Η ομιλία της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως για τη “σταυροαναστάσιμη μαρτυρία της Εκκλησίας”
Με ομιλητή τον Σχολικό Σύμβουλο των Θεολόγων της Κρήτης Δρ. κ. Γέωργιο Στριλιγκά συνεχίστηκαν την Γ´ Κυριακή των Νηστειών 7 Απριλίου οι καθιερωμένες ομιλίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κατά τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεραπέτρας. Προηγήθηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και συμμετείχε ο Ιερός Κλήρος και μεγάλος αριθμός πιστών της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας.
Ο Σεβ. κ. Ευγένιος παρουσίασε το θέμα της ομιλίας υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι ομιλίες εντάσσονται στην προσπάθεια εμβάνθυνσης της πίστης μας και εντατικοποίησης του πνευματικού αγώνα της περιόδου της Μεγ. Τεσσαρακοστής για την κατάλληλη προετοιμασία προσκύνησης των θείων παθών και της Ζωηφόρου Αναστάσεως, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Γεροντικό χωρίς διδασκαλία και κατήχηση δεν καλλιεργείται η αρετή.
Ο κ. Στριλιγκάς, αφού εξέφρασε την τιμή και τη χαρά του, μίλησε για την σταυροαναστάσιμη μαρτυρία της Εκκλησίας σημειώνοντας ότι επίκεντρο της εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως είναι ο Τίμιος Σταυρός και μέσω αυτού ο Σταυρωθείς και Αναστάς Κύριος μας Ιησούς Χριστός. Αναφερόμενος στο Συναξάρι της εορτής τόνισε ότι «στη διάρκεια της νηστείας των σαράντα ημερών, κατά κάποιο τρόπο, και εμείς σταυρωνόμαστε, νεκρωνόμαστε από τα πάθη, έχουμε την πίκρα της ακηδίας και της πτώσης, γι’ αυτό υψώνεται ο τίμιος και ζωοποιός Σταυρός, για αναψυχή και υποστήριξή μας. Μας θυμίζει τα πάθη του Κυρίου και μας παρηγορεί.
Είμαστε σαν τους οδοιπόρους σε δύσκολο και μακρινό δρόμο που, κατάκοποι, κάθονται για λίγο να αναπαυθούν. Με το ζωοποιό Σταυρό γλυκαίνει την πίκρα που νοιώθουμε από τη νηστεία, μας ενισχύει στη πορεία μας στην έρημο έως ότου φθάσουμε στην πνευματική Ιερουσαλήμ με την ανάστασή Του. Επειδή ο Σταυρός λέγεται Ξύλο Ζωής και είναι εκείνο το ξύλο που φυτεύθηκε στον Παράδεισο, γι᾽ αυτό και οι θείοι Πατέρες τοποθέτησαν τούτο στο μέσο της Σαρακοστής, για να μας θυμίζει του Αδάμ την ευδαιμονία και την πτώση του από αυτή, να μας θυμίζει ακόμα ότι με τη συμμετοχή μας στο παρόν Ξύλο δεν πεθαίνουμε πια αλλά ζωογονούμαστε».
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ομιλητής, ο Τίμιος Σταυρός δεν είναι ένα απλό σύμβολο αλλά το «Τρισμακάριστον Ξύλον», όπου κορυφώθηκε η θεϊκή συγκατάβαση και η ανύψωση και η αποκατάσταση της ανθρώπινης φύσης στο αρχαίον κάλλος. Επίσης, έχει ιστορική σημασία ως τεκμήριο και ως κειμήλιο της Σταυρώσεως του Θεανθρώπου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κεντρική θέση που κατέχει το σημείο του Σταυρού στη λειτουργική ζωή και τα Μυστήρια της Εκκλησίας (Βάπτιση, Θεία Λειτουργία, Εξομολόγηση, Γάμος, Ιερωσύνη) επισημαίνοντας ότι το ίδιο το πολίτευμα της Εκκλησίας είναι σταυρικό καθώς το ατιμωτικό και ταπεινωτικό όργανο της Σταύρωσης του Κυρίου αποτελεί «καύχημα και κραταίωμα» των χριστιανών, το οποίο ως το «ξύλο της ζωής» παρέχει παρηγοριά, αναψυχή, χαρά, δύναμη και φως. Τιμώντας τον Σταυρό προγευόμαστε τη μεγάλη χαρά της Αναστάσεως.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο μορφές αγώνα για τον άνθρωπο, αυτός της ατομικής επιβίωσης και εξασφάλισης, ο οποίος τελικά είναι μία υποδούλωση στον εαυτό του, και αυτός της σωτηρίας των πάντων μέσω της σταυροαναστάσιμης αγάπης, η οποία μεταφράζεται σε ελεημοσύνη, ανακούφιση των πονεμένων, έμπρακτη στήριξη των ασθενέστερων, φιλοξενία των ξένων κ.λπ.. Κάθε εκούσια αυτοπαραίτηση από το θέλημά μας και κάθε «απώλεια» στο όνομα του Χριστού αποτελεί καταπολέμηση του σκοταδιού και μια μορφή επίθεσης ενάντια στο κοινωνικό κακό.
Ο κ. Στριλιγκάς κατέληξε σημειώνοντας ότι, παρότι στη ζωή μας μοιραία συνυπάρχουν το καλό και το κακό η αφύσικη συνύπαρξη με τη φθορά και τον θάνατο ξεπερνιέται μόνο με την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη που απορρέει από τον Σταυρό του Κυρίου μας, αρκεί με καθαρή διάνοια, ελεύθερα και χωρίς κανένα καταναγκασμό να συμπορευθούμε με τον Χριστό.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον κ. Στριλιγκά για την επίκαιρη, επιστημονικά άρτια και προσιτή στο κοινό ομιλία του, με την οποία παρουσίασε τη σταυροαναστάσιμη πορεία του χριστιανού. Όπως σημείωσε δεν θα πρέπει να αγνοούμε το θέλημα του Θεού στη ζωή μας δεδομένου ότι για τους Πατέρες της Εκκλησίας ο Σταυρός είναι επίσκεψη του Θεού στη ζωή μας και αναφερόμενος στον πολύαθλο Ιώβ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αποκάμνουμε και να απογοητευόμαστε αλλά να χαιρόμαστε τον Σταυρό μας.
Τέλος, ανακοίνωσε την ομιλία της επόμενης Κυριακής, Δ´ των Νηστειών (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος) 14/4 από τον Οσιολογιώατο Ιερομόναχο π. Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη, Υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, με θέμα: «Η ουρανοδρόμος κλίμακα» που θα γίνει μετά τον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, καθώς και την έλευση του π. Τύχωνος, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους, ο οποίος θα εξομολογήσει στην Ιεράπετρα από τις 16 έως και τις 18 Απριλίου και στην περιοχή της Σητείας από τις 19 έως και τις 21 Απριλίου.