Ι.Μ. ΠΕΤΡΑΣ: Τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου κύκλου μαθημάτων στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, στους χώρους διδασκαλίας των Σχολών της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου και στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πόλη του Αγίου Νικολάου τέλεσε χθες το απόγευμα (Δευτέρας 28/09/20) ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος.
«Η Βυζαντινή Μουσική δεν είναι τίποτε άλλο παρά αγάπη για τον Χριστό, για την Εκκλησία, για τη θεολογία. Είναι η επένδυση της θεολογίας, που μας βοηθάει να εκφράσουμε και να ενισχύσουμε την προσευχή μας προς τον Θεό», επεσήμανε στην ομιλία του προς τους διδάσκοντες και τους διδασκομένους ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της λειτουργίας της Σχολής σε καίρια σημεία της μητροπολιτικής περιφέρειας, υπογραμμίζοντας δε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική εκκλησία από την έλλειψη ιεροψαλτών.
Απευθυνόμενος προς τους Εφημερίους των Ιερών Ναών, τόνισε: «Είναι δική μας ευθύνη, αγαπητοί πατέρες, να βρούμε ανθρώπους που αγαπούν την Εκκλησία και, σας διαβεβαιώνω, υπάρχουν αρκετοί. Ας τους προσκαλέσουμε λοιπόν, ας τους παρακαλέσουμε να εγγραφούν στη Σχολή, ώστε να παραδώσουμε την πατροπαράδοτη αυτή εκκλησιαστική τέχνη στις μεταγενέστερες γενιές».
Εν συνεχεία ο σεβαστός Ποιμενάρχης καλωσόρισε τους μικρούς μαθητές της Σχολής και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χάρις του Θεού θα γεννήσει μέσα στην ψυχή και την καρδιά τους τον πόθο της ψαλμωδίας. «Διότι όταν ενσταλλάξει αυτός ο πόθος μέσα σας θα χαίρεστε πραγματικά όχι μονάχα να ακούτε βυζαντινή μουσική, αλλά και να δοξάζετε διαρκώς εν ύμνοις και δοξολογίαις τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό», σημείωσε.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Άρχοντα Υμνωδό της Μ.τ.Χ.Ε. και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου κ. Αντώνιο Πλαΐτη, αλλά και τους υπόλοιπους διδασκάλους της Σχολής, π. Βασίλειο Περουλάκη, π. Νεκτάριο Κιοστεράκη και κ. Ιωάννη Λασθιωτάκη, για τον κόπο που καταβάλλουν για την εξυπηρέτηση των αναγκών εκμάθησης της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής στον Άγιο Νικόλαο, τη Νεάπολη, τα Μάλια, την Χερσόνησο και το Οροπέδιο Λασιθίου.
Περαίνοντας την ομιλία του, ανέφερε: «Η φετινή χρονιά θα έχει τις δυσκολίες της λόγω της τήρησης των περιοριστικών μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, ελπίζουμε όμως η λειτουργία της Σχολής να είναι απρόσκοπτη» και ευχήθηκε στους διδασκάλους και τους σπουδαστές της Σχολής η νέα χρονιά να είναι πλούσια και καρποφόρα και ο Πανάγαθος Θεός να δίδει σε όλους σύνεση, σοφία και όρεξη να συνεχίζουν το έργο τους.
Τον λόγο έλαβε ο Άρχων Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε. και Διευθυντή της Σχολής κ. Αντώνιος Πλαΐτης, ο οποίος ανεφέρθη στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την ενασχόληση με την Βυζαντινή Μουσική, εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο διότι, χάρη στην στήριξη και την ευλογία του, η λειτουργία της Σχολής γίνεται αποδοτικότερη χρόνο με το χρόνο.