Βεροίας Παντελεήμων: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Την ημών σωτηρίαν ως ηθέλησας, Σώτερ, οικονομήσασθαι, εν μήτρα της Παρθένου κατώκησας τώ κόσμω, ην προστάτην ανέδειξας».
Την Πέμπτη 3 Αυγούστου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μετέβη στον Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού στο ορεινό Ξηρολίβαδο, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και στη Μικρή Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Την ημών σωτηρίαν ως ηθέλησας, Σώτερ, οικονομήσασθαι, εν μήτρα της Παρθένου κατώκησας τώ κόσμω, ην προστάτην ανέδειξας».
Ψάλαμε με κατάνυξη απόψε την τρίτη Παράκληση του Δεκαπενταυγούστου. Ψάλαμε τα υπέροχα τροπάρια του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, με τα οποία υμνούμε όλοι οι ευλαβείς χριστιανοί αυτές τις ημέρες την Παναγία Μητέρα του Κυρίου και μητέρα μας. Γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ημέρες αυτές του Αυγούστου είναι αφιερωμένες στην τιμή της Παναγίας μας, της οποίας την ένδοξο Κοίμηση εορτάζουμε στις 15 Αυγούστου.
Γιατί όμως τιμούμε τόσο πολύ την Υπεραγία Θεοτόκο; Και ποιος είναι ο λόγος της μεγάλης ευλαβείας και του σεβασμού που δείχνουμε οι πιστοί προς την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας;
Την απάντηση μας την δίδει ο ιερός υμνογράφος στο τροπάριο του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος, το οποίο προέταξα της ομιλίας μου.
Τι λέγει, λοιπόν, απευθυνόμενος ο ιερός υμνογράφος προς τον Σωτήρα Χριστό; Λέγει ότι, όταν θέλησε να πραγματοποιήσει το σχέδιο της σωτηρίας μας, τότε ήλθε στον κόσμο κατοικώντας στη μήτρα της Παρθένου. Έκανε, δηλαδή, ο Χριστός την Υπεραγία Θεοτόκο συνεργό στη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Την έκανε το μέσο για να έλθει στον κόσμο και να μας σώσει.
Αν σκεφθούμε πόσα δισεκατομμύρια ανθρώπων πέρασαν από τη γη και αν αναλογισθούμε πόσες γυναίκες έζησαν χιλιάδες χρόνια στον κόσμο μας, τότε θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε έστω και λίγο πόσο μεγάλη είναι η τιμή και η εύνοια την οποία επεφύλαξε ο Θεός στην Υπεραγία Θεοτόκο, ξεχωρίζοντάς την από όλες τις γυναίκες, από όλους τους ανθρώπους, και καθιστώντας αυτήν συνεργό του για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων, όσων έζησαν και θα ζήσουν μέχρι συντελείας του αιώνος.
Και εάν τιμούμε εξαιρετικά και δίκαια τους ανθρώπους οι οποίοι διακρίθηκαν στην επιστήμη η την τέχνη τους, ανθρώπους οι οποίοι ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους σε αθλήματα η για την προσφορά τους στην κοινωνία η ακόμη για την ανακάλυψη φαρμάκων η εμβολίων η άλλων μέσων, τα οποία διευκολύνουν και σώζουν τη ζωή μας από κινδύνους η ασθένειες, τότε νομίζω ότι μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο ακόμη μεγαλύτερη τιμή οφείλουμε στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία συνήργησε και συνέβαλε στην αιώνια σωτηρία μας και έγινε με τη συμμετοχή της στο μυστήριο της θείας οικονομίας πρόξενος της αιωνίου ζωής για τον κάθε άνθρωπο, για τον καθένα μας.
Δεν την τιμούμε και δεν την ευλαβούμεθα όμως την Παναγία Παρθένο μόνο γι᾽ αυτόν τον λόγο. Την τιμούμε και για έναν ακόμη, όπως μας λέγει στο ίδιο πάλι τροπάριο ο ιερός υμνογράφος. Και ο λόγος είναι ότι ο Σωτήρας Χριστός την ανέδειξε και προστάτη του κόσμου και των ανθρώπων. Έδωσε δηλαδή στην Παναγία Μητέρα του ένα ακόμη εξαιρετικό προνόμιο, να μας προστατεύει στη ζωή μας μέχρι να φθάσουμε στη σωτηρία.
Πώς, λοιπόν, να μην τιμούμε την Παναγία μας, εφόσον αυτή είναι όχι μόνο συνεργός της σωτηρίας μας αλλά και η μόνη βεβαία προστασία στη ζωή μας; Πως να μην τιμούμε την Παναγία, την οποία όχι μόνο τίμησε ο ίδιος ο Κύριός μας, αλλά και μας την χάρισε ως προστάτιδα μας στη ζωή μας;
Γι᾽ αυτό και είναι φυσικό να προστρέχουμε προς Αυτήν. Είναι άξιο και δίκαιο να την υμνούμε και να την δοξάζουμε. Είναι πρέπον να της αποδίδουμε απεριόριστο σεβασμό και αγάπη, γιατί της οφείλουμε τόσα πολλά και γιατί μπορούμε να εμπιστευόμεθα τη ζωή μας, και τη σωματική και την πνευματική, στη μητρική της προστασία.
Άς μην μένουμε, λοιπόν, μακριά από την Παναγία μας, αλλά άς της εκφράζουμε την αγάπη, την τιμή και τον σεβασμό μας ψάλλοντας κάθε απόγευμα τον Παρακλητικό της Κανόνα και επικαλούμενοι την προστασία και τη βοήθειά της.
Άς μην περιοριζόμεθα όμως μόνο σ᾽ αυτή την τιμή προς την Παναγία μας. Άς προσπαθούμε να είμαστε κοντά της και με τη ζωή μας, με τον τρόπο της ζωής μας. Άς προσπαθούμε να ζούμε όπως έζησε και Εκείνη και αξιώθηκε της μεγάλης τιμής να γίνει Μητέρα του Θεού. Άς προσπαθούμε να διατηρούμε την ψυχή και το σώμα μας καθαρά από την αμαρτία και την κακία του κόσμου. Άς προσπαθούμε να ζούμε με ταπείνωση και υπακοή στο θέλημα του Θεού, για να έχουμε τη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, για να έχουμε την προστασία και τη βοήθειά της στη ζωή μας, αλλά και για να επιτύχουμε με τις πρεσβείες της τη σωτηρία μας. Και δεν θα πρέπει μόνο κατά τον Δεκαπενταύγουστο να καταφεύγουμε στην Παναγία μας, αλλά σε όλη μας τη ζωή, διότι αυτή είναι το καταφύγιό μας. Γι᾽ αυτό, βλέπετε, οι πιστοί που θέλουν να εκφράσουν την αγάπη τους και τον σεβασμό τους προς την Παναγία, καθημερινά, μετά το Απόδειπνο, διαβάζουν τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. Δεν είναι μόνο ο Δεκαπενταύγουστος που ψάλλουμε την Παράκλησή της, αλλά είναι όλη μας η ζωή, όλη μας η προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τον Θεό αλλά και με την Μητέρα του, την Υπεραγία Θεοτόκο.
Άς έχουμε την ευχή της, την προστασία της, και καθ᾽ όλο το υπόλοιπο της περιόδου αυτής άς την τιμούμε και άς την υμνούμε όπως της αρμόζει.
ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ