Ι.Μ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Ένταση και καταγγελίες από πιστούς – Τι λέει η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου-Με έντονη ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούν οι πιστοί του Περιστερίου την άρνηση της τοπικής Μητρόπολης να εφαρμόσει την Εγκύκλιο 3095/20.03.2025 της Ιεράς Συνόδου, η οποία αφορά την υποχρεωτική επανατοποθέτηση του Εσταυρωμένου πίσω από την Αγία Τράπεζα.
Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε κατόπιν αποφάσεως της Συνεδρίας της 11ης Μαρτίου 2025, έπειτα από πολλαπλές αναφορές του λαού, κυρίως από την περιοχή του Περιστερίου, για την αφαίρεση του Εσταυρωμένου από Ιερούς Ναούς της Μητρόπολης.
Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες, η Μητρόπολη δεν έχει αποστείλει διαβιβαστικό έγγραφο προς τις ενορίες, με αποτέλεσμα οι κληρικοί να επικαλούνται αναμονή “επίσημης οδηγίας” και να μην εφαρμόζουν την Συνοδική απόφαση.
Η στάση της Μητρόπολης και οι αντιδράσεις του λαού
Η άρνηση εφαρμογής της εγκυκλίου προκαλεί αναβρασμό στις τάξεις των πιστών, οι οποίοι αποστέλλουν επιστολές διαμαρτυρίας προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όπως δηλώνουν, δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία να επιτρέπει διαφορετικές πρακτικές ανά Μητρόπολη σε θέματα πίστεως και λειτουργικής τάξεως.
Η ευθύνη αποδίδεται κυρίως στον Μητροπολίτη Περιστερίου, κ. Γρηγόριο, ο οποίος – όπως αναφέρεται – έχει εκφράσει αντιπαραδοσιακές θέσεις για την παρουσία του Εσταυρωμένου στο Ιερό Βήμα. Σε σχετικό προσκλητήριο μήνυμά του, ο ίδιος φέρεται να συγκρίνει την εικόνα του Εσταυρωμένου με “αγαλματικές μορφές” και να κάνει αναφορά σε «τρισδιάστατα είδωλα» της αρχαίας λατρείας και της Δύσης, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις για θεολογική παρέκκλιση.
Παραβίαση της Ορθόδοξης Παράδοσης;
Η Σύνοδος επισημαίνει στην εγκύκλιό της ότι η παρουσία του Εσταυρωμένου πίσω από την Αγία Τράπεζα αποτελεί σταθερό στοιχείο της λειτουργικής τάξης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με ιστορική, πνευματική και δογματική σημασία. Η απομάκρυνσή του δεν συνιστά απλή λειτουργική επιλογή, αλλά θεσμική αυθαιρεσία με δογματικές συνέπειες.
Η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία διατύπωσε το θεμέλιο της τιμής των Ιερών Εικόνων, καταδίκασε ρητά κάθε σύγχυση μεταξύ εικονικής αναπαράστασης και ειδωλολατρικής απεικόνισης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον Όρο Πίστεως:
«Κατηγόρησαν την Ἁγία Ἐκκλησία… καί δεν διέκριναν τό ἅγιο ἀπό τό βέβηλο, ἀποκαλώντας τήν εἰκόνα τοῦ Κυρίου ἴση μέ τά ξόανα τῶν σατανικῶν εἰδώλων».
Αντίδραση ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Πιστών Περιστερίου
Η Συντονιστική Επιτροπή Πιστών της Ι.Μ. Περιστερίου εξέδωσε ανοιχτή επιστολή με την οποία καλεί τη Διοικούσα Εκκλησία να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα, ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα και η πίστη στα ενοριακά τελούμενα. Όπως αναφέρουν, οι ίδιοι ακολούθησαν θεσμικές διαδικασίες επί δύο έτη, με την προσδοκία η Εκκλησία να δείξει διαφορετική στάση από τη συνήθη διοικητική αδιαφορία του κοσμικού κράτους.
Η Εκκλησία της Ελλάδος καλείται πλέον να θέσει ένα τέλος στην αυθαιρεσία αυτή, που αγγίζει ζητήματα πίστεως, θείας Λειτουργίας και σεβασμού στη ζωντανή Παράδοση.