Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας
Με πανηγυρική χαρά και ευφροσύνη, εορτάστηκε στο Στρατόπεδο της ΣΕΤΤΗΛ Πύργου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, η τρίτη μεγάλη Θεομητορική εορτή για το Εκκλησιαστικό και Ιεραποστολικό έτος 2018-2019, αυτή των Εισοδίων της Θεοτόκου εις τα «Άγια των Αγίων», τα οποία και αποτελούν το προοίμιον της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού!
Η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, είναι μία από τις πιο σημαντικές και μεγαλύτερες εορτές προς το πρόσωπο της Παναγίας μας. Η Θεοτόκος είναι η αγιότερη ανθρώπινη ύπαρξη, η Οποία επιλέχτηκε από το Θεό ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα κορίτσια, για να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό στη διαδικασία της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους και ολοκλήρου της δημιουργίας. Σε όλο τον κόσμο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί εορτάζουν με σεβασμό και λαμπρότητα την εορτή αυτή. Η εορτή των Εισοδίων έχει ως στόχο να μας διδάξει πολύ υψηλές έννοιες γύρω από την προσωπικότητα της Θεοτόκου. Να μας μυήσει στην ασύλληπτα βαθιά θεολογία γύρω από την ανεπανάληπτη συμβολή Της στην υλοποίηση του Θείου σχεδίου της σωτηρίας του κόσμου.
Στην μεγάλη αυτή εορτή μπορεί να διακρίνει κανείς την διάθεση των γονέων της Παρθένου να οδηγήσουν τα βήματα της μονάκριβης κόρης τους, στον Ναό του Θεού και στην συνέχεια την προθυμία της τριετούς Μαριάμ να παραμείνει ολομόναχη τρεφόμενη με ουράνια τροφή, για μεγάλο χρονικό διάστημα (12 έτη) σ΄ αυτόν τον ιερό και αγιασμένο χώρο.
Γι’ αυτό και την είσοδο της Υπεραγίας στον Ναό, η υμνολογία της Εκκλησίας μας, την χαρακτηρίζει ως «της ευδοκίας Θεού το προοίμιον και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις». Προκηρύσσεται δηλαδή η σωτηρία μας, διότι η μικρή Μαριάμ προσφέρεται στον Θεό «ανατραφήναι εν Κυρίω», ώστε να γίνει η μητέρα του Χριστού, του λυτρωτού και σωτήρος του κόσμου.
Η εορτή των Εισοδίων καθιερώθηκε γύρω στον 6ο αιώνα στα Ιεροσόλυμα κατά την Παράδοση της Αγίας Εκκλησίας μας. Ο Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κάνει λόγο στις έγγραφες παρακαταθήκες του, για την εορτή αυτή. Στην καρδιά της Ορθοδοξίας μας, την Κωνσταντινούπολη, η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθιερώνεται γύρω στα τέλη του Ζ΄ ή τις αρχές του Η΄ αιώνα.
Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο της μονάδος, το οποίο ανεγέρθηκε υπό των Οπλιτών της ΣΕΤΤΗΛ και εγκαινιάσθηκε την 21η Νοεμβρίου 1982, υπό του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, επί Διοικήσεως του Συνταγματάρχου (ΤΑ) κ. Συμεών Βλατάκη.
Τον Θεοφιλέστατο κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό πλαισίωσαν ο Αιδεσιμολογιότατος π. Παναγιώτης Πλυταριάς Αντισυνταγματάρχης (ΣΙ), καθώς επίσης οι Αιδεσιμότατοι π. Νικόλαος Κατσηδήμας, π. Αυγερινός Τσουκαλάς π. Ρωμανός Καββαθάς και ο π. Μιχαήλ Πλαστουργός, ενώ έψαλλαν κατανυκτικά καλλίφωνοι Ιεροψάλτες.
Ο Θεοφιλέστατος, ορθοτομώντας τον Θείο Λόγο με θεολογική σαφήνεια και γλαφυρότητα, αναφέρθηκε εκτενώς στην σπουδαιότητα της Θεομητορικής αυτής εορτής, ως σχέδιο της Θείας Οικονομίας, παροτρύνοντας τους παρισταμένους να γίνουν έμψυχοι Ναοί Του Θεού, αφού το σώμα κάθε ανθρώπου σύμφωνα με την Χριστιανική διδασκαλία, πρέπει να αποτελεί Ναό και κατοικητήριο του Θεού!
Ευχήθηκε επίσης τα δέοντα στους παριστάμενους Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων της περιοχής μας, για. την επικείμενη Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία ως γνωστόν εορτάζεται στις 21 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, ύστερα από πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας, για να τονισθεί και να τιμηθεί η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς το Έθνος μας, τόσο σε περίοδο Πολέμων, όσο και σε καιρό Ειρήνης. Ο εορτασμός αυτός καθιερώθηκε μετά την Μεταπολίτευση το 1975.
Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού ακολούθησε μικρή δεξίωση στο κέντρο ψυχαγωγίας της μονάδος (ΚΨΜ), όπου εκτός από τον Ιερό Κλήρο, παρέστησαν ο Διοικητής Αντισυνταγματάρχης κ. Ιωάννης Μπλούνας, οι εκπρόσωποι των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.) Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, καθώς επίσης απόστρατοι αξιωματικοί και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο εν λόγω Ιερό παρεκκλήσιο, υπό του Αιδεσιμοτάτου π. Μιχαήλ Πλαστουργού. Στην συνέχεια στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, εψάλλη η καθιερωμένη Δοξολογία για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, παρουσία των τοπικών Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών.