Ι.Μ. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ – Η μεγάλη διπλή εορτή της πίστεως και της πατρίδος, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Παλιγγενεσία του Έθνους εορτάσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Πρωτεύουσα της Ηρωοτόκου Ρούμελης, την πόλη της Λαμίας.
Στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας σήμερα το πρωί τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Ιγνατίου και συνιερουργούντων, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.
Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Άγιος Σαλώνων κ. Ιγάντιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην διπλή εορτή της Παναγιάς και της Πατρίδος και χαρακτηριστικά σημείωσε: «Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος κ. Συμεών, πεφιλημένε εν Κυρίω αδελφέ εν την Αρχιερωσύνη, θα ήθελα να ξεκινήσω τα δυο λόγια που έχω στην καρδιά να πω, ευχαριστώντας σας που καλέσατε την ελαχιστότητά μου μαζί με τον επίσης αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ.Παύλο, που μας καλέσατε να έρθουμε και να γευτούμε από τη χαρά της φιλοξενίας σας και την αγάπη σας την οποία γνωρίζω από πολλά χρόνια όταν εσείς ήσασταν άμεσος συνεργάτης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου θηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Αφήσατε σφραγίδα την αγάπη σας και όλοι τη γνωρίζουν εκεί στην Αθήνα που εμείς αναξίως υπηρετούμε δίπλα σε έναν Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος γράφει ιστορία σε αυτήν την Εκκλησία και σε αυτήν την πατρίδα.
Είναι μια μέρα τόσο χαρούμενη, τόσο σπουδαία που κανείς χάνει τα λόγια και δεν ξέρει τι να πει ή από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει. Είναι ημέρα της γιορτής της κοινής μας Μητέρας, της Παναγίας μας, που σήμερα συλλαμβάνει μέσα στην ταπεινή της μήτρα, τον Ιησού Χριστό, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, για να δώσει σε μας τους ανθρώπους την ελπίδα, που είχαμε χάσει από την αμαρτωλότητά μας. Η Παναγία μας σήμερα στο άκουσμα και στην εμφάνιση του Αρχαγγέλου απαντάει με εκείνο το φοβερό, με κείνο το μοναδικό, με εκείνο το συγκινητικό «Ιδού η δούλη Κυρίου. Γένοιτο μοι κατά το ρήμα Σου».
Αυτό μας διδάσκει η Παναγία μας. Υπακοή στο Θέλημα του Θεού, γιατί οι δόξες και οι εξουσίες του κόσμου τούτου περνούν και φεύγουν και χάνονται και όσοι είχανε την εξουσία μέχρι σήμερα, όπως όχι μόνο οι πολιτικοί αλλά και εμείς οι εκκλησιαστικοί άνδρες, κάποια στιγμή χάνουμε τα πάντα γιατί η δόξα ανήκει στον Κύριο και ο Κύριος είναι ο Βασιλεύς εις τους αιώνες, είτε εμείς το θέλουμε είτε λόγω της αδυναμίας μας της ανθρώπινης δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε. Εκείνος είναι το Άλφα και το Ωμέγα.
Η Αρχή και το Τέλος της ιστορίας και αυτή η ιστορία δεν θα είχε λάβει αρχή, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν δεν ήταν μέσα στην ιστορία το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία είπε εκείνο το «Ναι!» και προχώρησε τη ζωή Της και μέσα στην κοιλιά Της αυτή η αληθινή παιδούλα αξιώθηκε να γεννήσει το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό.
Τι φοβερό Μυστήριο! Τι ανεπανάληπτο Μυστήριο! Γι’ αυτό την έχουμε επάνω στις κόγχες των Ναών μας ως Πλατυτέρα των Ουρανών. Είναι πιο πλατιά από τους ουρανούς, γιατί μπόρεσε να χωρέσει μέσα στην ταπεινή Της μήτρα τον Ιησού Χριστό.
Είμαστε σήμερα όμως εδώ και για ένα ακόμη γεγονός που είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον Οθωμανικό ζυγό μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, στο νότο θα έλεγα ότι είναι 400 χρόνια, εγώ ως Μακεδόνας δεν μπορεί παρά να τα υπολογίσω αλλιώς και να τα πω 536 γιατί το 1912 απελευθερωθήκαμε και αυτό όχι γιατί υπήρχε αδιαφορία ή γιατί υπήρχε κάποια συμφωνία με τους Τούρκους, αλλά γιατί ήμασταν πιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη και κάθε επανάσταση δική μας πνιγόταν στο αίμα.
Όμως εδώ στην ένδοξη Ρούμελη τα πράγματα, όπως και στην Πελοπόννησο, συνέβησαν νωρίτερα και πέσαν κεφάλια και ο προκάτοχός μου ο Σαλώνων Ησαΐας θυσιάστηκε για αυτή την ελευθερία και ο Αθανάσιος Διάκος και άλλοι Επίσκοποι και άλλοι κληρικοί και άλλοι λαϊκοί και μαχητές και άνδρες και γυναίκες έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, για να μπορούμε σήμερα εμείς να είμαστε ελεύθεροι και να αναπνέουμε αυτή την ελευθερία και να την ζούμε και δυστυχώς πολλές φορές να την χρησιμοποιούμε με τέτοιο τρόπο που δεν θα έπρεπε.
Γι’ αυτό έχω το μήνυμα το σημερινό που είναι η ενότητα αυτού του λαού, η ενότητα Εκκλησίας και Κράτους, Κράτους και Εκκλησίας. Εάν δεν είμαστε αγαπημένοι και ενωμένοι, τότε ποια τιμή αποδίδουμε σε εκείνους που θυσιάστηκαν για αυτήν την ελευθερία;
Μέσα στις καρδιές μας μια τέτοια μέρα πρέπει να καίει η ελπίδα ότι αυτή η ταπεινή Ελλάδα, η ένδοξη Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει ακόμα καλύτερη, θα μπορέσει να είναι ακόμα πιο μεγάλη γιατί ο Θεός την ευλόγησε και την ευλόγησε άφθονα. Τίποτα δεν είμαστε εμείς μπροστά στο «απ΄αιώνων σχέδιο του Θεού», σχέδιο για τη Σωτηρία του ανθρωπίνου γένους μέσω της Υπεραγίας Θεοτόκου και σχέδιο του Θεού για να γίνει αυτή η χώρα ακόμη καλύτερη, ακόμη ισχυρότερη, να μπορέσει να δώσει στην Ευρώπη και στον κόσμο να δώσει μηνύματα, μηνύματα σωτηρίας, μηνύματα πολιτισμού, μηνύματα που ας μου επιτραπεί να πω, δε μπορεί να δώσει κάθε λαός γιατί εμείς έχουμε ένα παρελθόν και μια ιστορία, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί.
Όπως είμαστε όλοι μαζί σήμερα αρχές και εξουσίες αυτού του τόπου, ένδοξοι αξιωματικοί μας, όπως είμαστε σήμερα, καλούμαστε να είμαστε πάντα και εμείς πρώτοι πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα ως κληρικοί, να βγαίνουμε στους δρόμους και να στηρίζουμε τους ανθρώπους τους απελπισμένους λόγω των ασθενειών και λόγω χιλιάδων άλλο προβλημάτων, οικονομικών, ψυχολογικών κ.α., να δίνουμε στους ανθρώπους ελπίδα, γιατί ο Χριστός είναι η ελπίδα του κόσμου και εμείς ως εκπρόσωποί του, πρέπει να δίνουμε αυτή την ελπίδα.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα στην πόλη την ευλογημένη της Λαμίας, σε αυτή την Εκκλησία, σε αυτόν τον λαό και σε όλους εσάς και τις οικογένειες σας που πασχίζετε για το καλύτερο αυτού του λαού».
Ακολούθως τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών συγχοροστατούντων των ως άνω προσκεκλημένων Αγίων Αρχιερέων, η Επίσημη Δοξολογία της 25ης Μαρτίου παρουσία σύσσωμης, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Υποδιευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Λαμίας, κα Παναγιώτα Μπούτλα.
Ακολούθησε πάνδημη Ιερά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προπορευομένης της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων, στρατιωτικού αγήματος, του Ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του πιστού λαού.
Η Ιερά Λιτανεία κατευθύνθηκε στο μνημείο του Αθανασίου Διάκου, στον τόπο μαρτυρίου του, στην Καλύβα Μπακογιάννη στο κέντρο της πόλεως και στον Ανδριάντα του στην ομώνυμη Πλατεία.
Τέλος, ακολούθησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.