Ο Επίσκοπος Ευρίπου Χρυσόστομος, την ημέρα των ονοματηρίων του ανέλαβε την εκπροσώπηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κυρίου ημών Ιερωνύμου, σε εκδηλώσεις της εκκλησιαστικής κοινότητας αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση εκ του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως: “Με απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου, δημιουργήθηκε κατάστημα διάθεσης ρούχων και ο επίσκοπος Χρυσόστομος τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων, το απόγευμα της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου 2019.
Μετά την τελετή του αγιασμού, έγινε η ονοματοδοσία του χώρου του πνευματικού κέντρου ως «αίθουσα αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Ξυνός».
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του δημάρχου Ηλιουπόλεως Γεωργίου Χατζηδάκη, αντιδήμαρχος Ιωάννης Ατζινάς, ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών Ιωάννης Πούλος, ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Ξυνός, ο αρχιμανδρίτης Συμεών Συναδινός, οι κληρικοί του ναού και ενορίτες.
Ακολούθησε στην αίθουσα δεξιώσεων «πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανταδάκης» εκδήλωση τιμής για τo χρυσό ιωβηλαίο, από την εις πρεσβύτερον χειροτονία, του αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Ξυνού, εφημερίου αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως, της μητροπόλεως Νέας Σμύρνης.
Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, καλωσόρισε τους παριστάμενους και εν συνεχεία παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδηλώσεως.
Συγχαρητηρίους χαιρετισμούς απευθύνανε ως εκπροσώπου του αρχιεπισκόπου, ο επίσκοπος Ευρίπου Χρυσόστομος και ως εκπροσώπου του δημάρχου Ηλιουπόλεως, ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Ατζινάς.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεταξάς έκανε την κεντρική ομιλία της εκδηλώσεως. Αναφέρθηκε στον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο, παρά τους πόδας του οποίου εμαθήτευσε ενώ υπηρέτησαν και οι δύο στην Γλυφάδα, της πάλαι ποτέ ενιαίας μητροπόλεως Νέας Σμύρνης. Μίλησε για τα χαρίσματα του κληρικού των 10 ταλάντων, αλλά και για τους διωγμούς του. Ανέφερε τα όσα διδάχθηκε κοντά του και τα έζησε στην πράξη ως συνεφημέριος του αργότερα, στην αγία Μαρίνα. Εκεί, όπου υπήρξε και διδάσκαλος δύο ακόμα εκ των εφημεριών του ναού μας, στα πρώτα χρόνια της ιερωσύνης τους, του αρχιμανδρίτου Σεραφείμ και του πρεσβυτέρου Βασίλειου Ταξιαρχιώτη.
Ο πρώην δήμαρχος Ηλιουπόλεως Θεόδωρος Γεωργάκης, με τον οποίο συνεργάστηκε ο πατήρ Χρυσόστομος όσο υπηρέτησε στο ναό της αγίας Μαρίνης, ήταν ο δεύτερος ομιλητής. Με λόγια καρδιάς μίλησε για τον τιμώμενο και αναφέρθηκε στην ίδρυση του Βρεφονηπιακού Σταθμού «η αγία Μαρίνα» και στα εγκαίνια του από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.
Ο προπροκάτοχος και διάδοχος του πατρός Χρυσοστόμου στην προεδρία του εκκλησιαστικού συμβουλίου, πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανταδάκης μαζί με τον επίσκοπο Ευρίπου, παρέδωσαν τιμητική πλακέτα στον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Ξυνό. Ακολούθως η μικρή Δήμητρα του προσέφερε άνθη για την ονοματική του εορτή. Προηγουμένως ο μικρός Θεόδωρος είχε προσφέρει άνθη, στον εορτάζοντα επίσκοπο.
Φανερά συγκινημένος και με έκδηλα τα αισθήματα ευγνωμοσύνης έλαβε το λόγο ο τιμηθείς και ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον επίσκοπο και τους δημοτικούς άρχοντες, το ναό για την πρωτοβουλία της τιμής και όλους τους παρευρισκομένους.
Ακολούθησε ο χορευτικός λαογραφικός όμιλος Ηλιουπόλεως με πρωτοχορευτή τον δάσκαλο Νικόλαο Τριανταφύλλου. Με χορούς από τη Μικρά Ασία, τόπο καταγωγής του τιμηθέντος αρχιμανδρίτου, στόλισαν την εκδήλωση.
Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας δεν έγινε η αποκάλυψη της αναφορικής πλάκας στην είσοδο του πνευματικού κέντρου, αλλά μόνο η ευλογία της αντίστοιχης στην είσοδο του καταστήματος ρούχων.
[irp posts=”531276″ name=”Τιμή Αγίου Νεκταρίου και μνήμη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α΄ (ΦΩΤΟ)”]
Το κατάστημα θα λειτουργεί με ανεξάρτητη είσοδο στο χώρο του πνευματικού – νεανικού κέντρου του ναού, με εθελοντές συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Από αυτό θα μπορούν να προμηθεύονται με εντολή του ενοριακού φιλοπτώχου ταμείου ρούχα, άποροι και εμπερίστατοι αδερφοί καθώς και με πρόταση άλλων ενοριακών φιλοπτώχων ή των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου.
Οι εκδηλώσεις καλύφθηκαν τηλεοπτικά από τον διαδικτυακό δίαυλο https://ecclesiatv.gr/. Στην συνέχεια παραθέτουμε την προσφώνηση του προέδρου του εκκλησιαστικού συμβουλίου αλλά και σύνδεσμο με συνέντευξη του σε τοπικό ιστολόγιο της Ηλιουπόλεως. https://energoipolitesilioupolites.blogspot.com/2019/11/blog-post_51.html
Προσφώνηση αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου στην εκδήλωση τιμής για το χρυσό Ιωβηλαίο αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Ξυνού.
Πλέον από της γεννήσεως του Χριστού μετράμε το τέλος του 2019 στην ιστορία του κόσμου. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό για τους πολεμίους Εκείνου και της Εκκλησίας Του. Συναλλάσσονται και δρούν χρονικά, με το «μετά Χριστόν» να προηγείται και να ακολουθεί την ζωή τους.
Αυτός λοιπόν ο «ενοχλητικός» κήρυκας της αγάπης, ο Χριστός, είναι ο εμπνευστής ανάμεσα σε αμέτρητους ανθρώπους και ενός νεαρού από τον γειτονικό μας Βύρωνα. Με μικρασιάτικες ρίζες, αφού και οι δύο γονείς του, από τα Βουρλά, μετά την καταστροφή γνωρίστηκαν στην προσφυγιά, έκαναν τον γάμο τους και έστησαν το σπιτικό τους, στο οποίο γεννήθηκε ο έκτος από τα επτά παιδιά τους, ο Νικόλαος.
Από τους ευλαβείς γεννήτορες του γνώρισε τον Χριστό και τον αγάπησε ολοκληρωτικά. Τίποτα δεν τον κράτησε να φύγει στο άγνωστο, για να σπουδάσει τον έρωτα του για τον Χριστό, στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Εκεί δρασκέλισε την Ωραία Πύλη ως Χρυσόστομος και επέστρεψε στην Αθήνα διάκονος και πτυχιούχος Θεολογίας.
Τότε κοντά στον Μεγάλο Έλληνα, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Β΄, γίνεται το στολίδι του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών. Συμπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, αφού οι οικίες τους είναι απέναντι η μια της άλλης -επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης- πορεύονται έως την με κρατική επέμβαση εκθρόνιση του συνονόματου του γέροντος Πρωθιεράρχου. Ο διάδοχος ο Αθηνών Ιερώνυμος ο Α΄ στις 25 Μαΐου 1969 τον χειροτονεί πρεσβύτερο και τον χειροθετεί Αρχιμανδρίτη. Από τότε αρχίζει η ποιμαντική δράση που συνεχίζεται συστηματικά έως τα σήμερα σε Βύρωνα, Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Περιστέρι και Αργυρούπολη.
Το πέρασμα του από την Αγία Μαρίνα σύντομο αλλά σημαντικό. Εξωράισε ανθρώπους και κτίσματα και άφησε παρακαταθήκη το ίδρυμα του παιδικού Σταθμού μας. Αυτόν λοιπόν τιμούμε με το να ονομάσουμε το κατάστημα διάθεσης ρουχισμού σε απόρους «αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Ξυνός» αλλά και όλη την αίθουσα του Πνευματικού – Νεανικού Κέντρου.
Γιατί του αξίζει κάθε τιμή αφού αν και είμαστε κακοί μαθητές, έτσι τον μάθαμε με «μπαλωμένο ζωστικό» και ένα αυτοκίνητο γεμάτο τρόφιμα και άλλα πράγματα και στάση εδώ, στάση εκεί, να μοιράζει το έλεος, στους αναγκεμένους ανθρώπους”.