Το πρωί του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου 2018 τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα ιστορικό ναό του Αγίου Ελευθερίου, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης, στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας συνέδεσε τις παραινέσεις του Αποστόλου Παύλου, προς τον μαθητή του Τιμόθεο, αναφορικώς με την πίστη, την κακοπάθεια, αλλά και το ανδρείο φρόνημα που καλείται να έχει ένας πραγματικός Χριστιανός και να μην δειλιάσει μπροστά στο μαρτύριο, για την αγάπη του Χριστού. Τους λόγους αυτούς του Αποστόλου Παύλου, ο Άγιος Ιερομάρτυς Ελευθέριος, όχι μόνο τους έκανε πράξη, όχι μόνο τους βίωσε ο ίδιος, αλλά και τους κήρυξε με παρρησία ενώπιον των ρωμαϊκών αρχών και των ειδωλολατρών. Παρά την νεαρή του ηλικία, ούτε για μια στιγμή ο Άγιος Ελευθέριος δεν δείλιασε και ομολόγησε ως μόνο αληθινό Θεό τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα εκ νεκρών Ιησού Χριστό. Με την ομολογία του αυτή, που προήρχετο από την βαθιά του πίστη κα ελπίδα στον Κύριο, έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου, μαζί με την μητέρα του Αγία Ανθία.
Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι η Αγία μας Εκκλησία προβάλει και τιμά τους Αγίους της Πίστεώς μας, προκειμένου εμείς και να παίρνουμε δύναμη, αλλά και να ανανεώνουμε την πίστη μας προς τον Τριαδικό Θεό. Μοναδική μας απαντοχή είναι η πίστη και η ελπίδα στον Χριστό. Αυτές ακριβώς τις εσωτερικές δυνάμεις, που διατηρούμε με την Χάρη φυσικά του Θεού, προσπαθεί να ξεριζώσει από τις καρδιές μας η Νέα Τάξη Πραγμάτων και η Παγκοσμιοποίηση, οι οποίες λειτουργούν τόσο αδίστακτα, ώστε εργαλιοποιούν και αυτές τις ίδιες τις ανθρώπινες ψυχές των προσφύγων και των μεταναστών, για την υλοποίηση των καταχθόνιων σχεδίων τους. Τελευταίως έλαβαν χώρα στο Μαρόκο οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διασκέψεως, για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Μετανάστευση, το οποίο θα επικυρωθεί επίσημα στις 19 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους στην Νέα Υόρκη.
Το σύμφωνο αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολη την μεταφορά και την εγκατάσταση των μεταναστών, ιδίως στις δυτικές χώρες που έχουν δημογραφικό πρόβλημα. Κοντολογίς, με την πάροδο των χρόνων ο γηγενής πληθυσμός π.χ. της χώρας μας θα έχει αντικατασταθεί από ανθρώπους άλλης θρησκείας, άλλης εθνικότητας, άλλων εθίμων και παραδόσεων. Η διαπίστωση της πραγματικότητος αυτής στην χώρα μας, του όχι και πολύ μακρινού μέλλοντος, δεν αποτελεί ρατσισμό. Πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Εκκλησία για ρατσισμό και μισαλλοδοξία, αφού καθημερινά παρέχει τροφή σε κάθε αναξιοπαθούντα άνθρωπο, διότι στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου, απ’οπουδήποτε και αν αυτός προέρχεται βλέπει τον ίδιο τον Χριστό. Όλοι είναι αδελφοί μας και εικόνες Θεού.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος, αφού ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Ελευθέριος να τους επευλογεί, απάντησε σε όσους τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τον άμβωνα των ιερών ναών προκειμένου να πολιτικολογήσει, καθιστώντας σαφές για μια ακόμα φορά ότι ποτέ δεν ομίλησε πολιτικά και ούτε υπερασπίστηκε κάποιο κόμμα και κατηγόρησε κάποιο άλλο. Για έναν Επίσκοπο οι άνθρωποι είναι τα πνευματικά του τέκνα και οφείλει να ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας και να τους οδηγεί στην σωτηρία και στην ένωσή τους με τον Χριστό.