ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Με αφορμή διαχείριση δωρεάς του Αλευροβιομήχανου – Με ήπια ανακοίνωση απαντάει η Μητρόπολη Δημητριάδος
Με δεκασέλιδο εξώδικο, αυστηρό σε ύφος και με σοβαρότατες καταγγελίες στο περιεχόμενο του, ο γνωστός αλευροβιομήχανος Κώστας Λούλης στρέφεται κατά του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου.
Ο Βολιώτης βιομήχανος υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκαν, σε βαθμό αλλοίωσης της βούλησής του, οι όροι της δωρεάς του για τη δημιουργία κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας και ταυτόχρονα αφήνει εντονότατες αιχμές για κακοδιαχείριση σημαντικών ποσών.
Το επεισόδιο αποκτάει ξέχωρη σημασία εξαιτίας της στενής σχέσης του Κώστα Λούλη με την εκκλησία, αφού ο συγκεκριμένος, εκτός των άλλων, υπήρξε και διοικητής του Αγίου Όρους. Η Μητρόπολη αργά χθες το απόγευμα απάντησε με ανακοίνωση που διακρίνεται για το ήπιο και κατευναστικό ύφος της.
Εξηγώντας τους ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους, δηλώνει την απόφασή του να κινηθεί νομικά για την οριστική ανάκληση της δωρεάς του, κατευθύνοντας το ποσό σε πραγματικά, όπως λέει, κοινωφελές έργο, άνευ αμοιβών, αφιερωμένο στη μνήμη της μητέρας του, Εύης Λούλη.
Ο κ. Λούλης σχετικά με τη δωρεά του -ατυχή όπως πλέον τη χαρακτηρίζει, λέγοντας ότι τελικά δημιούργησε μόνο πόνο και απογοήτευση τόσο στην οικογένειά του, όσο και στον ίδιο- προς τη Μητρόπολη Δημητριάδος, εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένος καταρχήν για την οριστική εγκατάλειψη της υλοποίησης του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας Εύης Λούλη «Η Αγία Υπομονή».
Ως αποκλειστικά υπαίτιο δείχνει τον Μητροπολίτη, ο οποίος «με τη δικαιολογία ότι υπεύθυνη για τη μη πραγματοποίηση του έργου αυτού είναι η ελληνική γραφειοκρατία (!) την οποία αγνοούσε δήθεν και επί δέκα ολόκληρα χρόνια (!) δεν μπόρεσε… να την αντιμετωπίσει!».
Χαρακτηρίζοντας τη δικαιολογία απαράδεκτη, ο κ. Λούλης συνεχίζει στο εξώδικο ότι με βάρος ψυχής και κατ’ ανάγκη δέχθηκε να γίνει ο βρεφονηπιακός σταθμός Αγριάς, υπό απαρέγκλιτες προϋποθέσεις.
Η βασικότερη προϋπόθεση, η οποία όπως λέει παραβιάστηκε, ήταν ότι για την κατασκευή του βρεφονηπιακού (προϋπολογισμοί, επιλογή εργολάβου, επίβλεψη, καταβολές, αμοιβών, χρονικές δεσμεύσεις, έλεγχος για την ασφάλεια των παιδιών) θα συγκαλούνταν συμβούλια, θα διατυπώνονταν προτάσεις, θα εγκρίνονταν προϋπολογισμοί και κάθε συμφωνία ως προϊόν συναπόφασης θα διατυπώνονταν γραπτώς. Κανένα, όμως, συμβούλιο, σύμφωνα με τον κ. Λούλη δεν συγκλήθηκε. Η ίδια τακτική είχε συμφωνηθεί και για το Κέντρο «Αγία Υπομονή», αλλά ουδέποτε από το 2000 πραγματοποιήθηκε συμβούλιο ή δεν προσκλήθηκε ως δωρητής, παρά τη ρητή δέσμευση ότι δε θα γίνονταν δαπάνη χωρίς συνεννόηση και κοινές αποφάσεις.
«Από την καταβολή του σοβαρού για την εποχή εκείνη ποσού των 100.000.000 δρχ. το έτος 2000, σε απολύτως κανένα συμβούλιο δεν εκλήθη να συμμετέχω ως δωρητής και απολύτως καμία οικονομική ενημέρωση οποτεδήποτε μου δόθηκε μέχρι και σήμερα!», αναφέρει.
Οι υπόλοιπες προϋποθέσεις για την αλλαγή του χαρακτήρα της δωρεάς ήταν ότι σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση για τον βρεφονηπιακό σταθμό Αγριάς, το Μάρτιο του 2012, ο προϋπολογισμός του έργου δεν θα υπερέβαινε το ποσό των 300.000 ευρώ, δηλαδή ισόποσο της αρχικής δωρεάς του και ότι θα ολοκληρώνονταν σε διάστημα έξι μηνών, καθώς και να γίνει δεκτή από την Ι.Μ.Δ. η επιθυμία του δωρητή για καταβολή από τη δωρεά ποσού 30.000 ευρώ σε δόσεις για τη δαπάνη συγκεκριμένου τέμπλου στο Ναό της Αγίας Αννης.
Ο κ. Λούλης σχολιάζει ότι το έργο που επέλεξε η Μητρόπολη να γίνει είναι ένα έργο παροχής υπηρεσιών επί πληρωμή από όσους τους παρασχεθούν οι υπηρεσίες. Εξάλλου, όπως σημειώνει, κάτι ανάλογο είχε προτείνει ο Μητροπολίτης, προ διετίας, για ξενώνα επ’ αμοιβή, έναντι του Νοσοκομείου, κάτι που ο κ. Λούλης απέρριψε εξηγώντας ότι δεν συνάδει με την έννοια της δωρεάς του.
Καμία από τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Λούλη δεν τηρήθηκαν, καθώς 15 μήνες μετά το έργο είναι ανολοκλήρωτο, ενώ η αρχική οικονομική πρόβλεψη για την ολοκλήρωση του έργου υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 700.000 ευρώ.
Εκείνο, όμως, που όπως περιγράφει τον πίκρανε περισσότερο και τελικά τον εξόργισε, είναι η κατηγορηματική άρνηση του Μητροπολίτη και των αρμοδίων του Μητροπολιτικού Συμβουλίου από τα χρήματα της αρχικής δωρεάς να ολοκληρωθεί το τέμπλο του Ναού της Αγίας Αννης, «καταλήγοντας στο πρωτοφανές και εξοργιστικό συνάμα αποτέλεσμα να μην είναι ο δωρητής εις θέσιν να υποδείξει που επιθυμεί να χρησιμοποιηθεί έστω και ένα ελάχιστο ποσόν από το συνολικό της δωρεάς του, παρότι από καθαρή υπαιτιότητα σας το σημαντικό ποσό των 100.000.000 δρχ. που κατεβλήθη από εμένα καλοπροαίρετα με αγάπη και απόλυτη εμπιστοσύνη το έτος 2000, παρά δε και τον υπερδιπλασιασμό του από τους τόκους, έχει υποστεί τελικά σοβαρότατη απαξίωση ως συνολικό κεφάλαιο κατασκευής ενός έργου, με την παρέλευση παντελώς απράκτων δεκατριών ετών!»
Χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων, ουδεμία «συμφωνία» υφίσταται, δηλώνει με το εξώδικο ο κ. Λούλης. Δηλώνει δε ότι την ολοκλήρωση του τέμπλου του Ναού της Αγίας Αννης θα πραγματοποιήσει ο ίδιος, μετά την «απαράδεκτη άρνηση του Μητροπολίτη» και καλεί τη Μητρόπολη να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια για το τέμπλο αυτό στο μέλλον.
«Ιδρυμα» μόνο τίτλος Το «Ιδρυμα», δηλαδή, το Κέντρο Αποθεραπείας, η υλοποίηση του οποίου ματαιώθηκε οριστικά, οδηγήθηκε να είναι μόνο ένας τίτλος, χωρίς καμία δραστηριότητα, αναφέρει ο κ. Λούλης και μιλά για τακτική εμπαιγμού του.
Συνεχίζοντας, στο πολυσέλιδο εξώδικο περιγράφει:
* «Από την κίνηση του αρχικού λογαριασμού την αποτύπωση του οποίου έλαβα στις 26-3-2012 με κατάπληξη πληροφορήθηκα ότι μετά την ευρωποίηση του ποσού το έτος 2002,διά Λεωνίδα Αντωνάκη κυρίως, αλλά και για ανεξήγητες πληρωμές επιταγών, έγιναν αναλήψεις π.χ 8.804,11 ευρώ, 64.909,00 ευρώ, 30.00 ευρώ, 36.000 ευρώ, 20.000 ευρώ, 30.000 ευρώ, 50.000 ευρώ, 3.000 ευρώ, 50.000 ευρώ, 15.000 ευρώ,6.000 ευρώ, 11.000 ευρώ κ.λ.π
Οταν κατά τη συνάντηση του β’ εξ υμών με την πληρεξούσια μου δικηγόρο αυτή, σας έθεσε, το εν λόγω θέμα, αυθορμήτως στην αρχή απαντήσατε ότι τα ποσά αυτά ήταν σε δραχμές και όχι σε ευρώ! όταν δε, σας επέδειξε την κίνηση του λογαριασμού από την οποία φαίνεται ότι τα ποσά αυτά που αναλαμβάνονταν από τον λογαριασμό προφανέστατα και ήταν σε ευρώ απαντήσατε ότι κατά καιρούς υπήρχαν άλλες ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως, παντελώς άσχετες, με την δωρεά και τους σκοπούς της και ότι με τη… σύμφωνη δήθεν γνώμη μου (!) χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες και ότι μετά τα ποσά θα επανατοποθετούνταν στον λογαριασμό(!)»
«Σε σχετική έρευνα εμού και των νομικών μου παραστατών στο διαδίκτυο για το Ιδρυμα, ανακαλύψαμε με κατάπληξη επίσης: αφενός μεν ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τα Προγράμματα ΕΣΠΑ, επιδοτεί θέσεις εργασίας και εντάχθηκε το Ίδρυμα στο Πρόγραμμα αυτό, επιδοτήθηκε για θέσεις εργασίας, ενώ στο/για το Ιδρυμα-Πράξη «Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας Εύης Λούλη «Η Αγία Υπομονή» ουδεμία εργασία γίνεται εδώ και χρόνια –πλέον της δεκαετίας- και αυτό είναι απόλυτα αδρανές, συνεπώς η ένταξη στο πρόγραμμα αυτό κατά την άποψή μας, δεν είναι σύννομη, δεδομένου δε ότι εμπλέκεται σ’ αυτή, πάντοτε εν αγνοία μου, το όνομα μου, θα προβώ σε σχετική αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, στην οποία αναφορά μου κρίνω αναγκαίο να δώσω και την απαραίτητη δημοσιότητα και αφετέρου δε ότι σε όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο απαραδέκτως φέρεται ως ταμίας του Ιδρύματος… η σύζυγός μου Άννα Λούλη (!), η οποία ουδεμία γνώση περί αυτού έχει, ουδέποτε εξεδήλωσε παρόμοια επιθυμία, ουδέποτε συνήνεσε σε κάτι τέτοιο, η δε χρήση του ονόματός της είναι αυθαίρετη και παράνομη και μάλιστα στην ευαίσθητη θέση του ταμία».
* «Πληροφορούμαι από τις εφημερίδες ή από επιστολές του Μητροπολιτικού Συμβουλίου ότι:
Α) Ο αρχικός προϋπολογισμός των 300.000 ευρώ αναπροσαρμόστηκε (πάντοτε στα λόγια!) σε ύψη δυσθεώρητα, παντελώς αδικαιολόγητα και πάντοτε εν αγνοία μου, χωρίς το έργο οποτεδήποτε να έχει επισήμως και αρμοδίως πρϋυπολογισθεί.
Β) Η σύζυγός μου να είναι… ταμίας του Ιδρύματος Σας καλώ να προσκομίσετε πρακτικά και παραστατικά με τις υπογραφές ενός… ταμία μητροπολιτικού ιδρύματος, ο οποίος ουδέποτε έχει επισκεφτεί τα γραφεία της Μητροπόλεως(!)
Γ) Προσλαμβάνονται άτομα μισθοδοτούμενα μάλιστα από προγράμματα της Ευρωπαικής Ένωσης σε ένα… ανενεργό ίδρυμα (!) που φέρει μάλιστα το όνομα της μητέρας μου!
Δ) Δεν μπορεί δήθεν να γίνει ανάκληση δωρεάς, όπως επικαλείσθε με το από 9-3-2012 Πρακτικό Συνεδριάσεως Μητροπολιτικού Συμβουλίου Δημητριάδος, με την πρόφαση ότι έχει δήθεν… παρέλθει δεκαετία από την καταβολή της δωρεάς στο ταμείο της Μητροπόλεως, ενώ η καταβολή της δωρεάς προς την Μητρόπολη έγινε αναμφισβητήτως το έτος 2007!
Η επιστολή που εστάλη κατόπιν αυτού από εμένα προς την Πρωτοδίκη κ. Ιωάννα Κρουσανιωτάκη και προς την Διευθύντρια της ΔΟΥ κ. Ελένη Κοπάνου, με συνημμένα τα αποδεικτικά στοιχεία, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν παρήλθε η δεκαετία, που θα επιθυμούσατε, ώστε να υπάρχει η παραγραφή του νόμιμου δικαιώματος μου για ανάκληση της δωρεάς μου!»
Απάντηση της Ι.Μ.Δ.
«Εφόσον ο αξιότιμος κ. Κωνσταντίνος Λούλης επιλέξει να ανακαλέσει τη δωρεά προς την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για την ανέγερση του Ιδρύματος Χρονίων Πασχόντων «Ίδρυμα Εύης Λούλη, η Αγία Υπομονή», ανάκληση την οποία η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θεωρεί αβάσιμη και αναιτιολόγητη, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θα αναμείνει την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώπιον της οποίας θα εκθέσει τα επιχειρήματα της και θα σεβαστεί την όποια απόφαση εκδοθεί.
Εν τω μεταξύ θα προχωρήσει τις εργασίες ολοκλήρωσης του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Αγριά Μαγνησίας, οι οποίες βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο, προκειμένου ο εν λόγω βρεφονηπιακός σταθμός, σε σύντομο χρονικό διάστημα να τεθεί σε λειτουργία (όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ιεράς Μητροπόλεως και Κωνσταντίνου Λούλη).
Επίσης θα σεβαστεί όλους του όρους υπό τους οποίους τελούσε η δωρεά και θα ικανοποιήσει όποια άλλη μεταγενέστερη επιθυμία του κ. Κωνσταντίνου Λούλη κρίνει δίκαιη και εύλογη, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για την ανωτέρω δωρεά. Τέλος η Ιερά Μητρόπολη θα συνεχίσει να τιμά και να μνημονεύει τον κ. Κωνσταντίνο Λούλη ως μεγάλο ευεργέτη της».