Ι.Μ. ΧΑΛΚΙΔΟΣ – Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο Λόγο στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου του Σωφρονιστικού Καταστήματος Χαλκίδος,
με συλλειτουργούς τους αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό – Ιεροκήρυκα, Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο – προϊσταμενο της Ενορίας Αγ. Ταξιαρχών Χαλκίδος, τον διάκ. Σταύρο Καλαφάτη και τον πρεσβ. Πέτρο Βλάχο-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Τρύφωνος Νέας Λαμψάκου, ο οποίος διηκόνησε το ιερό αναλόγιο.
Μεταξύ των εκκλησιαζομένων ήταν και η Βουλευτής Ευβοίας κ. Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελλαράκη και ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης κ. Σπυρίδων Αθανασίου.
Αφού συμμετείχαν στο Κοινό Ποτήριο πολλοί εκ των προσελθόντων πιστών και λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε διδακτικό λόγο αναπτύσσοντας τον βίο του αγίου Ελευθερίου και της, επίσης μάρτυρος, μητέρας του αγίας Ανθίας, επισημαίνοντας ότι η πίστη τους στον Χριστό τους έκανε αδούλωτους στον φόβο των βασανιστηρίων και του θανάτου, ανέφερε διδακτικά ότι αυτή η ελευθερία μας καθιστά πρόσωπα με ενεργό την ευθύνη των επιλογών και των πράξεών μας και με κατεξοχήν πράξη ελευθερίας την αυτόβουλη επιλογή μας και επιμονή μας να γίνουμε, κατά χάριν Θεού, άγιοι.
Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε αντιπροσωπία μαθητών και εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδος, οι οποίοι του προσέφεραν δώρα και τις ευχές ολόκληρης της σχολικής τους κοινότητας για τα Χριστούγεννα.
Λίγο μετά, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, μετέβη στο 3ο Δημοτικό Σχολείου Βασιλικού, όπου είχε προσκληθεί να πραγματοποιήσει επίκαιρη ομιλία προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, εν όψει του εορτασμού των Χριστουγέννων.
Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Θεοδόσιος Κουκουβίνος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του απηύθυναν και, κατόπιν, ανέλυσε με απλό και διδακτικό λόγο, στους μαθητές, το θεολογικό νόημα της εικόνας της γεννήσεως του Χριστού, όπως την αποτυπώνει η πατροπαράδοτη τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας.
Τα παιδιά αντιπροσέφεραν, ως δώρο αγάπης, στον Ποιμενάρχη τους, παραδοσιακά κάλαντα και τροπάρια των Χριστουγέννων.