Διδυμότειχο: Έτσι αναζητούσαν ευκαιρία να προσευχηθούν στην Εκκλησία για τους κεκοιμημένους τους. Λίγες ημέρες προ της μεγάλης εορτής του Αγίου Δημητρίου ήταν ο πρόσφορος χρόνος. Έτσι, σιγά σιγά καθιερώθηκε και επεκτάθηκε στην Μακεδονία και την Θράκη το Ψυχοσάββατο του Αγίου Δημητρίου.
Η εκκλησιαστική παράδοση στη Θράκη και την Μακεδονία θέλει το Σάββατο προ της εορτής του Αγίου Δημητρίου να είναι Ψυχοσάββατο. Όπως σημειώνει ο μακαριστός Καθηγητής Ιωάννης Φουντούλης η εορτή του Αγίου Δημητρίου είναι το κομβικό χρονικό σημείο που οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα ποίμνιά τους από τα ψηλά βουνά στις περιοχές που θα ξεχειμωνιάσουν. Συνήθως κτηνοτρόφοι και γεωργοί εξ αιτίας των μετακινήσεων και της απασχόλησής τους δεν προλάβαιναν τα δυο άλλα Ψυχοσάββατα.
Έτσι αναζητούσαν ευκαιρία να προσευχηθούν στην Εκκλησία για τους κεκοιμημένους τους. Λίγες ημέρες προ της μεγάλης εορτής του Αγίου Δημητρίου ήταν ο πρόσφορος χρόνος. Έτσι, σιγά σιγά καθιερώθηκε και επεκτάθηκε στην Μακεδονία και την Θράκη το Ψυχοσάββατο του Αγίου Δημητρίου.
Με την ευκαιρία αυτή, το Σάββατο πρό της εορτής του Αγίου Δημητρίου, 21η του μηνός Οκτωβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε προεορτίως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Κομάρων, του τέως Δήμου Τριγώνου, και στη συνέχεια τέλεσε το καθιερωμένο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων.