Με την ευλογημένη ευκαιρία της ι. Μνήμης των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, την οποία εορτάζει η Αγία μας Εκκλησία την Τρίτη 21η Μαίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, μετέβη επί τετραήμερον στο ακριτικό Καστελλόριζο, για να προστή των εκεί λατρευτικών εκδηλώσεων της Πανηγύρεως του Μητροπολιτικού Ι. Ναού της Νήσου, ο οποίος τιμάται και σεμνύνεται επί τη ι. Μνήμη αυτών.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: “Στα πλαίσια αυτά ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, αρχικά το πρωί της Κυριακής 19ης Μαίου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου «Πηγαδιού» Καστελλορίζου, με συλλειτουργούς του τον ακούραστο Αρχιερατικό Επίτροπο και μοναδικό Ιερέα του Νησιού, Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Μαλτέζο και τον Διάκονό του π. Γεώργιο Κακακιό. Το αναλόγιο κόσμησαν οι Ιεροψάλτες κ. Εμμανουήλ Κυπριώτης και ο κ. Κωνσταντίνος εξ Αυστραλίας. Παρέστησαν ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) κ. Γρηγόριος Γαρουφαλιάς, νέος Στρατιωτικός Διοικητής της μαχίμου Δ.Α.Ν. Μεγίστης, ο οποίος σημειωτέον νωρίτερα υπεδέχθη τον Σεβασμιώτατο στο αεροδρόμιο και πολλοί εκ των κατοίκων. Μετά την Απόλυση της Θ. Λειτουργίας προσεφέρθη πλούσιο πρωινό στην αυλή του Ι. Ναού, όπου ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συναντηθή και να συνομιλήσει επικοδομητικά με τους ηρωοψύχους κατοίκους της Νήσου, οι οποίοι τον καλοσώρισαν με μεγάλη χαρά, σεβασμό και έκδηλη αγάπη.
Ομοίως το πρωί της Δευτέρας 20ης Μαίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, δικαιώνοντας εμπράκτως την απόδοση εκ του Πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου της τιμής του τίτλου του ως «υπερτίμου και εξάρχου νοτίου Αιγαίου πελάγους», μετέβη ως Κανονικός αυτής Ποιμενάρχης στην νήσο Στρογγύλη, το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελληνικής Επικράτειας, και λειτούργησε επί τη μνήμη της ανακομιδής και μετακομιδής των Ιερών λειψάνων του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού, στο ομώνυμο εξωκλήσιο του Αγίου, που δεσπόζει στην κορυφή του νησιού, όπου και το στρατιωτικό φυλάκιο. Εκκλησιάστηκαν με περισσή ευλάβεια και συγκίνηση τα εκεί υπηρετούντα στρατευμένα παιδιά της Πατρίδας, ενών παρών ήταν και ο Στρατιωτικός Διοικητής κ. Γρηγόριος Γαρουφαλιάς, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε και εξοπλισμό για τα τρία εξωκλήσια του στρατιωτικού σχηματισμού της συστάδος των Νήσων της Μεγίστης.
Στο απέριττο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, τελέστηκε με την τυπική σειρά του ο Όρθρος και ο λειτουργός Μητροπολίτης μας, ευλαβικά προσκόμισε τα τίμια Δώρα στον Ποιητή ουρανού και γης, ενώ μελωδικώτατα έψαλλε ο χορός υπό την διεύθυνση του Ιεροψάλτη κ. Εμμανουήλ Κυπριώτη. Η Θεία Μυσταγωγία ολοκληρώθηκε ήρεμα και κατανυκτικά στο ταπεινό αυτό Ναύδριο, όπου οι συμμετέχοντες προσέγγισαν τις καρδιές τους προσευχητικά, «εικονίζοντες μυστικώς τα Χερουβίμ και προσάδοντες τη ζωοποιώ Τριάδι τον Τρισάγιον Ύμνον». Πολλοί δε εκ των στρατιωτών προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής.
Κατόπιν της Απολύσεως, οι Εθνοφύλακες του Εθνικού μας Αρχιπελάγους, προσέφεραν ευγενώς καφέ στον Σεβ. Μητροπολίτη μας και την συνοδεία του, ενώ εκείνος τους συνεχάρη εγκαρδίως, επαινώντας την συνέπεια που επιδεικνύουν καθημερινά στην επιτέλεση της ιερής αποστολής τους, η οποία στοχεύει στην άμυνα της Χώρας, την υπεράσπιση της Εθνικής μας ανεξαρτησίας και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας, μεταφέροντας τις ευχαριστίες, την αγάπη και την συμπαράσταση όλων των Ελλήνων.
Επρόκειτο αναμφίβολα για μια ευλογημένη ποιμαντική πρωτοβουλία, η οποία χαροποίησε όχι μόνον τον Σεβασμιώτατο, αλλά πρωτίστως τους ακρίτες στρατιώτες της ακρώρειας αυτής της Ελλάδας, διότι είχαν την ευκαιρία, κατά την διάρκεια της Αναστασίμου περιόδου να συναντήσουν και να δεχτούν στον χώρο τους τον οικείο Ποιμενάρχη, δεχόμενοι μεγάλο επιστηριγμό και πνευματική ενίσχυση. Διαπίστωση όλων είναι το ακμαιότατο ηθικό, η άρτια οργάνωση και εκπαίδευση, η δυναμική παρουσία των στελεχών και των εφέδρων, καθώς και η προθυμία καθενός στην καθημερινή εκτέλεση της αποστολής του”.