Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στην πανυχίδα στον μητροπολιτκό ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας.
Στη συνέχεια μετέβη λιτανευτικώς στην πλατεία Ελιάς όπου ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας ανέγνωσε την Ποιμαντορική Εγκύκλιο της Αναστάσεως. Ακολούθησε η τελετή της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου ο οποίος αμέσως μετά τέλεσε την πασχαλινή θεία Λειτουργία στον μητροπολιτικό ιερό ναό.
ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
Αρ. Πρωτ.: 220, Βέροια, 22 Απριλίου 2024
† ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
ελέω Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης
της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
προς τον ιερόν κλήρον και τον ευσεβή λαόν
της καθ᾽ ημάς θεοσώστου Επαρχίας
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
«Ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε· ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν» (Μαρκ. 16.6) .
Αυτή η διαβεβαίωση του αγγέλου προς τις θαρραλέες εκείνες γυναίκες, που η αγάπη τους για τον Διδάσκαλό τους τις έφερε «λίαν πρωί τη μια των Σαββάτων» στον κήπο του Ιωσήφ, για να του εκφράσουν και με τα μύρα τους τον σεβασμό και τη στοργή τους, αποτελεί το φαιδρό της Αναστάσεως μήνυμα που διαδίδεται από εκεί σε όλο τον κόσμο.
Δεν είναι εδώ ο Διδάσκαλός σας, λέγει ο άγγελος. «Ουκ έστιν ώδε». Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον λόγο του, γιατί τον αποδεικνύει το κενό μνημείο, τον αποδεικνύει η απουσία του σώματος του Χριστού.
Aυτή όμως η απουσία δεν είναι αιτία θλίψεως και οδύνης για τις αφοσιωμένες και πιστές μαθήτριες του Κυρίου. Ο Χριστός δεν απουσιάζει, γιατί κάποιοι έκλεψαν το Σώμα του, όπως φοβόταν οι Ιουδαίοι. Δεν απουσιάζει, για να τους στερήσει την χαρά να του εκδηλώσουν την αγάπη τους, αλείφοντας με μύρα το νεκρό Σώμα του.
Το κενό μνημείο είναι πηγή χαράς και ευφροσύνης, είναι πηγή ελπίδος και αισιοδοξίας όχι μόνο για τις μαθήτριες και τους μαθητές του Κυρίου αλλά για κάθε άνθρωπο που πιστεύει στον Χριστό. Γιατί η απουσία του από τον τάφο, όπου έκειτο νεκρός και άπνους, αποδεικνύει την ανάστασή του, αποδεικνύει τον θρίαμβό του, αποδεικνύει την εκπλήρωση της υποσχέσεώς του αλλά και την ολοκληρωτική νίκη του κατά της αμαρτίας και του διαβόλου.
Η απουσία του Χριστού από το μνημείο γίνεται έτσι απαρχή της παρουσίας του στη ζωή των ανθρώπων που πιστεύουν σ᾽ Αυτόν, γίνεται απαρχή της αναστάσεως του πεπτωκότος στην αμαρτία ανθρώπου και αφετηρία της λυτρώσεώς του, εφόσον πιστεύσει στον Σωτήρα και Λυτρωτή Χριστό.
«Ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε· ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν».
Είκοσι σχεδόν αιώνες έχουν περάσει από τη στιγμή που ακούσθηκε αυτή η διαβεβαίωση του αγγέλου. Κάποιοι όμως δεν της έδωσαν σημασία. Δεν θέλησαν να αποδεχθούν το αληθινό της μήνυμα. Δεν θέλησαν να συνειδητοποιήσουν ότι η απουσία δεν συνδέεται με την απώλεια του θανάτου αλλά με την έγερση της αναστάσεως. Θεώρησαν ότι ο Χριστός χάθηκε μέσα στον τάφο και δεν υπάρχει πλέον, με αποτέλεσμα άλλοι από αυτούς να ζούν χωρίς την ελπίδα και τη δύναμη που χαρίζει η παρουσία του Χριστού στη ζωή του ανθρώπου και η προοπτική της αναστάσεως, και άλλοι να ζούν θριαμβολογώντας για τον δήθεν θάνατο του Χριστού.
Για όλους όμως εμάς που πιστεύουμε στον αναστάντα Κύριο το μήνυμα αυτό του αγγέλου προς τις Μυροφόρες γυναίκες αποτελεί μήνυμα διαρκούς χαράς και αισιοδοξίας, γιατί γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι ο Χριστός δεν ηγέρθη μόνος. Δεν αναστήθηκε για να αποφύγει Εκείνος τον θάνατο, αλλά για να συναναστήσει και εμάς μαζί του «πεπτωκότας τη αμαρτία». Αναστήθηκε για να είναι μαζί μας «πάσας τας ημέρας της ζωής ημών», για να φωτίζει τις ψυχές μας με το φως της Αναστάσεώς του και να μας οδηγεί προς αυτό. Αρκεί και εμείς να τον ακολουθούμε με την πιστότητα και την αφοσίωση των μαθητών και των μαθητριών του.
Χριστός Ανέστη!
Διάπυρος προς τον αναστάντα Κύριον ευχέτης
Ο Μητροπολίτης
† Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων