Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου και την παρουσία και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου παρουσιάσθηκε το βράδυ της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα ο αφιερωματικός τόμος-λεύκωμα Μοναστήρια στην Κέρκυρα, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την εκλογή και ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου. Το βιβλία περιλαμβάνει κείμενα για τον ορθόδοξο μοναχισμό, κείμενα για τα μοναστήρια της Κέρκυρας και των Παξών τα οποία έχουν σήμερα αδελφότητες, καθώς και φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, ο οποίος είχε την επιμέλεια έκδοσης του βιβλίου.
Στην εκδήλωση τον τόμο παρουσίασαν ο Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης και ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με τον τόμο αυτό θελήσαμε να καταδείξουμε την ιστορία τους. Το ότι έχουν και δίνουν ζωή. Το ότι άνθρωποι, μοναχοί και μοναχές, σε μια εποχή απο-ιεροποιήσεως των πάντων, επιμένουν να θέλουν να ζήσουν ευσεβώς και κατά Χριστόν. Το ότι διασώζουν όχι μόνο την πίστη, αλλά και την παράδοση ενός τόπου που κρατά την Εκκλησία στην καρδιά του. Το ότι προσπαθούν να φέρουν σε επαφή τον προσκυνητή με το Θεό, την αλήθεια και το μήνυμα της σωτηρίας, αλλά και την φύση. Να δείξουμε το κάλλος με το οποίο προίκισε ο Θεός τα νησιά μας, την Κέρκυρα, τους Παξούς και τα Διαπόντια, και το πώς οι άνθρωποι ανταποδίδουν την ευλογία οικοδομώντας τόπους όπου λατρεύεται νυχθημερόν ο Θεός. Και να αφήσουμε να διαφανεί ότι στις δύσκολες εποχές τις οποίες διέρχεται η πατρίδα μας, η πίστη στο Θεό, το ήθος της ασκητικότητας και όχι της καταναλωτικής αυτάρκειας και φιληδονίας, όπως επίσης και ο πολιτισμός μας που είναι δεμένος με την Ορθοδοξία αποτελούν πυλώνες που δεν πρέπει να λησμονούμε».
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε στη συνέχεια όλους όσους βοήθησαν στην έκδοση του τόμου και όσους τον προλόγισαν, ιδιαιτέρως τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον παρευρεθέντα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Πατριάρχη Μόσχας, όπως επίσης και όσους συμμετείχαν στην παρουσίαση της εκδήλωσης και εργάστηκαν γιʼ αυτήν.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό η βουλευτής Κέρκυρας κ. Γκερέκου, η οποία επεσήμανε τόσο το σπουδαίο έργο που επιτελεί ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, όσο και την αξία του τόμου, ο οποίος κυκλοφορήθηκε και στα ρωσικά και θα βοηθήσει, συν τοις άλλοις, και στον θρησκευτικό τουρισμό.
Κατόπιν το λόγο πήρε ο πρώτος εκ των παρουσιαστών π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο οποίος τόνισε την αξία του ορθόδοξου μοναχισμού, ενώ παρουσίασε ένα επίγραμμα σχετικά με μέλη της οικογένειας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, τα οποία είχαν μονάσει στην Κέρκυρα, καταδεικνύοντας την ευσέβεια του κυβερνήτη και των οικείων του, στοιχείο απαραίτητο για την εθνική και κοινωνική μας ζωή, αλλά και απόδειξη ότι τα μοναστήρια προσφέρουν πολυποίκιλα στη διακονία του λαού του Θεού.
Ο δεύτερος εκ των παρουσιαστών συγγραφέας κ. Πάνος Θεοδωρίδης τόνισε με ιδιαίτερα δυναμικό λόγο την συνεισφορά του ορθόδοξου μοναχισμού στον Ελληνισμό, ιδίως στα χρόνια του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας, επισημαίνοντας ότι τα μοναστήρια αποτέλεσαν και αποτελούν πρότυπα οικονομικής διαχείρισης και πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς. Τόνισε μάλιστα ότι χρειάζεται να σταματήσει η φιλολογία περί της πτώσης του Βυζαντίου εξαιτίας του μοναχισμού και να δούμε γενικότερα οι Νεοέλληνες τις αγκυλώσεις του πολιτικού και εθνικού μας βίου, αφήνοντας την Εκκλησία να συνεχίσει είτε δια των μοναστηριών είτε δια των ενοριών της να βοηθά ανακαινιστικά και ουσιαστικά τον άνθρωπο.
Ο τρίτος εκ των παρουσιαστών π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός επεσήμανε ότι τα ορθόδοξα μοναστήρια δεν φιλοξενούν δραπέτες της ζωής και του κόσμου, αλλά εκείνους που με τις προσευχές τους βοηθούν να κρατηθεί ο κόσμος και να παρηγορηθεί ο άνθρωπος που δοκιμάζεται από την απουσία αγάπης, ελπίδας και χαράς. Τόνισε μάλιστα ότι η Εκκλησία, τόσο δια των μοναστηριών, όσο και δια των ενοριών της αποδεικνύει ότι δεν είναι ξεπερασμένος ιστορικός θεσμός, αλλά ζωντανός οργανισμός, στον οποίο βιώνεται ένα άλλο ήθος, ιδιαίτερα αναγκαίο στο σήμερα.
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς, ο οποίος επιμελήθηκε τις λεζάντες των φωτογραφιών, όπως και ο φωτογράφος και επιμελητής του τόμου Δημήτρης Ταλιάνης, ο οποίος περιέγραψε τα βιώματά του από την παραμονή του στην Κέρκυρα, τις ευλογίες που έλαβε στα μοναστήρια, αλλά και την αίσθηση του φωτός, τόσο πνευματικού, όσο και υλικού που αποκόμισε από την δουλειά του. Ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της έκδοσης και έκλεισε με το στίχο του Διονύση Καρατζά, ο οποίος αποτύπωσε για τον ίδιο το νόημα της έκδοσης: Ζυγίζω τα χρώματα και μου βγαίνει Παράδεισος»!
Την εκδήλωση έκλεισε με προσλαλιά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος επεσήμανε ο προσωπικό του βίωμα από τις επισκέψεις στην Κέρκυρα και τα μοναστήρια της, συνεχάρη τον Μητροπολίτη Κερκύρας για το έργο της αγάπης, της φιλανθρωπίας, της ιεραποστολικής μαρτυρίας, αλλά και της ανάδειξης του πολιτισμού της Κέρκυρας, ενώ τόνισε, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο, πως τα μοναστήρια στην Ελλάδα και οι θησαυροί τους λεηλατήθηκαν από όσους τώρα φωνάζουν ότι τους χρωστούμε και καλό θα ήταν πλέον εκείνοι να μας επιστρέψουν τους θησαυρούς του πολιτισμού και της Ορθοδοξίας μας, για να ξαναβρούνε τη θέση τους στα μοναστήρια του τόπου μας.
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Σερέζης, ενώ παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο πρώην υπουργός κ. Ρωμαίος, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δένδιας και ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Τρεπεκλής.