Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Την Πέμπτη 1 Αυγούστου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην πρώτη Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας.
Ομιλία Σεβασμιωτάτου
«Ιδού γαρ από του νυν μακαριούσι με πάσαι αι γενεαί».
Η χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου μας συγκέντρωσε απόψε στον ναό της, για να ψάλουμε την πρώτη Παράκληση του φετινού Δεκαπενταυγούστου, που μας προετοιμάζει για τη μεγάλη εορτή της ενδόξου Κοιμήσεώς της.
Και ο ιερός υμνογράφος μας μετέφερε σήμερα, με το ευαγγελικό ανάγνωσμα, στην οικία της εξαδέλφης της Παναγίας Παρθένου, της Ελισάβετ, όπου έσπευσε μετά τον Ευαγγελισμό της από τον αρχάγγελο Γαβριήλ, για να την συναντήσουμε και εμείς και να ακούσουμε από τα χείλη της τους προφητικούς λόγους της. «Ιδού γαρ από του νυν μακαριούσι με πάσαι αι γενεαί». Στο εξής θα με μακαρίζουν όλες οι γενεές των ανθρώπων.
Ο λόγος αυτός της Υπεραγίας Θεοτόκου επιβεβαιώνεται και πραγματοποιείται είκοσι αιώνες τώρα από εκατομμύρια ευλαβών τέκνων της που προστρέχουν στους ναούς της με κάθε ευκαιρία, που ασπάζονται τις θαυματουργές της εικόνες και επικαλούνται τη χάρη της.
Επιβεβαιώνεται και από όλους εμάς, οι οποίοι κάθε απόγευμα του Δεκαπενταυγούστου ψάλλουμε προς τιμήν της Κυρίας Θεοτόκου τους Παρακλητικούς της Κανόνες, τιμώντας και υμνώντας το ιερό πρόσωπό της, αλλά συγχρόνως εμπιστευόμενοι στη δική της μητρική αγάπη όλα όσα μας απασχολούν, όλα όσα έχουμε ανάγκη και επιθυμούμε, με την πίστη και τη βεβαιότητα ότι μας ακούει και είναι πρόθυμη να μας βοηθήσει.
Επιβεβαιώνεται, γιατί δεν είναι λόγος εγωιστικός, δεν είναι λόγος ο οποίος εκφράζει αυτοπεποίθηση, αλλά είναι στην περίπτωση αυτή λόγος αίνου και δοξολογίας των μεγαλείων του Θεού, διότι «επέβλεψεν επί την ταπείνωσιν της δούλης αυτού».
Με αυτή τη φράση που προηγείται, εξηγεί η Υπεραγία Θεοτόκος τον λόγο για τον οποίο θα την μακαρίζουν οι γενεές των ανθρώπων. Διότι ο Θεός δεν την επέλεξε για να την καταστήσει Μητέρα του Υιού του για την κοινωνική της θέση και τη μόρφωσή της, για την εξωτερική ομορφιά της ή τον πλούτο της. Την επέλεξε για το κάλλος της ψυχής της, για την ωραιότητα του εσωτερικού της κόσμου, για τον πλούτο των αρετών της, για το μεγαλείο της ταπεινώσεώς της.
«Επί τίνα επιβλέψω ή μη επί τον ταπεινόν και ησύχιον και τρέμοντα τους λόγους μου», λέγει ο Θεός διά του προφήτου Ησαίου, και αυτό βλέπουμε να πραγματοποιείται στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο Θεός επιλέγει μία ταπεινή Κόρη και την ανυψώνει επάνω από κάθε άλλη γυναίκα, επάνω από κάθε άλλο πλάσμα στον κόσμο, επάνω ακόμη και από αυτούς τους αγγέλους, γιατί και αυτοί υμνούν και ευλογούν την Παναγία Παρθένο, υμνούν και ευλογούν αυτήν που αξιώθηκε να κρατήσει στα σπλάγχνα και στη μητρική της αγκάλη τον αχώρητο Θεό και να δανείσει την ανθρώπινη σάρκα στον Υιό και Λόγο του Θεού, για να σώσει τον κόσμο από την αμαρτία.
Και καθώς κάθε άνθρωπος επιδιώκει εκ φύσεως την προσωπική του ανύψωση, είναι φυσικό να θαυμάζει την ανύψωση, με τη χάρη του Θεού, της Παναγίας Παρθένου, να θαυμάζει την τιμή που της επεφύλαξε ο Θεός. Γι᾽ αυτό και είναι φυσικό να την τιμά και να την μακαρίζει, όπως προείπε και η ίδια η Υπεραγία Θεοτόκος. «Ιδού γαρ από του νυν μακαριούσι με πάσαι αι γενεαί».
Αυτόν τον έπαινο και αυτόν τον μακαρισμό δέχεται η Κυρία Θεοτόκος με χαρά, γιατί γνωρίζει ότι τελικά απευθύνεται προς τον Θεό, ο οποίος ποιεί «θαυμάσια, μεγάλα», όπως συνέβη και στη δική της περίπτωση, και ανταποδίδει τη χάρη και την ευλογία της σε όσους την τιμούν και την μακαρίζουν.
Την προσφέρει όμως ακόμη περισσότερο σε εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι όχι απλώς την μακαρίζουν αλλά και προσπαθούν να μιμηθούν τη ζωή της. Προσπαθούν να μιμηθούν πρωτίστως την υπακοή της στο θέλημα του Θεού, η οποία αποτελεί το θεμέλιο και τη βάση κάθε πνευματικής προόδου, αποτελεί όμως και προτροπή διαρκή της Παναγίας μας προς όλους μας.
Αυτή την προτροπή έδωσε στους υπηρέτες στον γάμο της Κανά, όταν παρακάλεσε τον Υιό της να κάνει το θαύμα και να μετατρέψει το νερό σε κρασί. Τι τους είπε; «Ο,τι αν λέγη υμίν ποιήσετε». Ο,τι δηλαδή, σας πεί, να το κάνετε. Αυτό λέγει και σε μας η Υπεραγία Θεοτόκος, να κάνουμε το θέλημα του Υιού της και Κυρίου μας. Και υπακούοντας σε αυτό θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε και τις άλλες αρετές που διέθετε Εκείνη, ώστε και να την μακαρίζουμε επάξια, αλλά και να αξιωθούμε και εμείς τον μακαρισμό του Κυρίου «μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν».