Ι.Μ. ΠΑΤΡΩΝ: Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Κάτω Αχαίας ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, εν πληθούση Εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εχειροτόνησε Πρεσβύτερον τον ευλαβέστατον Διάκονο Χρίστον Δριμάλα.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, αφού ανεφέρθη στην εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και στην σημασία της επί του Σταυρού θυσίας, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, μίλησε με την ευκαιρία της χειροτονίας του νέου Ιερέως, για την προσφορά των Ιερέων στην κοινωνία και μάλιστα στην Πατρίδα μας.
Το πρώτιστο έργο του Ιερέως, είπε ο Σεβασμιώτατος είναι να λειτουργή, να ευλογή τον άρτο και τον οίνο και με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος να μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα Χριστού, ώστε οι άνθρωποι να γίνωνται όμαιμοι και σύσσωμοι Χριστού. Χωρίς την Μυστηριακή ζωή δεν υπάρχει Εκκλησία. Ο Ιερεύς είναι ο λειτουργός των θείων και αρρήτων Μυστηρίων.
Όμως η προσφορά του Ιερέως συνεχίζεται και μετά την Θεία Λειτουργία και την επιτέλεση των Ιερών Μυστηρίων. Στην Πατρίδα μας οι Ιερείς θυσιαστικά αγωνίζονται τόσο στις μεγάλες πόλεις, όσο και στα χωριά μας, μάλιστα στα μικρά, στα δυσπρόσιτα και απομεμακρυσμένα.
Στις μεγάλες πόλεις, άλλαξε η πληθυσμιακή δομή, αλλοιώθηκε και ο παραδοσιακός χαρακτήρας, διαβρώθηκε η ηθική, έγινε διαφορετικός ο τρόπος ζωής.
Η ανεργία, η πενία, τα ποικίλα προβλήματα ταλανίζουν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, ιδίως τους νέους. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, αγωνίζονται οι Ιερείς μας, νυχθημερόν, να διατηρήσουν την συνοχή της κοινωνίας, την ενότητα, να σταθούν δίπλα στον πόνο και στα προβλήματα των ανθρώπων, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ποικίλων αναγκών. Η πόλη μας είναι εκ των μεγαλυτέρων πόλεων της Ελλάδος και η πολυπολιτισμική κοινωνία μας χρειάζεται εργασία πολλή, με αυτοθυσιαστική διάθεση την οποία διαθέτουν όλοι οι Ιερείς μας και οι οικογένειές τους.
Πρωτίστως βεβαίως το έργο τους είναι, να μεταφέρουν το μήνυμα της σωτηρίας στον σύγχρονο αποπροσανατολισμένο άνθρωπο, να τον επανευαγγελίσουν, να τον εκκλησιάσουν, να τον αγιάσουν. Μιλάμε πλέον για μια ανάγκη συγχρόνου εσωτερικής ιεραποστολής, την οποία εγέννησαν οι σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας.
Όμως, μεγίστη είναι η υπηρεσία των Ιερέων μας και στην ύπαιθρο χώρα. Αυτοί κρατούν όρθια την Ελλάδα στα μέρη, στα χωριά, όπου η εγκατάλειψη απ’ όλους είναι χαρακτηριστική των καιρών.
Έκλεισαν τα Σχολεία, έφυγαν οι όποιες άλλες υπηρεσίες, το διοικητικό σύστημα δύσκολα πλέον βοηθάει τα μικρά χωριά, αφού οι μεγάλοι δήμοι δύσκολα διοικούνται και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.
Με λαχτάρα οι λιγοστοί κάτοικοι των χωριών μας, περιμένουν τον Ιερέα, για να χτυπήση την καμπάνα, ώστε να αισθανθούν ότι δεν πέθαναν τα χωριά μας. Η Θεία Λειτουργία ζωογονεί τον τόπο, η παρουσία της Εκκλησίας στηρίζει την Πατρίδα μας.
Ηρωικά επιμένουν οι παπάδες μας και με θυσιαστική διάθεση υπηρετούν την ύπαιθρο της Ελλάδος.
Ο σήμερα χειροτονηθείς Πρεσβύτερος, θα είναι άμισθος, αφού ελάχιστος θέσεις Ιερέων, δύο κάθε χρόνο, και αν, δίδει η πολιτεία σε κάθε Ιερά Μητρόπολη.
Θα εργάζεται στη γη, όπως μέχρι σήμερα μαζί με την οικογένειά του και παράλληλα θα προσφέρη τις υπηρεσίες του στο Άγιο Θυσιαστήριο, στα ορεινά χωριά Κυπαρίσσι και Άγιο Δημήτριο Τριταίας Αχαίας, με τους λιγοστούς κατοίκους.
Επιθυμώ από της θέσεως αυτής να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον Ιερόν Κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και γενικώτερα για το τεράστιο, πνευματικό και κοινωνικό έργο το οποίο προσφέρουν στον τόπο μας και στην Πατρίδα μας.
Να αγαπάτε τους Ιερείς μας, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, να τους τιμάτε και να καλλιεργήτε τις ιερατικές κλήσεις στα παιδιά σας, ώστε να έχωμε μια ωραία και αγία συνέχεια στο έργο της ιερατικής διακονίας.