Θεσσαλονίκης Φιλόθεος: Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη με την ιδιότητα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χθες στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο Παναγιότατος κ. Φιλόθεος.
Τον Μητροπολίτη υποδέχθηκαν στην είσοδο της Σχολής ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής, Χρυσόστομος Σταμούλης, με τον κ. Φιλόθεο να ανταποδίδει ευχαριστίες για τη θερμή υποδοχή.
Στη συνέχεια χοροστάτησε σε λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στον 4ο όροφο του κτηρίου, παρουσία καθηγητών, φοιτητών, ιερέων και πιστών.
Ακολούθησε η ομιλία του στο Αμφιθέατρο της Σχολής, όπου ο νέος Μητροπολίτης δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του:
«Ομολογώ την έντονη συγκίνηση μου που είμαι μπροστά σας και επιτρέψτε μου να πω πώς βλέπω τη σημερινή μου παρουσία εδώ. Μοιάζει σαν μια δεύτερη τελετή ενθρόνισης και αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και σημαντικό για εμένα. Σας είμαι ευγνώμων. Η σημερινή επίσκεψη που είναι η πρώτη στη Θεσσαλονίκη μετά την ενθρόνιση οφείλεται στην ομάδα των 20 φοιτητών που μαζί με τον κοσμήτορα κ. Σταμούλη και άλλους καθηγητές ήρθαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος για την επέτειο των 100 χρόνων της κυκλοφορίας του περιοδικού “Θεολογία”. Εκείνη η γνωριμία με τα παιδιά ήταν και η αφορμή της σημερινής μου επίσκεψης εδώ», είπε ο κ. Φιλόθεος.
Με αναφορές στον Γρηγόριο Παλαμά, συμπολιούχο της Θεσσαλονίκης και στη ρήση του «περί δογμάτων και πραγμάτων τον αγώνα ποιούμε», τόνισε πως «τα δόγματα έχουν να κάνουν με τα πράγματα, η πίστη μας έχει να κάνει με τη ζωή μας».
«Δεν θα μπορούσε η πίστη της εκκλησίας και η πίστη του επισκόπου να είναι διαφορετική από τη ζωή των ανθρώπων. Σήμερα μου δίνετε την ευκαιρία να αισθανθώ μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, να μη νιώσω ξένος εδώ. Αισθάνομαι την οικειότητα και την αγάπη που προσφέρετε απλόχερα σε όλους τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ένα σχόλιο από το ακροατήριο για το τραγούδι «Δίψα» του Νίκου Πορτοκάλογλου με το οποίο διάνθισε τον ενθρονιστήριο λόγο του, το περασμένο Σάββατο, άδραξε την ευκαιρία να πει πως «φυσικά και η θεολογία γίνεται με τραγούδια, γιατί το τραγούδι έχει να κάνει με τη ζωή». Συνέχισε δε λέγοντας πως δεν έκανε τίποτα περισσότερο «παρά αποτύπωσα την εμπειρία που έχω από την εκκλησιαστική κοινότητα, γιατί η θεολογία μπορεί να ασκηθεί με τα πάντα και για τα πάντα, όταν αυτό το οποίο έχουμε μπορούμε να το προσφέρουμε κατά τον τρόπο που ο Χριστός προσέλαβε».
Αστειεύτηκε μάλιστα με τον κοσμήτορα της Σχολής που όταν τον προσκάλεσε, του είπε πως θα μιλήσουν χωρίς γραπτό κείμενο «από καρδιάς», λέγοντας «όλοι ήρθαν με γραπτό κείμενο, εγώ θα μιλήσω από καρδιάς. Τον έδωσα στεγνά τώρα».
Απευθυνόμενος στους φοιτητές της Σχολής σημείωσε πως «είναι πολύ ωραίος ο αγώνας που αρχίσατε άλλοι από επιλογή και άλλοι επειδή το έφεραν οι συνθήκες. Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα που σας προσέφερε η αγάπη του Θεού».
Ο κ. Φιλόθεος ανέφερε πως υπάρχει διάθεση συνεργασίας μεταξύ της Μητρόπολης και της Θεολογικής Σχολής, σημειώνοντας πως «υπάρχουμε επειδή μπορούμε να κοινωνούμε ο ένας με τον άλλον και να χαιρόμαστε αυτή την επικοινωνία».
Ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Χρυσόστομος Σταμούλης, στην προσφώνηση του ανέφερε:
«Κάποτε κάποιος φίλος αναφερόμενος στον δάσκαλό μας, Νίκο Μαρτσούκα, μου είπε με αγανάκτηση πως θεολογία δεν γίνεται με τα τραγούδια. Τον κοίταξα απορημένος, δεν απάντησα, πικράθηκα και έφυγα. Για πολύ καιρό δεν μπορούσα να χωνέψω γιατί να γίνεται ζωή και θάνατος με τα τραγούδια και όχι θεολογία. Και να, ο Παναγιότατος μάς απέδειξε προχθές πως όχι μόνο γίνεται θεολογία και με τα τραγούδια, αλλά αυτά μπορούν να κοσμούν και τον ενθρονιστήριο λόγο ενός Μητροπολίτη. Η αγάπη ξεχείλιζε από τον λόγο του με τον οποίο μας συστήθηκε εδώ στη Θεσσαλονίκη. Παναγιότατε η σημερινή μέρα είναι για τη Θεολογική Σχολή και το ΑΠΘ στο σύνολό του, μέρα γιορτής, μέρα ελπίδας και μέρα προσδοκίας. Υποδεχόμαστε τον νέο μας επίσκοπο με αισθήματα χαράς και ελπίδας. Ελπίζουμε σε μια νέα σχέση με τη Μητρόπολή μας, σε μια νέα σχέση μαζί σας, ουσιαστική και γόνιμη. Η επιλογή σας να ξεκινήσετε τις επισκέψεις σας απο τη Θεολογική Σχολή μάς γεμίζει ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουμε ότι η θεολογία μπορεί να αποτελεί και σήμερα την προφητική και κριτική φωνή της εκκλησίας. Μια φωνή, κραυγή αγωνίας κατά τον Μακαριστό Μητροπολίτη Νιγηρίας και μια προσπάθεια αφύπνισης της ορθόδοξης συνείδησής μας για να μην είναι οι Χριστιανοί εκείνοι που δεν σέβονται την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του άλλου, αλλά εκείνοι που εγείρονται από τους τάφους της κοινωνικής αδικίας, που βλέπουν τους ανθρώπους αναστάσιμα, δηλαδή ως ευκαιρία και όχι ως απειλή, ως συνοδοιπόρους. Παναγιότατε να χαμογελάτε πάντα, να είστε πάντα δημιουργικός για χάρη της εκκλησίας, των ανθρώπων και ο Θεός να σας δίνει δύναμη εδώ στη Θεσσαλονίκη μας, στην οποία θα συναντιόμαστε και θα μοιραζόμαστε καημούς, αγωνίες, όνειρα και ελπίδες».
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ Δημήτρης Κωβαίος ανέφερε: «Σας καλωσορίζουμε στην σχολή των ομότεχνών σας θεολόγων, η οποία σας είναι οικεία, από τις μεταπτυχιακές σας σπουδές.
Σήμερα, με την εξαιρετική τιμή που επιφυλάσσετε στους διδάσκοντες, διδασκόμενους, παντοιοτρόπως εργαζόμενους της Θεολογικής Σχολής, συλλέγετε τις ευλογίες και τις ευχές όλων για τη συνέχιση του ακαδημαϊκού τους έτους, το οποίο καθίσταται πόλος έλξης για πολλούς αλλοδαπούς φοιτητές, ίσως τους περισσότερους από κάθε άλλη Σχολή του Πανεπιστημίου μας».
«Σε αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναστήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται. Σε αυτή την προσπάθεια, η δική σας παρουσία στην πόλη είναι πολύ σημαντική», συνέχισε ο κ. Κωβαίος.
Οι εκπρόσωποι της Θεολογικής Σχολής πρόσφεραν στον Μητροπολίτη ένα στεφάνι ελιάς, δύο τόμους της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί από την Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους.
voria.gr