Πέντε Τσέχοι με τα ποδήλατά τους έφτασαν στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ακολουθώντας την πορεία των Θεσσαλονικέων ιεραποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου
Πέντε Τσέχοι ποδηλάτες ξεκίνησαν τη Δευτέρα 24 Ιουνίου του Αγίου Πνεύματος από την Κωνσταντινούπολη, αποφασισμένοι να διανύσουν με ποδήλατο τη διαδρομή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, όταν ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι για τη διάδοση του Ευαγγελίου στους σλαβόφωνους λαούς των Βαλκανίων. Σε τούτη την πορεία έκαναν στάση στην Καβάλα την Τετάρτη 26 Ιουνίου, όπου τους υποδέχθηκε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεοδώρα Βαβαλέσκου. Η υποδοχή ήταν ζεστή και εγκάρδια και οι Τσέχοι ποδηλάτες αναφέρθηκαν σε αυτή τη ξεχωριστή προσπάθεια που ξεκίνησαν.
Στο μήνυμά τους για το εγχείρημα που ξεκίνησαν αναφέρουν:
«Στις 24 Ιουνίου ξεκινάμε από την Κωνσταντινούπολη για τη μεγάλη Μοραβία, όπου θα φτάσουμε στις 5 Ιουλίου 2013, ακριβώς 1.150 χρόνια μετά τον ιστορικό ερχομό του Κύριλλου και Μεθόδιου που ήλθαν στη χώρα μας.
»Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να τιμήσουμε αυτούς που μετέφεραν τον πολιτισμό σε μας, 629 χρόνια πριν ανακαλύψει ο Κολόμβος την Αμερική.
»Ο ερχομός του Κύριλλου και του Μεθόδιου ήταν πολύ σημαντικός για μας, αφού μας έφεραν τον πολιτισμό, τη Σλάβικη γραφή και γλώσσα. Σ’ αυτούς οφείλεται το γεγονός ότι στη δική μας γλώσσα μεταφράστηκε πρώτη φορά η Αγία Γραφή και αποτέλεσε τη βάση μιας σημαντικής πολιτιστικής και θρησκευτικής ζωής, όχι μόνο για μας, αλλά και για όλους του νότιους και ανατολικούς σλάβικους λαούς.
»Με αυτή τη διαδρομή, θέλουμε να θυμίσουμε την ιστορική αυτή στιγμή, μέσα από μία αθλητική-οικολογική δραστηριότητα, με την κάλυψη περίπου 2.000 χλμ. ποδηλασίας.
»Ουσιαστικά, το όλο εγχείρημα ξεκίνησε με πέντε φίλους που πέρασαν από την Πράγα στη Βενετία, μετά στο Γκράτς, τη Βιέννη και στην Ολυμπία, όπου παρακολούθησαν το άναμμα της Ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008. Στη συνέχεια, το 2009 από την Πράγα ξεκίνησαν για τη Στοκχόλμη, στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρυσι, το 2012, οι ίδιοι ξεκίνησαν από την Πράγα για τη Βασιλεία. Οπότε, η επέτειος του ερχομού του Κυρίλλου και του Μεθόδιου ήταν μια πρόκληση στην οποία δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε.
»Η διαδρομή των δύο Αγίων δεν είναι σίγουρα γνωστή. Ωστόσο, ο καθηγητής ιστορίας Vladimir Vavrinkα μας ενημέρωσε ότι ακολουθήθηκε κάποια από τις παρακάτω διαδρομές:
»1. Από Κωνσταντινούπολη, μέσω Αδριανούπολης, Φιλιππούπολης, Σόφιας, Νις, Βελιγραδίου και Δούναβη πήγαν προς Βουδαπέστη και μετά στο Μικούλτσιτσε όπου ζούσε ο βασιλιάς Ραστίσλαβ. Η διαδρομή αυτή είναι περίπου 1.500 χλμ.
»2. Από Κωνσταντινούπολη, μέσω Εγνατίας οδού, πέρασαν στην Αδριανούπολη, στη Θεσσαλονίκη και προχώρησαν στη λίμνη Οχρίδα κι από κει πέρασαν στο Ιόνιο Πέλαγος και πέρασαν, μάλλον, στη Βενετία κι από κει προχώρησαν προς τα πάνω στο «δρόμο του κεχριμπαριού», στη Λουμπλιάνα, στο Δούναβη και έφτασαν στο Μικούλτσιτσε, όπου ζούσε ο βασιλιάς Ραστίσλαβ».