Η νυν διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου θα συνεχίσει να ασκεί διοίκηση μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Αυτό έγινε γνωστό από ανακοίνωση του ΠΙΕΕΤ που χαρακτηριστικά αναφέρει:
“Η Διοικούσα το Επιτροπή ΠΙΙΕΤ κατά την 18/2018 έκτακτη Συνεδρίασή της, ενημερώθηκε από τον Σεβασμιότατο Πρόεδρο, ότι την 3η Ιουλίου 2018, το Συμβούλιο της Επικρατείας με προσωρινή διαταγή, εν συνεχεία της από19/6/2018 σχετικής αιτήσεώς του και μελών της Διοικούσας Επιτροπής κι εν όψει της ανάγκης διασφαλίσεως της συνεχούς λειτουργίας του Ν.Π.Δ.Δ. και του δημοσίου συμφέροντος, διέταξε την άσκηση της διοίκησης του Ιερού Ιδρύματος από την υφιστάμενη κατά την έναρξη ισχύος του άρθρου 48 του ν. 4521/2018 Διοικούσα Επιτροπή, μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής.
Με βάση τα ανωτέρω, η Διοικούσα Επιτροπή συνεχίζει απρόσκοπτα το θρησκευτικό, φιλανθρωπικό και κοινωφελές έργο της”.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ από το protothema.gr…
Την πρώτη νίκη πέτυχε η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου κατά της τροπολογίας που ψηφίσθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία έληγε η θητεία της στις 30 Ιουνίου 2018. Το Α’ Τμήμα Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας διέταξε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να συνεχίσει η σημερινή διοίκηση να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι να εκδοθεί η απόφαση περί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής.
Κατά του νόμου στράφηκαν ο Μητροπολίτης Σύρου και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου κ. Δωρόθεος και ακόμη τέσσερα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης, χορήγηση προσωρινής διαταγής και τη λήψη των κατάλληλων ασφαλιστικών μέτρων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αιτούντες υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη πράξη, δηλαδή η παύση των καθηκόντων τους που επέβαλλε η συγκεκριμένη τροπολογία, προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη τόσο στους ίδιους όσο και στη λειτουργία του Ιερού Ιδρύματος.
Οι αιτούντες υποστήριξαν στο σκεπτικό τους ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση είναι αντισυνταγματική, καθώς αντίκειται στο ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, με το οποίο συνδέεται άρρηκτα ο θρησκευτικός χαρακτήρας του Ιδρύματος, αλλά και όσον αφορά τις συνταγματικές αρχές της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών.
Αν επιτρεπόταν στην κρατική εξουσία να παύει οποιαδήποτε μη αρεστή διοίκηση χωρίς να συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, αυτό θα οδηγούσε στην κατάλυση της προστασίας από αυθαίρετες κρατικές παρεμβάσεις, επεσήμαναν χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη τροπολογία προωθήθηκε από τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ με συνοδοιπόρο τους τον βουλευτή Ποταμιού κ. Σπ. Δανέλλη, σε μη σχετικό νομοσχέδιο που τελικώς ψηφίσθηκε.
Ακόμη οι αιτούντες υποστήριξαν ότι η ξαφνική και πρόωρη λήξη της (τριετούς) θητείας τους – σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων τους – θα δημιουργούσε την πεπλανημένη εντύπωση στην τοπική κοινή γνώμη ότι υπέπεσαν σε σφάλματα που οδήγησαν στον “αποκεφαλισμό” τους. Σύμφωνα μάλιστα με την τροπολογία, η νέα Διοίκηση θα αναλάμβανε τα καθήκοντά της στις 30 Οκτωβρίου 2018.
Οι εισηγητές “αμέλησαν” ότι το Ιερό Ίδρυμα δεν μπορεί να μείνει “ακέφαλο” επί τέσσερις μήνες και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για να υποδεχθεί χιλιάδες προσκυνητές στην Τήνο για την εορτή του Οράματος της Οσίας Πελαγίας (23 Ιουλίου) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου).
Πάντως το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής όσον αφορά τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχαιρεσίες θα γίνουν κανονικά στις 22 Ιουλίου 2018.