Ι.Μ.Διδυμοτείχου: Ο Σεβασμιώτατος αφού εξήρε τη συμβολή της Προέδρου της Ένωσης των Πολιτιστικών Συλλόγων Αθανασίας Λιμπερίδου-Ασπρογέρακα για την συνοχή και την προβολή της ιδιοπροσωπίας των…
Μάρηδων μίλησε για την πολύτιμη προσφορά των πολιτιστικών συλλόγων γενικώτερα για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, των αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου
Την άλλοτε ακμάζουσα κωμόπολη των Κομάρων, του τέως Δήμου Τριγώνου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, την Κυριακή 4 του μηνός Φεβρουαρίου ε.έ., και ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου, επι τη μνήμη του Οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου, καθώς ο εφημέριος της Ενορίας Ιερεύς Ισίδωρος Βρατζίδης, ήγαγε τα ονομαστήριά του. Εκκλησιασθησαν ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδος Μανώλης Χατζηπαναγιώτου, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητος Πολυχρόνης Αρχοντόγλου και αρκετοί πιστοί. Αντί κηρύγματος ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, περί της επιχειρουμένης νομοθετήσεως του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Το εσπέρας της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος στο κατάμεστο εντευκτήριο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Αθανασίου Νεοχωρίου ευλόγησε την Βασιλόπιτα των Μάρηδων*, παρουσία των Δημάρχων Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου και Διαμαντή Παπαδoπούλου αντιστοίχως, των Προέδρων των τοπικών Κοινοτήτων των 13 χωριών των Μάρηδων και των αντιστοίχων Πολιτιστικών Συλλόγων.
Ο Σεβασμιώτατος αφού εξήρε τη συμβολή της Προέδρου της Ένωσης των Πολιτιστικών Συλλόγων Αθανασίας Λιμπερίδου-Ασπρογέρακα για την συνοχή και την προβολή της ιδιοπροσωπίας των Μάρηδων μίλησε για την πολύτιμη προσφορά των πολιτιστικών συλλόγων γενικώτερα για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, των αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου, μιάς και πρόσφατα επιχειρείται εντέχνως η αποδόμηση της ελληνικής ορθόδοξης οικογένειας και η θεσμοθέτηση ξένων προτύπων, που δεν έχουν καμμία σχέση με την ταυτότητά μας.
Οι Μάρηδες είναι ένα θρακικό φύλο που κατοικεί σε 13 χωριά του Βορείου Έβρου. Περήφανοι για την καταγωγή τους οι Μάρηδες διατηρούν ακόμη και σήμερα στοιχεία της παράδοσής τους. Στα δεκατρία χωριά των Μάρηδων λειτουργούν πολιτιστικοί σύλλογοι και όλοι μαζί ίδρυσαν το 2002 την Ένωση Συλλόγων Μάρηδων, της οποίας ο ρόλος είναι καθαρά συντονιστικός μεταξύ των συλλόγων. Από τα δεκατρία χωριά των Μάρηδων βρίσκονται τα περισσότερα στην κοιλάδα του Ερυθροπόταμου και τα άλλα στην περιοχή της Ορεστιάδος. Τα χωριά αυτά είναι Στέρνα, Νεοχώρι, Παταγή, Αμπελάκια, Ποιμενικό, Σιτοχώρι, Μάνη, Καρωτή, Κυανή, Κουφόβουνο, Ασβεστάδες, Βρυσικά και Ασπρονέρι. Οι κάτοικοι αυτών των χωριών έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, την ίδια καταγωγή, κοινή ιστορία, κοινή νοοτροπία, κοινά ήθη και έθιμα, κοινή φορεσιά, η οποία σημειωτέον είναι μοναδική και δεν απαντάται πουθενά αλλού στη Θράκη.