Βιέννη: Την Β´ Κυριακή των Νηστειών εορτάστηκε εφέτος στην Βιέννη η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821.
Της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος, πλαισιούμενος υπό του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννη Νικολίτση και του Ιερομονάχου Αρσενίου Βουβίδη παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αυστρία Αικατερίνης Κόικα, της Πρέσβεως της Κύπρου στην Αυστρία Έλενας Ράφτη, εκπροσώπων των Προξενικών μας αρχών, Οφφικιαλίων της Μητρός Εκκλησίας, αλλά και αρκετών πιστών συμφώνως πάντοτε των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς της γνωστής πανδημίας.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή της Β´ Κυριακής των Νηστειών και στην θεραπεία του Παραλυτικού της Καπερναούμ, της αγαπημένης πόλεως του Κυρίου, σημειώνει όσα έγραψε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, που μάλιστα τιμάται όχι μόνον τον Νοέμβριο, αλλά και την δεύτερη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, σε μία σχετική του ομιλία, τονίζοντας ταυτοχρόνως και την προσωπικότητα του εν λόγω πατρός της Εκκλησίας, που ξεχώρισε πρωτίστως κάνοντας λόγο για την διάκριση μεταξύ ουσίας και ενεργειών του Θεού και ότι μπορούμε να γνωρίζουμε μόνον τις ενέργειες Αυτού κι όχι την ουσία Του.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η Δοξολογία της διακοσιοστής Εθνικής Επετείου της εξεγέρσεων των προγόνων μας για την ελευθερία από τον οθωμανικό ζυγό, όπου ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε κάποιες ρήσεις και κάποια αθάνατα λόγια των αγωνιστών και ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, που κοινό τους χαρακτηριστικό αποτελεί η μεγάλη πίστη στο πρόσωπο του Κυρίου μας και η απέραντη αγάπη στην πατρίδα τους.
Στον πανηγυρικό της ημέρας η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστρία, αναφέρθηκε στην σημασία της Επανάστασης του 1821 με την έννοια της έκφρασης ενός οράματος για το μέλλον του έθνους, το οποίο βέβαια καλλιεργήθηκε κι από τους Έλληνες της Διασποράς και κυρίως από τους Έλληνες της Βιέννης.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας και αφού εψάλη ο Εθνικός Ύμνος, το καθόλου εκκλησίασμα πορεύθηκε προς τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, όπου στο μνημείο του Ρήγα Βελεστινλή τελέστηκε νεκρώσιμο Τρισάγιο υπέρ των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων εν τη Εθνική Παλιγγενεσία και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών και η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου με τον Σεβασμιώτατο να εύχεται σε όλες κι όλους πλούσια την χάρη του Τριαδικού Θεού υπό την σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου.