Ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος με άρθρο του αναφέρεται σε μια είδηση που αφορά το ελαιόλαδο και τη χρήση του στη χρόνια λευχαιμία.
Το σχετικό άρθρο του Σεβασμιωτάτου αναφέρει:
“Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι στο Νοσοκομείο Σπάρτης και υπό την ευθύνη του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιείται μία πολύ σημαντική έρευνα, σχετικά με την θεραπευτική επίδραση του ελαιολάδου στη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία.
Η έως τώρα μελέτη σε τριάντα (30) ασθενείς από τη Λακωνία έχει αποφέρει πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα και ελπίζουμε ότι αυτή θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο αριθμό, καθώς σχεδόν σε όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν ως τώρα υπήρξε βελτίωση ή σταθεροποίηση της υγείας τους επί σχεδόν ενάμιση χρόνο.
Όπως μας ανέφερε ο καθηγητής κ. Προκόπιος Μαγιάτης, η πρωτοτυπία της μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται ελαιόλαδο ιδιαίτερα πλούσιο στις ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, οι οποίες ανευρίσκονται στο λάδι που παράγεται από άγουρες ελιές, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχαίων Ελλήνων ιατρών, όπως ο Διοσκουρίδης.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, επειδή το πιο χαρακτηριστικό και αυθεντικό προϊόν του τόπου μας, το ελαίολαδο, φαίνεται να έχει μία τόσο σημαντική θεραπευτική ιδιότητα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι όλη η μελέτη πραγματοποιείται χάρις στην ανιδιοτελή προσφορά των εμπλεκομένων επιστημόνων, που μοχθούν για τη θεραπεία των ασθενούντων αδελφών μας, με μόνη οικονομική υποστήριξη από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό ‘’Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία’’ (www.worldolivecenter.com) ο οποίος έχει ιδρυθεί στην Αθήνα με Πρόεδρο την Δρ. Ελένη Μέλλιου και αποτελείται από μία διεθνή ομάδα καταξιωμένων επιστημόνων.
Στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή κ. Προκοπίου Μαγιάτη, που ασχολείται με τη θεραπευτική δράση των συστατικών του ελαιολάδου και της ελιάς, συμμετέχουν δέκα νέοι ερευνητές εκ των οποίων δύο υποψήφιοι διδάκτορες κατάγονται από τη Λακωνία (Αιμιλία Ρηγάκου, Παναγιώτης Διαμαντάκος).
Στο τμήμα Νοσηλευτικής την ευθύνη της μελέτης έχει η καθηγήτρια κα Πάολα Ρόχας, από το Χαροκόπειο υπεύθυνος είναι ο καθηγητής κ. Νομικός και από το Νοσοκομείο Σπάρτης ο ιατρός κ. Κοντονής.
Θεωρούμε ότι η μελέτη αυτή είναι μία αξιέπαινη προσπάθεια και καλούμε τους Λάκωνες να την στηρίξουν με κάθε πρόσφορο ηθικό ή υλικό τρόπο, ώστε ο τόπος μας να βρεθεί στην διεθνή ιατρική πρωτοπορία”.