ΣΥΡΟΣ: Με την ευλογία του απουσιάζοντος στην Αθήνα για τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β΄, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο…
του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου (ΚΕΑ Ι.Μ. ΣΥΡΟΥ) τριήμερο συνέδριο την 6η, 7η και 8η Οκτωβρίου, με θέμα: «Νέες τάσεις και προοπτικές ανάπτυξης και προώθησης του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού».
Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης με τίτλο «Μεγιστοποίηση του αντικτύπου του Θρησκευτικού Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο, μέσα από τη στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου» και ακρωνύμιο RECULT MAGNUM, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.)και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου παρουσιάσθηκαν
ψηφιοποίηση κειμηλίων και τη δημιουργία εμπειριών επαυξημένης πραγματικότητας,
οι διεθνείς εξελίξεις για την τουριστική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ανάπτυξης του θρησκευτικού/προσκυνηματικού τουρισμού
καλές πρακτικές ψηφιοποίησης κειμηλίων άϋλης θρησκευτικής κληρονομιάς και δημιουργίας ψηφιακών και υβριδικών μουσείων και
αναδείχθηκαν οι νέες τάσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που πρέπει να διαθέτουν οι επαγγελματίες που απασχολούνται στο πεδίου του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διοργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση, την οποία συντόνισε η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, με τη συμμετοχή κρατικών και επιχειρηματικών φορέων από την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με την ανάπτυξη πολιτικών και την αξιοποίηση θεσμικών εργαλείων για την ανάδειξη του θρησκευτικού / προσκυνηματικού τουρισμού, στην οποία συμμετείχαν η Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδος κα Σοφία Ζαχαράκη(διαδικτυακά), ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, ο Πρόεδρος HATTA κ. Νικόλαος Κελαϊδίτης, η Ανώτερη Τουριστική Λειτουργός του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου κα Όλγα Θεοχάρους, και ο Πρόεδρος Επιμελητήριου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος.
Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, με μήνυμα του, που ανέγνωσε ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αλέξ. Μαρκουίζος, ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Εκπρόσωπος του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, κ. Πέτρου Στεφάνου, η Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου, με ωσαύτως βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτἀκης, ο Εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου κ. Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Σύρου- Ερμούπολης κ. Νικολάου Λειβάδαρα, Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Παναγιώτης Κουταβάς και ο Χωρικός Αντιπεριφεριάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης.
Στο Συνέδριο κατέθεσαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις
ο Δρ. ΒασίλειοςΔρακονάκης, του Σωματείου «ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο οποίος, ως Κύριος Δικαιούχος, παρουσίασε το Έργο ReCult MAGNUM,
η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αβέϊρο της Πορτογαλίας κα. Helena Nobre με Θέμα: «Leveraging country image through cultural heritage: the case of Portugal from the perspective of multiple stakeholders» (Ανάδειξη και προώθηση της εικόνας της χώρας μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς: η περίπτωση της Πορτογαλίας)
ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάϊφα του Ισραήλ κ. Yoel Mansfeld με θέμα: «Cultural/Religious Routes as Service Networks: A Model for Enhancing Economic Benefits and Self Reliance» (Πολιτιστικές/θρησκευτικές διαδρομές ως δίκτυα υπηρεσιών: Ένα μοντέλο για την ενίσχυση της αυτάρκειας και του οικονομικού οφέλους)
ο Δρ. Αναγνωστόπουλος Χρήστος Καθηγητής Πληροφορικής, Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δ/ντής Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων του Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα: «3Δ Ψηφιοποίηση και Οπτικοποίηση υλικής και άϋλης Θρησκευτικής Κληρονομιάς»,
ο Δρ. Σταμπουλής Μιλτιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα: «Ένα αποτελεσματικό μείγμα δεξιοτήτων (κάθετες, ήπιες, ψηφιακές) για τους επαγγελματίες στον Προσκυνηματικό/Θρησκευτικό τουρισμό»
ο Δρ. Μαρινάκος Κωνσταντίνος, Επικ. Καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Αττικής, στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, με θέμα: «Προσκυνηματικός/Θρησκευτικός Τουρισμός: οι νέες τάσεις και προοπτικές»
η κα Ζαχαρώ Παπαδοπούλου, Γενική Γραμματέας ΑΜΚΕ «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», Δ/ντρια του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Κ.Α.ΕΛ.Ε.) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε) για την Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, μια ιδιαίτερη περίπτωση εργασίας», και
ο Δρ. Παύλος Χατζηγρηγορίου, Διδάσκων «Ψηφιακού Πολιτισμού» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, μέλος κριτικής επιτροπής Βραβείων Europa Nostra, με θέμα: «Ψηφιακές καταγραφές παραδοσιακών οικισμών και μνημείων».
Στα πλαίσια των θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου, το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε, υπό τον Γραμματέα της Ιεράς μητροπόλεως και Μέλος του ΔΣ του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυκης κ. Αλέξ. Μαρκουίζο, προσκυνηματική ενημερωτική επίσκεψη των εκπροσώπων του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου στην ιερά νήσο Τήνο κας Όλγας Θεοχάρους και κ. Χριστόδουλου Παπαχριστοδούλου και της Γενικής Γραμματέως της ΑΜΚΕ «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» κας Ζαχαρώς Παπαδοπούλου, τους οποίους υπεδέχθη με ευγένεια ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός και τους ξενάγησε στον Πάνσεπτο Ναό της Ευαγγελιστρίας, στα Μουσεία του Ιερού Ιδρύματος και στην ιστορία του.
Το Συνέδριο, ολοκληρώθηκε με τη γενική διαπίστωση ότι ο κλάδος του Προσκυνηματικού-Θρησκευτικού Τουρισμού αποτελεί μία ανερχόμενη μορφή εναλλακτικού Τουρισμού, που προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη, την επικοινωνία και γνωριμία λαών και πολιτισμών, και προσφέρει πνευματικές διεξόδους σε μία κατ’ εξοχήν υλόφρονα εποχή.
Μετά το πέρας του Συνεδρίου, ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β΄ εξέφρασε την ευαρέσκειά του τις ευχαριστίες του προς τον Αντιπρόεδρο του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Χρυσίνη για την καθοριστική, αποτελεσματική και κοπιώδη συμβολή του στη διοργάνωση και επιτυχή πραγματοποίηση του Διεθνούς αυτού Συνεδρίου, καθώς και στον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως και Μέλος του ΔΣ του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Μαρκουίζο για τη γραμματειακή και οργανωτική υποστήριξη των εργασιών του.
Επισημαίνεται ότι τις εργασίες του Συνεδρίου μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι επιθυμούν στο link: https://youtu.be/Jh89_2bFvh0