Ι.Μ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς ιερούργησε σήμερα Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, επί τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως.
Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην φράση του Αποστόλου των εθνών Παύλου «μιμηταί μου γίνεσθε, καθὼς κἀγὼ Χριστοῦ», επεσήμανε πως «η ζωή μας πρέπει να είναι μία μίμηση Χριστού. Μόνον τότε η ζωή μας παίρνει νόημα, νοηματοδοτείται, αγιάζεται, επιτυγχάνει των επαγγελιών της Διαθήκης».
Τονίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε μόνο σώμα, σημείωσε ότι «είμεθα δημιουργίες του Θεού προσωπικές, που Εκείνος έχτισε από άπειρη αγάπη για να αντιπελαργήσουμε αυτή την αγάπη στο πρόσωπό Του και να αποκτήσουμε μαζί Του σχέση έρωτα, κοινωνία προσώπου, μετοχή στη ζωή Του».
«Επειδή ο Θεός είναι αγάπη… υπάρχει ως αγάπη, ζει ως αγάπη, φέρετε ως αγάπη, λειτουργεί ως αγάπη. Αυτή η αγάπη δεν μπορεί να κλειστεί στον εαυτό της, αλλά διαχέεται μέσα στην δημιουργία», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος και αναφερόμενος στην ώρα της Σταυρικής θυσίας που υπέμεινε ο Κύριός μας για χάρη «όλων των ανθρώπων, όλων των εποχών, όλων των γενεών», τόνισε πως ο Χριστός αναζήτησε και βρήκε αιτιολογία για να μην καταγνώσει ο Θεός στους σταυρωτές του το μεγάλο αυτό κακούργημα.
«Βρήκε αιτιολογία για το ακαταλόγιστο στους σταυρωτάς Του την ώρα του θανάτου για να καταδείξει ακριβώς το μεγαλείο στο οποίο καλούμεθα να φτάσουμε» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι το πρόταγμα του βίου μας. Πάνε τώρα οι εκδικήσεις, τα μίση, οι εμπάθειες, οι κακίες, οι συκοφαντίες, τα ψέματα, η σαρκολατρία… όλα αυτά γκρεμίζονται εάν γίνεις μιμητής Χριστού».
«Δε συγχώρησε απλώς, αλλά αιτιολόγησε την αδικία, το έγκλημα. Βρήκε τον τρόπο να πει για αυτούς τους εγκληματίες ότι δεν έχουν ευθύνη γιατί δεν κατανοούν τι κάνουν. Σε αυτό το μεγαλείο καλείται ο κάθε ένας από μας για να αλλάξει ο κόσμος. Δεν θα αλλάξει αλλιώς ο κόσμος. O κόσμος θα αλλάξει εάν μιμηθούμε τον Χριστό», συμπλήρωσε.
«Σήμερα ο Καθεδρικός μας Ναός γιορτάζει τη δευτέρα του μεγάλη και λαμπρά πανήγυρη στην εόρτιο μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως της Αιγύπτου του θαυματουργού», είπε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας πως Ιερά Λείψανα του Αγίου βρίσκονται προς προσκύνηση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
Αναφέρθηκε στον σύνδεσμο του Αγίου Νεκταρίου με τον Καθεδρικό μας Ναό διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε εδώ διανυκτέρευσε «η Ιερά του σορός, το Άγιόν του Λείψανο, από το Αρεταίειο νοσοκομείο και οδηγούμενον διά της θαλάσσης στην αγαπημένη του νήσο την Αίγινα για να ενταφιαστεί στο Ιερό του Ησυχαστήριο που εκείνος με αγώνες και αγωνίες, με πόνους και δάκρυα είχε πήξει για να γίνει Παρθενώνας και λειμώνας ψυχών αθανάτων».
Κάνοντας λόγο για την συκοφαντία που αντιμετώπισε ο Άγιος δύο χρόνια πριν την κοίμησή του, όταν ανακριτής και ιατροδικαστής κλήθηκαν να διακριβώσουν περί του ήθους του, επεσήμανε πως εκείνος ποτέ δεν κατέδειξε τους υβριστές και συκοφάντες του. «Εκείνος έγινε μιμητής Χριστού κατά πάντα. Γι’ αυτό και αγίασε, γι’ αυτό και χαριτώθηκε… γι’ αυτό και έγινε τόσο μεγάλο πρόσωπο σε όλο τον πλανήτη γη. Παντού Ναοί του, παντού Μοναστήρια του, παντού το όνομά του», είπε ο Σεβασμιώτατος ενώ αναφερόμενος στην διακονία του Αγίου στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, επεσήμανε το γεγονός πως όταν οι σπουδαστές διέπρατταν ένα αδίκημα, εκείνος «αντί να τιμωρήσει τον φταίχτη, τιμωρούσε τον εαυτό του. Νήστευε για να μην τιμωρηθεί ο φταίχτης και έτσι συγκινούσε και μετέβαλε τον κόσμο αυτό, γιατί μόνο με το αγαθό νικάς το κακό».
«Μην νομίζουμε ότι εισερχόμενοι στον Ναό καθαριζόμαστε και αγιαζόμαστε μαγικά. Χρειάζεται αγώνας, χρειάζεται εκκοπή του ιδίου θελήματος, χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την φιλοπρωτία, την φιλαυτία, την φιληδονία, την εγωπάθεια, το δικό μας συμφέρον, το δίκιο μας», είπε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, προτρέποντας όλους «να τα αναθέσουμε όλα στον Κύριο».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε πως ο Άγιος Νεκτάριος «τα υπέμεινε όλα. Στράγγισε το ποτήρι της δοκιμασίας ως την τελευταία σταγόνα, μέχρι το τέλος του», «έγινε μιμητής του Χριστού κατά πάντα και δια πάντα. Ας πάρουμε αυτό το μήνυμα όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».