I.M. ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Tην αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων «η οποία με τη Χάρη του Παναγίου Θεού έχει εισέλθει στην τρίτη χιλιετία», τέλεσε σήμερα Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου.
Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος αρχικά στον Άγιο Αμβρόσιο, ο οποίος έζησε τον 4ο αιώνα, σημείωσε πως είναι «ένας από τους στύλους της πίστεώς μας, ένας από τους μεγάλους και οικουμενικούς διδασκάλους της Εκκλησίας του οποίου το βίωμα και η πρακτική της ζωής του παραμένει αιωνίως ως μέτρο κρίσεως της ζωής του καθενός μας».
«Είναι μια λατρεία του Θεού του Ζώντος που μας προσέρχεται από την ενωμένη Χριστιανοσύνη», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος και κάνοντας λόγο για το σχίσμα του 1054 υπογράμμισε πως ο παπισμός έχει μετατραπεί «σε μία αιρετική θρησκευτική κοινωνία».
«Από Εκκλησία έγινε μία απλώς θρησκευτική κοινωνία που εξέπεσε και γέμισε αιρέσεις και κακοδοξίες», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας παράλληλα με έμφαση πως «αισθανόμαστε μεγάλη πικρία ως Χριστιανοί επειδή ένα τόσο μεγάλο πλήθος ανθρώπων που φέρουν το όνομα ‘’χριστιανός’’ είναι αποκομμένοι από το Σώμα της Εκκλησίας και στερημένοι κυρίως της Θείας Χάριτος».
«Οι άνθρωποι αποκομμένοι από τη Θεία Χάρη και χωρίς την εμπειρία της Θείας Χάριτος δεν μπορούν να ορθοποδίσουν, ούτε να ορθοπρακτίσουν, αλλά πηγαίνουν από γκρεμό σε γκρεμό και από ψέμα σε ψέμα σε όλα τα θέματα» τόνισε στη συνέχεια, ενώ αναφέρθηκε και στον θαυμαστό τρόπο που διασώθηκε το κείμενο της Θείας Λειτουργίας του Αγίου από την καταστροφική μανία του Αυτοκράτορα Καρλομάγνου και στο πώς «το θαύμα επιβεβαίωσε την επευλόγηση του Ιερού κειμένου».
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος εξηγώντας το γιατί τελούμε τις αρχαιοπρεπείς Θείες Λειτουργίες σημείωσε πως «όσοι χρόνια και να περάσουν και όσοι αιώνες και να διέλθουν είμεθα ένα σώμα με τους Αγίους, τους Μάρτυρες, τους Ομολογητάς… με κεφαλή μας τον Χριστό» ο οποίος μας παρέδωσε το μεγάλο αυτό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
«Η ελευθερία του ανθρώπου είναι πρυτανεύουσα δύναμις» είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως η Θεία Λειτουργία του Αγίου Αμβροσίου που τελείται με την ευκαιρία της μνήμης του την προσεχή Τρίτη «μας ενώνει με τους Χριστιανούς εκείνης της περιόδου».
Με τους χριστιανούς Ορθοδόξους της Δύσεως προτού αποσχιστούν με τον παπισμό «που αλλοίωσε την πίστη των Ορθοδόξων, που έβαλε μέσα ψευδή και ανθρωποκίνητα δόγματα, που κατέστρεψε την ενότητα της Εκκλησίας και που προέβη σε φοβερά εγκλήματα εις βάρος της ανθρωπότητος», «με πρόσφατα τα χιλιάδες σκάνδαλα της παιδεραστίας τα οποία έχουν αμαυρώσει το Χριστιανικό μήνυμα».
Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε πως αυτά λέγονται με πόνο ψυχής και με μεγάλη στεναχώρια «ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκεται στη χώρα μας ο εκπρόσωπος αυτής της θρησκευτικής αλλοιώσεως, ο κατέχων παρανόμως και αντικανονικώς τον θρόνο της πρεσβυτέρας Ρώμης ο κ.Χόρχε Φραγκίσκος Μπεργκόλιο».
Στη συνέχεια αναφερόμενος στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή ανέφερε πως ο Άγιος Λουκάς «μας προσέφερε μία δυνατή ερμηνεία του γιατί συμβαίνουν πολλά θαύματα στη ζωή μας» και μιλώντας με αφορμή την θεραπεία, από τον Κύριο, της συγκύπτουσας, τόνισε πως και σήμερα βλέπουμε διαστρέβλωση της πραγματικότητος σε όλα τα επίπεδα, όπου άνθρωποι με θράσος ίππειο «μιλούν και αποφαίνονται σε όλα τα θέματα χωρίς να έχουν γνώση και μόνο με εμπάθεια και κακία».
Λέγοντας πως η υποκρισία δεν οδηγεί σε μετάνοια, υπογράμμισε ότι «ο υποκριτής δεν μετανοεί. Έχει μέσα του και την κακία και τον εγωισμό που είναι τα χειρότερα αμαρτήματα που εξισώνουν τον άνθρωπο με τον διάβολο».
«Ο Κύριος με το θαύμα αυτό δεν θεράπευσε μόνο την συκγύπτουσα, αλλά κατέδειξε και την αιτία των πολλών τραγικών καταστάσεων του κόσμου μας. Γιατί σήμερα δυστυχώς, η υποκρισία, η εμπάθεια, η κακία, το ψέμα πρυτανεύουν στη ζωή μας», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως ζούμε σε μία εποχή μεγάλων κρίσεων, ειδικότερα με την κρίση της πανδημίας «που καταδεικνύει την αδυναμία του ανθρώπου να αντιμετωπίσει τα πάντα».
«Τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που χρειάζεται η πίστη, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται και η αλήθεια, γιατί υπάρχει πολύ υποκρισία στον κόσμο και έλλειψη της μεγαλύτερης αρετής του κόσμου που είναι η διάκριση», συμπλήρωσε.
Με έμφαση υπογράμμισε αρκετές φορές πως πρέπει να εμπιστευόσαστε πάντοτε τους ειδικούς και επαΐοντες που γνωρίζουν και έχουν σπουδάσει τα θέματα, αναφέροντας παράλληλα πως «χρειάζεται σύνεση, διάκριση, πίστη στο Θεό και στην Πρόνοιά του», ενώ επισημαίνοντας πως «εκεί που επεμβαίνει ο άνθρωπος δεν επεμβαίνει ο Θεός σεβόμενος την ελευθερία του ανθρώπου», υπογράμμισε πως πρέπει να δείχνουμε «σεβασμό στη ζωή και στους ειδικούς ανθρώπους που αγωνίζονται για τη ζωή και να μην ακούμε ανοησίες και φαιδρότητες».
«Προϋπόθεση της ευθύνης είναι η ελευθέρα αποδοχή του κακού», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατο προτρέποντας όλους να είμαστε «πιστοί στον Χριστό και την Αγία μας Εκκλησία που μας χαρίζει αυτά τα δώρα της ζωής και της μετοχής στην αγάπη Του και στο έλεός Του».
Τέλος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου Αρχιμανδρίτης π.Βαρθολομαίος Καράμπελας πρόσφερε, εκπροσωπώντας την Ενορία, στον Σεβασμιώτατο για τα ονομαστήριά του ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.
«Το δώρο της Επισκοπικής καταξιώσεως είναι τα παιδιά του Θεού», είπε εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την συγκίνησή του ο Σεβασμιώτατος συμπληρώνοντας: «Επιτρέψτε μου να το προσφέρω στην Παναγία και να τοποθετηθεί εδώ στην Ιερά της Εικόνα για να ενθυμίζει πάντα την καλοσύνη» όλων.
«Να είναι στην Παναγία μας αφιερωμένο από τον ταπεινό της Επίσκοπο ένα μικρό αντίδωρο ευγνωμοσύνης στη σκέπη της, της χάρη της και την Ευλογία της», «για να δέεται εκείνη για όλους εμάς».