ΓΕΝΙΚΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡ. ΚΟΝΙΤΣΗΣ
Στο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Μητρ. Κονίτης, που πραγματοποιήθηκε στις 5-6 Σεπτεμβρίου, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα περί της εκκλησιαστικής περιουσίας, του μαθήματος των Θρησκευτικών και της προσευχής στα σχολεία. Αναλυτικά:
Πραγματοποιήθηκε και φέτος το (22ο) Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπόλεως Κονίτσης, στην Ι. Μονή Ταξιαρχών («Γκούρας») κοντά στο Αηδονοχώρι Κονίτσης, στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου ε.ε.
Οι σύνεδροι Ιερείς, υπό την προεδρία του Σεβ/του Μητρ. Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΟΥ είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ωραίες (ευαγγελικές) Εισηγήσεις και να προβληματισθούν σε καίρια ζητήματα της Ιερατικής ζωής και της διακονίας μέσα στην Εκκλησία, και μάλιστα στους σημερινούς, τόσο δύσκολους καιρούς.
Ακόμη, είχαν την ευκαιρία να συμπροσευχηθούν τόσο στον Εσπερινό, όσο και στην Θεία Λειτουργία, καθώς και να συμμετάσχουν στο τρισάγιο που τελέσθηκε επί του τάφου του αοιδίμου Ιεράρχου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, στην Ι. Μονή της Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης. Μετά το πέρας του Συνεδρίου οι αιδεσιμώτατοι πατέρες ενέκριναν δια βοής το ακόλουθο
ΨΗΦΙΣΜΑ
«1) Δοξάζουμε τον Δομήτορα της Εκκλησίας μας Κύριο Ιησού Χριστό, και για την ευλογία του φετινού Ιερατικού μας Συνεδρίου.
2) Μας λυπεί η προσπάθεια κάποιων πολιτικών κύκλων να βάλουν στο περιθώριο την Εκκλησία, την τροφό και φρουρό του Έθνους, ενώ την κατηγορούν ότι δήθεν έχει «τεράστια περιουσία», την οποία πρέπει να παραδώση στο Κράτος. Πρέπει, όμως, όλοι να γνωρίζουν ότι, σήμερα, η Εκκλησία έχει μόνο 4% από την άλλοτε, όντως μεγάλη, περιουσία της, την οποία είτε άρπαξε αυθαίρετα η Πολιτεία, χωρίς να δώση καμμιά αποζημίωση, είτε η Ίδια η Εκκλησία την εδώρησε απλόχερα, για ευαγείς σκοπούς.
3) Ανησυχούμε για την πρόθεση της Πολιτείας, όπως αποτυπώνεται στα Μ.Μ.Ε., για την κατάργηση της προσευχής και του εκκλησιασμού, όπως και των παρελάσεων των Σχολείων στις εθνικές επετείους. Ιδιαίτερα ανησυχούμε για το πνεύμα της αναρχίας, της ασυδοσίας και της εγκληματικότητας, που αυξάνει ημέρα με την ημέρα στην Χώρα. Και επειδή φοβόμαστε πως η μεταλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών από κατηχητικό σε θρησκειολογικό θα προκαλέση μεγάλη σύγχυση στον μαθητόκοσμο και στην Κοινωνία, ζητούμε να παραμείνη το μάθημα όπως είναι μέχρι σήμερα.
4) Επειδή, στην ακριτική μας Επαρχία παρακολουθούμε στενά το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, καλούμε όλα τα κόμματα και τους φορείς να μην εφησυχάζουν, αλλά να βάλουν φρένο στις ανθελληνικές μεθοδεύσεις των Αλβανών και των «Τσάμηδων». Τέλος,
5) Προσευχόμαστε εκτενώς και ζητάμε από τον Θεό να δώση ομόνοια και αγάπη σε όλους τους Έλληνες και σύντομα να μας εξαγάγη «εις αναψυχήν»».