Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης: Μια ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση παρουσίασης επιστημονικού βιβλίου πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ζήτρος και το βιβλιοχαρτοπωλείο Άνεμος.
Όπως μας ενημέρωνει η Ι.Μ. Λαρίσης: “Πρόκειται για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του διδάκτορα Βυζαντινής Φιλολογίας του Α. Π. Θ. και συνεργάτη της Ιεράς Μητροπόλεως μας Χαράλαμπου Στεργιούλη. Το βιβλίο παρουσίασαν στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος και ο ομότιμος καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κ. Βασίλης Κατσαρός, ενώ την όλη εκδήλωση συντόνιζε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Αχίλλιος Τσούτσουρας.
Ο Μητροπολίτης Κίτρους με αφορμή το απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου περιέγραψε την προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Νικόλαος ήταν κανόνας πίστεως, δηλαδή υπόδειγμα πίστεως, που αποτελεί το θεμέλιο της ζωής και της δράσης του Επισκόπου. Ήταν εικόνα πραότητας, αρετή μεγάλης αξίας και δύναμης. Μια αρετή καρπός γενναιότητας, η οποία απαιτεί πνευματικό βάθος, μεγάλη ψυχική καλλιέργεια, υπομονή και πολλή αγάπη προς τους ανθρώπους.
Ήταν τέλος εγκρατείας διδάσκαλος, όχι βέβαια μόνο σωματικής, αλλά και πνευματικής. Δυστυχώς σήμερα η εγκράτεια έχει περιοριστεί μόνο στο υλικό, μόνο στο εμφανές. Το απολυτίκιο κλείνει με δύο παράδοξες εξ αντιθέσεως συνθέσεις: το ύψος της ταπεινώσεως και τον πλούτο της πτωχείας. Αρετές που συμπληρώνουν την προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου, πράγματα αδιανόητα στην τρέχουσα λογική. Με τέτοια χαρακτηριστικά αντιλαμβάνεται κανείς την αξία της παρουσιαζόμενης έκδοσης. Μιας έκδοσης που είναι έκφραση της θελήσεως των πνευματικών ανθρώπων να αναδεικνύουν διαρκώς την παλιά πνευματική κληρονομιά.
Ο δεύτερος ομιλητής, ο καθηγητής Βασίλης Κατσαρός αναφέρθηκε στην τιμή του επισκόπου Νικολάου, ως Αγίου, στα Μύρα της Λυκίας η οποία φαίνεται ότι άρχισε νωρίς στον 4ο αιώνα. Τον τάφο του, κατά τά ειωθότα της εποχής, περιέκλειε αρχικά ένας παλαιότερος ναΐσκος και αργότερα, στον 6ο αιώνα, χτίστηκε ένας μεγαλοπρεπής ναός, ο οποίος ανακατασκευάστηκε στον 8ο αιώνα. Από τον 4ο ως τον 6ο αιώνα η μνήμη του Αγίου Νικολάου γνώρισε ευρύτερη διάδοση και υπερέβη τα τοπικά όρια, ως μία μεγάλη προσωπικότητα αγίου της ενωμένης τότε οικουμενικής εκκλησίας.
[irp posts=”389936″ name=”Εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κοιλάδα Λαρίσης (ΦΩΤΟ)”]
Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο συγγραφέας ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του στην εκδήλωση, μια παρουσία που του δίνει κουράγιο να συνεχίσει τις έρευνες του στον τομέα της επιστήμης της ρητορικής και της αγιολογίας. Ιδιαίτερα και με πολλή ευγνωμοσύνη, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιγνάτιο για την ενθάρρυνση που του προσφέρει στο επιστημονικό του έργο.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους δύο παρουσιαστές για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθησαν για να λαμπρύνουν με την παρουσία τους την εκδήλωση, όπως και τον εκδότη Κώστα Ζήτρο για την πρωτοβουλία του να εκδώσει βυζαντινούς συγγραφείς. Ιδιαίτερα δε ευχαρίστησε το πολυπληθές ακροατήριο που για μια ακόμη φορά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Μητρόπολης και συμμετείχε ολοπρόθυμα στην παρουσίαση του βιβλίου προς τιμή του αγίου Νικολάου, εκδήλωση με την οποία έκλεισαν και οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος και οι Περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Μαρία Μαμάρα και κ. Χρήστος Καλομπάτσος , ενώ αξίζει να σημειωθεί η σημαντική παρέμβαση του Μητροπολίτου Κίτρους, ο οποίος επαίνεσε ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, τους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες, που ήλθαν με ιδιαίτερη χαρά να παραστούν στην παρουσίαση του βιβλίου αυτού και τα επαίνεσε εν Κυρίω, παροτρύνοντάς τα μάλιστα να αγαπήσουν πολύ τα αρχαία ελληνικά, τα ιερά γράμματα αλλά και την επιστημονική έρευνα”.