Κατά το διήμερο 5 και 6 Φεβρουαρίου πανηγύρισε o Ιερός Ναός του Αγίου Φωτίου Βεργίνης. Το εσπέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας Γεωργαλής.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, την επομένη ημέρα το πρωί ο Σεβασμιώτατος τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο.
Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου στην Θεία Λειτουργία:
«Των αρετών σε δοχείον, καλούμεν Φώτιε, ως της ειρήνης φίλον, της αγάπης εργάτην, και στήλην σωφροσύνης και προσευχής».
Εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας και τιμά ιδιαιτέρως η ενορία σας έναν από τους μεγάλους πατέρες της και μία από τις ελάχιστες προσωπικότητες, οι οποίες πέρασαν στην ιστορία έχοντας τον τίτλο του Μεγάλου να συνοδεύει το όνομά τους.
Και ήταν όντως μέγας ο εορταζομενος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Μέγας Φώτιος, όχι μόνο για την τεράστια μόρφωση και σοφία του· όχι μόνο για το διορατικό του πνεύμα και το οργανωτικό του χάρισμα· όχι μόνο για την εμμονή του στην ορθόδοξη πιστη και στην προάσπιση των δικαίων της Εκκλησίας, αλλά και για την αρετη του. Γιατί όλα τα άλλα, αδελφοί μου, όσο σημαντικα και αν ειναι, όσο σπουδαία και χρήσιμα και αν είναι, δεν αρκούν για να αναδείξουν μία προσωπικοτητα ως κορυφαία. Γιατί μέγας ειναι αυτός που δεν αφήνει απλώς το αποτύπωμα του στην ιστορία αλλά γίνεται παράδειγμα προς μιμηση σε όσους ακολουθούν· γίνεται υπόδειγμα αρετής, η οποία ειναι η μονη που παραμένει, η μόνη που συνοδεύει τον άνθρωπο και τον αναδεικνύει ευάρεστο ενώπιον του Θεού.
Την αλήθεια αυτή την επιβεβαιωνει ο λόγος του Κυρίου, συμφωνα με τον οποίο «ος αν ποιήση και διδάξη ούτος μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών». Δηλαδη, μέγας θα ονομασθεί στη βασιλεία των ουρανών όχι εκείνος που διδαξε τον λόγο του Θεού, όχι εκείνος ο οποίος συνέβαλε στην οργάνωση και τη διοίκηση ή προσεφερε στους ανθρώπους και στην Εκκλησία με ποικίλους τρόπους, αλλά αυτός ο οποίος εκτός από όλα αυτά εφάρμοσε τον λόγο του Θεού και στη δική του προσωπική ζωή. Διότι, αδελφοί μου, είναι ευκολο να συστήνουμε το καλό, ειναι εύκολο να λέμε στους άλλους τι πρέπει να κάνουν και ποιο είναι το θέλημα του Θεού, αλλά είναι δύσκολο να το εφαρμόσουμε εμείς οι ίδιοι στη δική μας ζωή.
[irp posts=”401898″ name=”Ι.Μ. Βεροίας: Οικονομική ενίσχυση σε πολύτεκνες μητέρες (ΦΩΤΟ)”]
Και αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι δεν εφαρμοζουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό και είναι χρέος μας να κάνουμε, αλλά δημιουργούμε και αμφιβολιες και αμφισβητήσεις για την ορθότητα όσων διδάσκουμε και συστήνουμε σε εκείνους που βλεπουν ότι, όσα τους συστήνουμε, εμείς οι ίδιοι δεν τα εφαρμόζουμε στη ζωή μας.
Ο εορταζόμενος όμως Μέγας Φωτιος δεν ανήκε στην κατηγορία αυτη. Ήταν άνθρωπος όχι μόνο των λόγων αλλά και των έργων και της αρετής. Έζησε σε δύσκολη εποχή, έζησε σε δύσκολο περιβαλλον, διότι από τα νεανικά του χρονια έζησε και εργάσθηκε μέσα στα αυτοκρατορικά ανάκτορα, σε ένα χώρο όπου υπήρχαν πολλές προκλήσεις για ένα νεαρό και μορφωμένο άνθρωπο, όπως ήταν ο άγιος Φώτιος. Όμως εκείνος δεν παρασύρθηκε από καμία πρόκληση. Διατήρησε με την προσευχή και την άσκηση και τη σωφροσύνη που τον χαρακτήριζε τον εαυτό του «αγνόν από του κόσμου», ώστε, όταν η χάρη του Θεού τον ανύψωσε στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, ήταν έτοιμος να αναλάβει την υψηλή και περίοπτη αυτή θέση και να ποιμάνει τον λαό του Θεού, προασπίζοντας συγχρόνως και την ορθοδοξη πίστη από τις κακόδοξες διδασκαλίες των Λατίνων που είχαν ήδη παρεισφρήσει στην Εκκλησία της Ρωμης.
Και μπορεί κάποιοι από τους αντιπαλους του να τον κατηγόρησαν, η αλήθεια των πραγμάτων όμως έλαμψε και αποδεικνύει και μέχρι σήμερα ότι ο Μέγας Φώτιος ήταν όντως δοχείο αρετών που προσείλκυε τη χάρη του Θεού, γιατί ήταν άνθρωπος της αγάπης, της προσευχής και της σωφροσυνης, και ως τέτοιος αξιώθηκε να ονομασθεί μέγας όχι μόνο από τους ανθρώπους αλλά και από τον δικαιοκρίτη Θεό στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή του και τη διακονία του.
Αδελφοί μου, στις ημέρες μας είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι με ποικίλους τρόπους προσπαθούν να διακριθούν και να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους ανθρωπους. Ξεχνούν όμως και μαζί τους συχνά ξεχνούμε και εμείς ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να διακριθεί κανείς είναι η αρετή, ειναι η αγάπη που πρέπει να δείχνουμε προς όλους· είναι η προσευχή που μας εξυψώνει και μας καθιστά συνομιλητές του Θεού· είναι η σωφροσυνη που μας προφυλάσσει από το να πέφτουμε στις παγίδες της αμαρτίας και να ρυπαίνουμε την ψυχή μας, απομακρυνοντάς την από τον Θεό.
Η αγάπη, η προσευχή και η σωφροσύνη ήταν αυτές που κατέστησαν τον άγιο Φώτιο δοχείο αρετών και τον ανέδειξαν μέγα. Ας τις οικειοποιηθούμε και εμείς, αδελφοί μου, και ας προσπαθήσουμε να τις κάνουμε συστατικο της ζωής μας, για να έχουμε τη χάρη και την ευλογία του Θεού και να αξιωθούμε και της αιωνίου ζωής διά πρεσβειών του μεγάλου αυτού, του αγίου Φωτίου, πατριαρχου Κωνσταντινουπόλεως, και προστάτου της ενορίας σας.
Δείτε φωτογραφίες της Μητρόπολης ΕΔΩ