Ι.Μ.Νέας Σύρνης: Μέσα στην αναστάσιμη και ευφρόσυνη περίοδο του Πάσχα, για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης, πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαίου, Κυριακή των Μυροφόρων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής πολυαρχιερατική ευχαριστήρια Θεία Λειτουργία.
Προσκεκλημένοι τέσσερεις Ιεράρχες (που συνδέονται με την Μητρόπολή αφού υπηρέτησαν σε αυτήν προτού λάβουν τον τρίτο βαθμό της ιερωσύνης) ήταν οι Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος, και οι Επίσκοποι Βερενίκης κ. Χρυσόστομος και Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος.
Ακολουθεί η ομιλία του Μητροπολίτη στο «Κοινωνικό», κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στις ιδιότητες και την αποστολή της Εκκλησίας ως θεοσύστατου οργανισμού, όσο και στην προέλευση και την διαδρομή της Μητροπόλεως μέσα σε αυτά τα πενήντα χρόνια της ιστορίας της.
Διαβάστε την ομιλία του Μητροπολίτη:
«Μεταξύ των θεμελιωδών αληθειών
Τιμιώτατοι εν Χριστώ αδελφοί συνεπίσκοποι,
Προσφιλέστατοι συμπρεσβύτεροι και Διάκονοι
και αγαπητοί αδελφοί Χριστιανοί,
Μεταξύ, λέγω, των θεμελιωδών αληθειών της πίστεώς μας, που οι Χριστιανοί πιστεύουμε και ομολογούμε στο ιερό Σύμβολό μας, είναι και ότι πιστεύουμε «Εις μίαν, αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν Εκκλησίαν».
Πιστεύουμε δηλαδή στο μυστήριο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού. Εκείνος, ο Λυτρωτής Ιησούς, η κεφαλή της κι εμείς οι βαπτισμένοι τα μέλη της. Η Εκκλησία είναι ο Χριστός και το απολυτρωτικό του έργο που παρατείνεται στους αιώνες. Η Εκκλησία είναι ο λαός του Θεού, η οικογένεια των τέκνων του Θεού και Πατρός.
Μία η Εκκλησία κατά την πίστη μας. Αγία, διότι την αγίασε με το τίμιο αίμα Του ο Χριστός μας. Πηγή ζωής και αγιασμού για κάθε μέλος της που πιστεύει και ζει κατά Χριστόν.
Καθολική, που σημαίνει ότι κατέχει, φυλάσσει και ερμηνεύει αυθεντικά την αποκεκαλυμμένη αλήθεια. Επιπλέον, οικουμενική. Απλώνεται σε όλο τον κόσμο και κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο της σωτηρίας αγωνίζεται να περιλάβει στους κόλπους της όλους τους ανθρώπους.
Αποστολική, επίσης, η Εκκλησία. Από το κήρυγμα των Αποστόλων προήλθε και την αποστολική πίστη διαμέσου των αιώνων διακρατεί.
* * *
Αν και μία στην ουσία της, η Εκκλησία είναι διασπαρμένη σε όλο τον κόσμο και συναπαρτίζεται από πολλές τοπικές Εκκλησίες, οι οποίες είναι γνήσιες και πλήρεις Εκκλησίες σε καθορισμένους γεωγραφικούς χώρους. Αλλά και κάθε επισκοπή που ανήκει σε μία ευρύτερη τοπική Εκκλησία, αποτελεί μία πλήρη Εκκλησία με τον επίσκοπό της επικεφαλής, τον ιερό της κλήρο και τους πιστούς που διαβιούν στα γεωγραφικά όριά της.
Μια τέτοια τοπική Εκκλησία είναι και η δική μας Μητρόπολη —επισκοπή στην ουσία κατά την αρχαιοπαράδοτη τάξη. Προήλθε —όπως και άλλες Μητροπόλεις του λεκανοπεδίου Αττικής— εξ αποσπάσεως από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Οι λόγοι; Η πληθυσμιακή αύξηση πολλών προαστίων, που με την πάροδο του χρόνου αναδείχθηκαν σε ξεχωριστές πόλεις.
Αυτό συνέβη και με τη Μητρόπολή μας που φέρει το όνομα της αλησμόνητης και πολύκλαυστης Μικρασιατικής Μητροπόλεως της Σμύρνης και της οποίας οι πρώτοι οικιστές ήταν Σμυρνιοί και ευρύτερα Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Η Μητρόπολη Νέας Σμύρνης ιδρύθηκε τον Μάιο του 1974 αρχικά με τρεις Ενορίες, αυτές του δήμου της Νέας Σμύρνης.
Πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως εξελέγη ο τότε βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων με τον τίτλο Δωδώνης, αείμνηστος Χρυσόστομος Βούλτσος, γιός στενού συνεργάτου του εθνοιερομάρτυρος Μητροπολίτου Σμύρνης αγίου Χρυσοστόμου. Ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, μετά την εκλογή και την ενθρόνιση του Χρυσοστόμου, επαύξησε την έκταση της νεοπαγούς Μητροπόλεως με νέα παραχώρηση των περιοχών μέχρι τη Βάρη-Βάρκιζα και επιπλέον της ενορίας του ιστορικού ναού του αγίου Σώστη επί της λεωφόρου Συγγρού.
Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος έθεσε τις βάσεις της νεοσύστατης Μητροπόλεως και με την αγάπη, την απλότητα και τον ζήλο του κέρδισε τις καρδιές του ποιμνίου του. Η ποιμαντορία του κράτησε μόνο δώδεκα χρόνια. Έφυγε για τον ουρανό αιφνίδια σε ηλικία 59 ετών στις 17 Σεπτεμβρίου του 1986.
Δεύτερος Μητροπολίτης εξελέγη τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο από Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Αγαθάγγελος Ταμπουρατζάκης, ο οποίος εποίμανε θεοφιλώς τη Μητρόπολή μας επί δεκατέσσερα χρόνια. Εκοιμήθη εν Κυρίω λόγω ασθενείας στις 16 Μαρτίου του 2001.
Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως ανέλαβε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με πρόταση του οποίου και απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας η Μητρόπολη Νέας Σμύρνης διαιρέθηκε και από τον δήμο του Ελληνικού και κάτω σχηματίστηκε η νέα Μητρόπολη Γλυφάδας.
Στις 11 Οκτωβρίου 2002 νέος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης εξελέγη η ελαχιστότητά μου. Την επομένη, 12 Οκτωβρίου ακολούθησε η εις επίσκοπον χειροτονία μου και στις 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ενθρόνισή μου.
* * *
Χάριτι Κυρίου, εφέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Μητροπόλεώς μας και αυτή τη σημαντική επέτειο της τοπικής μας Εκκλησίας τιμούμε σήμερα εδώ στον Μητροπολιτικό μας Ναό, ιερουργώντας το υπερφυές μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, που ενσαρκώνει εν τόπω και χρόνω την Εκκλησία, και παράλληλα δεόμαστε για την ανάπαυση των αοιδίμων Αρχιεπισκόπων Αθηνών Σεραφείμ και Χριστοδούλου και των δύο προκατόχων ποιμεναρχών της Μητροπόλεώς μας Χρυσοστόμου και Αγαθαγγέλου.
Συνεορταστές αυτής της σημαντικής επετείου και συμμέτοχοι της χαράς της Τοπικής μας Εκκλησίας είναι, προσφιλέστατοι αδελφοί Ιεράρχες, οι οποίοι κατά την εκκλησιαστική τους διακονία συνδέθηκαν με τη Μητρόπολή μας.
Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος Ιεράρχης του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ο οποίος υπηρέτησε παλαιότερα ως εφημέριος του ιερού Ναού αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου και συνεργάτης στα Γραφεία της Μητροπόλεως.
Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ιεροκήρυξ της Μητροπόλεώς μας, θέση από την οποία εκλέχθηκε και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βερενίκης κ. Χρυσόστομος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο οποίος υπηρέτησε ως εφημέριος της Μητροπόλεώς μας επί πολλά έτη.
Τέλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος, ο οποίος εξελέγη και χειροτονήθηκε τελευταία βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μακαριστό ποιμενάρχη μας Αγαθάγγελο και υπηρέτησε επίσης ως διάκονος και πρεσβύτερος στη Μητρόπολή μας.
Από βάθους καρδίας τους ευχαριστώ για τη σημερινή συμμετοχή τους στην εόρτια ευχαριστιακή σύναξή μας.
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Μαζί με τη δικαιολογημένη συγκίνηση και χαρά που όλοι μας αισθανόμαστε γι᾽ αυτήν την πεντηκονταετία ζωής και μαρτυρίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ας δοξάσουμε τον αναστημένο Κύριό μας. Ας Τον ευχαριστήσουμε από τα βάθη των καρδιών μας. Και ας Τον παρακαλέσουμε με τις πρεσβείες της πολιούχου και προστάτιδός μας αγίας Φωτεινής
να ευλογεί τη Μητρόπολή μας.
Να ελεεί κα ι να στηρίζει τον ταπεινό επίσκοπό της.
Να ενισχύει τους λειτουργούς της στην ιερατική διακονία τους.
Να χαριτώνει διά του Παναγίου Πνεύματός Του τους καλούς συνεργάτες της. Τους Κατηχητές, τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες, τους νεωκόρους, τους εθελοντές και τις εθελόντριες που παραστέκονται ταπεινά και αφοσιωμένα στο φιλανθρωπικό της έργο.
Τέλος, να φωτίζει και να ενδυναμώνει στον δρόμο της κατά Χριστόν ζωής, όλους εσάς τους προσφιλεστάτους αδελφούς μας, το ευλογημένο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Αμήν».
Πριν από την απόλυση τελέστηκε πάνδημο μνημόσυνο για την ανάπαυση των αειμνήστων Αρχιεπισκόπων Αθηνών Σεραφείμ και Χριστοδούλου, καθώς και των δύο πρώτων Μητροπολιτών της Ιεράς Μητροπόλεως αοιδίμων Χρυσοστόμου και Αγαθαγγέλου.