και θερμό λόγο, στους παρευρισκόμενους πιστούς, την ιστορία του Αγίου Βαρβάρου του Μυροβλύτη, επανάλαβε την πρόσκληση προς τον Επίσκοπο, να παρευρεθεί στην επίσημη παράδοση στις 15 Μαΐου και μετέφερε τις ευχές, τις ευχαριστίες και την αγάπη του Σεβ.του Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών κ. Νεκταρίου.
Έπειτα ο Εφημέριος π. Marijan, αφού έκανε μια σύντομη ανασκόπηση όλης της ιστορίας, από την αίτηση του ιερού λειψάνου εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Σεβ.του Ιωάννη Σπιτέρη μέχρι και την απόφαση της Εκκλησιαστικής Αρχής, αλλά και των Αρχών του Κράτους (τα ιερά Λείψανα στην Κροατία αποτελούν κρατικό θησαυρό) για την παραχώρησή του, δώρισε στον Π. Γεώργιο το λινό ύφασμα πάνω στο οποίο οι Ιερείς και οι επιστήμονες και ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ και της Πόλα τοποθέτησαν την Τιμία Κάρα του Αγίου Βαρβάρου για να αποτμήσουν το τεμάχιο που δωρίστηκε στην Εκκλησία της Κέρκυρας, λέγοντάς του πως με αυτό μπορούσε να κατασκευάσει φυλαχτά για όλους τους πιστούς του Ποταμού και τους προσκυνητές που θα έφταναν για να τιμήσουν το ιερό λείψανο του Αγίου Βαρβάρου στην Εκκλησία της Κέρκυρας.
Ακολούθως ανέγνωσε την χειρόγραφη περγαμηνή του δωρητηρίου στη λατινική γλώσσα και την πρόσφερε στον Π. Γεώργιο Πετράκη. Τέλος ο Επίσκοπος Κάλεσε τον Π. Μάριο Ρήγο και του παρέδωσε το τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου, μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά, τόσο της Αρχιεπισκοπής όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού της Κροατίας, τα οποία και έπρεπε να επιδείξει και να παραδώσει αντίγραφά τους εξερχόμενος των συνόρων της χώρας. Ακολούθησε η προσκύνηση των ιερών λειψάνων εκ μέρους των πιστών και αφού ολοκληρώθηκε η τελετή, ο Εφημέριος παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν των δύο αντιπροσωπειών, στο οποίο παρακάθησαν ο επίσκοπος του Παρέντσο-Πόλα και οι Αρχές τις πόλης.