Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου σε αντιπροσωπεία μαθητών από τα Γυμνάσια Αιτωλικού, Ευηνοχωρίου και Κατοχής.
Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας που υλοποιούν τα παραπάνω σχολεία και το οποίο σχετίζεται με την περιοχή της Κλεισούρας Αιτ/νίας. Συγκεκριμένα το Γυμνάσιο Αιτωλικού ασχολείται με την περιβαλλοντική – γεωλογική προσέγγιση της περιοχής, το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου με την θρησκευτικότητα ( βυζαντινό μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής) και την ιστορικότητα της περιοχής και τέλος το Γυμνάσιο Κατοχής με τους λογοτέχνες, ποιητές και πεζογράφους , που εμπνεύστηκαν από το φαράγγι της Κλεισούρας.
Ο Μητροπολίτης με μεγάλη χαρά και αγάπη απάντησε σε ερωτήματα των μαθητών που σχετίζονταν με την ίδρυση του μοναστηριού, τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας, το προσωνύμιο που φέρει (Ελεούσα = ελεεί, προσφέρει, αγαπά, ευσπλαχνίζεται), τον Κοσμά τον Αιτωλό, τον πολεμιστή μαζί και καλόγερο Πανάρετο Παλαμά. Εξήγησε ,επίσης, γιατί το μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσης συνδέθηκε τόσο πολύ με την περιοχή: α) εξαιτίας της Παναγίας που είναι η μεγάλη μάνα και β) το μοναστήρι είναι συνδεδεμένο με την ιστορία και τη φιλοπατρία.
Αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο των Κατηχητικών σχολείων τονίζοντας ότι η συμμετοχή των παιδιών δεν είναι μικρή αλλά δεν είναι και η αναμενόμενη. Μίλησε για συνεργασία που πρέπει να υπάρξει προς την κατεύθυνση αυτή από κληρικούς, γονείς και εκπαιδευτικούς καθώς οι νέοι θα πρέπει να δέχονται Φως Χριστού μέσα τους.
Μίλησε για τον μοναχισμό και επισήμανε ότι οι μοναχοί δεν είναι απόκληροι. Είναι νέοι που φλέγονται από αγάπη για τον Χριστό. Οι μοναχοί με τις προσευχές τους στηρίζουν την Εκκλησία και την κοινωνία. Αιτιολόγησε, επίσης, γιατί τα μοναστήρια χτίζονται σε ερημικά τοπία.
[irp posts=”418804″ name=”Ο Αιτωλίας Κοσμάς στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ματαράγκας”]
Στο ερώτημα των μαθητών αν υπάρχουν σήμερα πνευματικά αναστήματα απάντησε ότι πάντα υπήρχαν άγιοι. Και σήμερα υπάρχουν αλλά δεν φαίνονται (Πατέρες Ιάκωβος, Πορφύριος Παΐσιος). Τους αναδεικνύει ο Θεός. Είναι εργάτες του Ευαγγελίου.Ο κληρικός φέρει τη χάρη του Θεού και η χάρη του Θεού σώζει.
Ρωτήθηκε επίσης για το ρόλο της Εκκλησίας και την προσφορά της στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Κιβωτό σωτηρίας, χαρακτήρισε την Εκκλησία ο Μητροπολίτης. Η Εκκλησία παίρνει τον άνθρωπο και τον κάνει άγιο. Σημαντική η προσφορά της και στους αγώνες του Έθνους.
Τέθηκε επίσης το ερώτημα γιατί οι νέοι δεν νηστεύουν. Ο Μητροπολίτης υποστήριξε ότι η νηστεία εξασφαλίζει την υγεία της ψυχής.Όταν νηστεύει κανείς, τιθασεύει τον εγωισμό του.Εξαγνίζεται, αναγεννάται και νικάει καλύτερα τα πάθη του. Άρα, δεν νηστεύουμε επειδή δεν γνωρίζουμε την ωφέλεια της νηστείας.
Ο Σεβασμιώτατος απάντησε και σε πολλά ακόμη ερωτήματα των μαθητών καταφέρνοντας να αγγίξει τις καρδιές τους και να τους προσφέρει μια πλήρη, θρησκευτική ενημέρωση.
Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για την ουσιαστική συμπαράστασή του και τις παιδαγωγικές συμβουλές του στη μαθητιώσα νεολαία. Του ευχόμαστε ο Θεός να του χαρίζει υγεία για να μας καθοδηγεί – μαθητές και εκπαιδευτικούς- στον πνευματικό μας αγώνα.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ραδιοφωνικού σταθμού κ. Ιωάννης Ατσαλάκης μίλησε στους μαθητές για την ιστορία του ραδιοφωνικού σταθμού και το σημαντικό ρόλο που επιτέλεσε και επιτελεί ακόμη και σήμερα στην πόλη του Μεσολογγίου.