Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 η συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής σε κεντρικό σημείο των Βρυξελλών.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Βελγίου, η συναυλία διοργανώθηκε από τον κύκλο ομιλιών «Ορθόδοξος Λόγος» της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, με την υποστήριξη της Ευρωβουλευτού της Ελλάδος κας Μαρίας Σπυράκη.
Ο Ορθόδοξος Λόγος αποτελεί μια νέα προσπάθεια της Μητροπόλεως Βελγίου και συνίσταται σε μια επιτροπή, η οποία διοργανώνει ομιλίες και διαλέξεις, θεολογικού κυρίως περιεχομένου αλλά και επιστημονικού ενδιαφέροντος, από διαφόρους ομιλητές που σπεύδουν είτε στα ελληνικά είτε στα γαλλικά να μεταφέρουν τον πλούτο της ορθόδοξης σκέψης και παράδοσης στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στα πλαίσια της επιτροπής αυτής, έχει πλέον καθιερωθεί, μια φορά το χρόνο, να διοργανώνεται συναυλία, με προσκεκλημένες χορωδίες και μουσικά σχήματα από την Ελλάδα, τα οποία μεταφέρουν το μεγαλείο της ελληνικής παράδοσης που πάντοτε συμπορεύονταν και ακολουθούσε την χριστιανική ευσέβεια.
Προσκεκλημένοι του Ορθοδόξου Λόγου τη φορά αυτή ήταν το μουσικό σχήμα POLIS ensemble και η ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής κα Κατερίνα Παπαδοπούλου.
Το POLIS Ensemble αποτελείται από έξι δεξιοτέχνες μουσικούς της νέας γενιάς με πολύ σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό τους, τόσο στην εγχώρια σκηνή όσο και στο εξωτερικό. Τα μέλη του σχήματος τολμούν μια πρωτότυπη μείξη ανάμεσα στην «τροπικότητα» της Ανατολής και την «πολυφωνία» της Δύσης με σκοπό την ανάδειξη του ενιαίου χαρακτήρα της μουσικής της Μεσογείου, έντεχνης ή λαϊκής.
Η κα Κατερίνα Παπαδοπούλου είναι καταξιωμένη τραγουδίστρια με μακρόχρονη πορεία στον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και όχι μόνο. Με γνώση σε βάθος, κατέχει ένα ποικίλο ρεπερτόριο διαφόρων τοπικών ιδιωμάτων της ελληνικής μουσικής παράδοσης, παρουσιάζοντάς το επί σκηνής με συνέπεια και απαράμιλλη αισθητική. Διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι στο Μεταπτυχιακό τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η συναυλία είχε τον τίτλο: «Ἡ ἐντὸς καὶ καθ’ ἡμᾶς λεγομένη θάλασσα…» και επιχείρησε ένα ταξίδι στις γειτονιές της Μεσογείου με όχημα τη μουσική και το τραγούδι. Άλλωστε, η θάλασσα ήταν αυτή που επέτρεψε στις μουσικές των λαών της περιοχής να αρμενίσουν – άλλοτε από τα μικρασιατικά παράλια, το Λίβανο και τη Συρία και άλλοτε από την Ελλάδα, την Κύπρο ή τις χώρες της Βόρειας Αφρικής – σμίγοντας η μια με την άλλη, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας κοινής οικουμενικής καλλιτεχνικής γλώσσας. Η παράσταση περιλάμβανε λόγιες μουσικές της ανατολικής Μεσογείου, ανώνυμα τραγούδια και σκοπούς της περιοχής, καθώς και πρωτότυπες προσωπικές δημιουργίες των μελών του μουσικού συνόλου POLIS, βασισμένες σε παραδοσιακές φόρμες.
[irp posts=”397580″ name=”Βελγίου Αθηναγόρας: Οι δυτικοευρωπαίου ζουν σαν να μην υπάρχει Θεός”]
Στο τέλος της συναυλίας, αφού οι μουσικοί καταχειροκροτήθηκαν από το πολυπληθές ακροατήριο, έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές τόνισε την σημαντικότητα της επιμονής στις παραδόσεις και της επιστροφής στις ρίζες μας. «Τέτοιες προσπάθειες σαν την αποψινή δίνουν την δυνατότητα να γίνει ακόμα πιο γνωστός ο πλούτος και το μεγαλείο που κρύβει η τεράστια ελληνική παράδοση. Το μουσικό αυτό ταξίδι μας μετέφερε νοητά στις διάφορες γωνιές της πατρίδας, όπου μεγαλούργησε και μεγαλουργεί ο ελληνισμός… Το έτος που λίγες ημέρες πριν ξεκίνησε έχει οριστεί από την Ευρώπη σαν έτος πολιτιστικής κληρονομιάς και η αποψινή εκδήλωση είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για το ξεκίνημα των εορτασμών…» είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.
Ακολούθως ευχαρίστησε του παρισταμένους αρχιερείς, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανάσιο (Διευθυντή του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε.), και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο (Διευθυντή του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ε.Ε.), την Πρέσβυ της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Ελευθερία Γαλαθιανάκη , και την Ευρωβουλευτή κα Μαρία Σπυράκη, η οποία υποστήριξε και φέτος την καλλιτεχνική αυτή προσπάθεια της Μητροπόλεως, παρότι δεν κατάφερε να είναι παρούσα λόγω υπηρεσιακών υποχρεώσεων.
Ο Ορθόδοξος Λόγος συνεχίζει την πορεία του για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος με την παρουσία του Μεγάλου Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δρ. Γεωργίου Τσέτση και την διάλεξή του με θέμα: Η ποιμαντική των μεικτών γάμων στην ορθόδοξη διασπορά, που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.