Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την πατροπαράδοτη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Σπάρτης την μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
Με αρχιερατικό εσπερινό την Πέμπτη 7/3 το απόγευμα και αρχιερατική θεία λειτουργία την Παρασκευή 8/3 το πρωί κορυφώθηκε ο εορτασμός με προεξάρχοντες τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας κ. Ευστάθιο και τον καταγόμενο εκ Βελιών Μονεμβασίας, Επίσκοπο Ελαίας Θεοδώρητο.
Να σημειωθεί ότι ο φετινός εορτασμός συνέπεσε με το Ψυχοσάββατο(9/3), γι’ αυτό το τυπικό της Εκκλησίας προβλέπει μετάθεση της εορτής.
Το μαρτύριο των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στην παγωμένη λίμνη της Σεβαστείας του Πόντου είναι αξιοπρόσεκτο και αξιοθαύμαστο. Διακεκριμένοι μαχητές και αξιωματικοί οι Σαράντα μάρτυρες δεν ενέδωσαν στις πιεστικές προτάσεις της κοσμικής ειδωλολατρικής εξουσίας και προτίμησαν το μαρτύριο και τον θάνατο, αγνοώντας πλούτη κι εξουσία που ήταν το αντίτιμο. Με ένα φρόνημα και με απλότητα, καλωσύνη, σεμνότητα κι ευγένεια έγραψαν την δική τους μαρτυρική ιστορία στις σελίδες της Ορθόδοξης Πίστης.
Η Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα, που βρίσκεται σήμερα εντός των ορίων του Δήμου Σπάρτης χτίστηκε και αγιογραφήθηκε (ο παλαιός Ναός) το 1305 μ.χ. Η νέα Μονή αποτελείται από μεγαλόπρεπο κτίσμα του 1620, κόσμημα της μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Δίπλα στο Καθολικό υπάρχει το παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής ( Κρυφό Σχολείο κατά την Τουρκοκρατία), ο Πύργος της Μονής και τα κελιά των Μοναχών.
Η Μονή ανέπτυξε μεγάλη εθνική δράση αφού αποκτώντας μεγάλη κτηματική περιουσία την διέθεσε, κατά καιρούς, στον Αγώνα για ελευθερία και για την στήριξη απόρων και ανξιοπαθούντων πιστών. Με πόρους της Μονής αγοράστηκαν τρόφιμα, πολεμοφόδια κι εξαγοράστηκαν αιχμάλωτοι. Τρείς φορές έχει πυρποληθεί από κατακτητές (1770 από Αλαβανούς, 1826 από Αιγύπτιους και 1943 από Γερμανούς).
Σήμερα η Ιερά Μονή και η αδελφότητα αποτελούν πραγματική όαση και καταφύγιο για τους πιστούς που καταφθάνουν σε μικρές και μεγάλες εορτές όχι μόνο από τη Σπάρτη και τη Λακωνία αλλά και την χώρα.