Ι.Μ. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ – Η 104η επέτειος της απελευθέρωσης του Διδυμοτείχου και της ενσωμάτωσης του Κεντρικού και Βορείου Έβρου στον εθνικό κορμό της Μητέρας Πατρίδας, τον Μάιο του 1920, εορτάσθηκε και φέτος με επίκεντρο την πόλη του Διδυμοτείχου, όπως από ετών έχει καθιερωθεί, την τρίτη Κυριακή του μηνός Μαίου ε.ε.
Παράλληλα η τοπική Εκκλησία την ημέρα αυτή τιμά την μνήμη ʺπάντων των εν Διδυμοτείχω ασκήσει και αθλήσει διαλαμψάντων αγίωνʺ.
Το πρωί της Κυριακής, 19ης Μαίου ε.ε. στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος σε επίκαιρο μήνυμά του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Αν οι πατέρες μας κατόρθωσαν στους πεντέμισυ αιώνες της σκλαβιάς να διατηρήσουν στην ψυχή τους αδούλωτη και ζωντανή τη λαχτάρα και την ελπίδα για την ελευθερία, τούτο οφείλεται γιατί διατήρησαν, κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, άσβεστη και την πίστη τους στον Χριστό· έστω και εάν αυτό σήμαινε πολλές φορές θυσία και μαρτύριο. Έχοντες εφόδια πνευματικά την πίστη τους και την γενναιότητα της ψυχής τους κατόρθωσαν να μην αφομοιωθούν με τον αλλόθρησκο κατακτητή, και να μην ξεχάσουν την καταγωγή τους, την ιστορία τους και τη γλώσσα τους και τις αξίες τους.
»Τα στοιχεία αυτά ενδυνάμωσαν και τη θέλησή τους να αγωνισθούν για την ελευθερία του Έθνους, μία ελευθερία που γνώριζαν εκ των προτέρων ότι μπορεί να περνά μέσα από τη δική τους θυσία. Γι’ αυτό έθεσαν υπεράνω του προσωπικού τους συμφέροντος το κοινό καλό, το συμφέρον της Πατρίδος και του Έθνους. Και αγωνίσθηκαν και θυσιάσθηκαν γι᾽ αυτό, δίδοντας μαθήματα αρετής και αγάπης σε όλους εμάς αλλά και σε όλο τον κόσμο.
»Γι᾽ αυτό και αξίζουν τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Γι᾽ αυτό και τους τιμούμε σήμερα. Δεν τους τιμούμε μόνο για το μεγάλο δώρο της ελευθερίας που μας χάρισαν, αλλά και για το υπέροχο παράδειγμα της αρετής, η οποία είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο και για κάθε Έθνος που θέλει να προοδεύσει και να ευημερήσει. Γιατί, αν δεν θέτουμε το συμφέρον των πολλών, το συμφέρον της Πατρίδος και του Έθνους, πάνω από το δικό μας συμφέρον ή το συμφέρον μιάς μικρής ομάδος, τότε το μόνο που θα επιτύχουμε είναι η διχόνοια, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει στην αποτυχία και στην καταστροφή. Αντίθετα, αποβλέποντας και αγωνιζόμενοι όλοι ενωμένοι για το καλό της πατρίδος μας με διάθεση προσφοράς και αυτοθυσία μπορούμε να διατηρήσουμε την ελευθερία την οποία μας χάρισαν με τόσες θυσίες οι πατέρες μας, αλλά και να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας…».
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος προέστη της Δοξολογίας επί τη απελευθερώσει της πόλεως και στη συνέχεια στο Ηρώο της πόλεως τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων.
Τιμώμενο πρόσωπο στις επετειακές εκδηλώσεις των ʺελευθερίωνʺ του Διδυμοτείχου ήταν ο επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και επίτιμος δημότης Διδυμοτείχου Στρατηγός Χαραλ. Λαλούσης. Ιδιαίτερη ήταν επίσης η παρουσία του Πέτρου Μπελέρη, γιού του φυλακισμένου από το καθεστώς Ράμα εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρας Φρέντυ-Διονυσίου Μπελέρη, εν όψει των ευρωεκλογών.
Παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αν. Δημοσχάκης και Χρ. Δερμεντζόπουλος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Κων. Βενετίδης και Στ. Κατσογριδάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμ. Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου, υποστράτηγος Ιω. Κωστούλας, ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας, ταξίαρχος Νικ. Παπαγεωργίου, ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά, αντιπροσωπείες των σχολικών μονάδων με τις σημαίες τους και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους.
Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της αυτής ημέρας με ʺΑγώνα δρόμουʺ που διοργάνωσε ο Δήμος Διδυμοτείχου. Δρομείς όχι μόνο από την περιοχή του Διδυμοτείχου, αλλά από ολόκληρο το νομό Έβρου, πήραν μέρος στα 10.000 μέτρα και στα 5.000 μέτρα, με κοινή εκκίνηση, ενώ προηγήθηκαν τόσο ο Παιδικός αγώνας, όσο και ο αγώνας των ΑμεΑ.
Η εκκίνηση δόθηκε μπροστά από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας, όπου έγινε και ο τερματισμός. Το παρόν μάλιστα έδωσε και πήρε μέρος στα 10 χιλιόμετρα και φυσικά τερμάτισε, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, που ήταν ο εμπνευστής του συγκεκριμένου αγώνα, επί θητείας του ως Διοικητού στην XVI Μεραρχία Διδυμοτείχου.