Όταν, επ᾽ ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας επισκέφθηκε τον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο της Νορβηγίας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας τον προσκάλεσαν τότε να παραστεί στην εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα που οργάνωναν το Σάββατο, 18 Μαρτίου στο Όσλο.
Σε συνεννόηση με την Ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο, τον Εφημέριο και τους συνεργάτες του στον Μητροπολιτικό Ναό και την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Νορβηγίας, καθώς και με τον Σύλλογο Γονέων του Ελληνικού Σχολείου Όσλο, αποφασίστηκε από κοινού η μετάθεση των πανηγυρικών λατρευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της συμπληρώσεως 196 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 το τριήμερο 17 έως 19 Μαρτίου, για να είναι παρόντες όλοι οι ομογενειακοί φορείς.
Στις συναντήσεις που είχε με τους ανωτέρω φορείς, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το ποθούμενο και το ζητούμενο είναι η ενότητα, το οποίο θα πρέπει σε όλη την επικράτεια της ιστορικής αυτής επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου να αποτελέσει το δεδομένο της συμπόρευσης όλων ανεξαρτήτως των ομογενειακών φορέων. Ισχύς εν τη ενώσει! Η γλώσσα, η θρησκεία, οι παραδόσεις, ο πολιτισμός και η παιδεία, είναι τα κοινά στοιχεία που μας ενώνουν, ενισχύουν και ενθαρρύνουν την συνοδοιπορία μας και την υλοποίηση του κοινού μας οράματος στην Σκανδιναυϊκή Γη.
Ο Ποιμενάρχης προέτρεψε όλους τους φορείς να δώσουν δυναμικά το παρών σε όλες τις προγραμματισθείσες εκδηλώσεις, για να γίνει η Ομογένεια μάρτυρας της ενότητος, αγαστής συνεργασίας και σύμπνοιας που κυριαρχούν στους κόλπους της και να έλθουν όλοι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.
Ο Μητροπολίτης αφίχθη στη Νορβηγική πρωτεύουσα την Παρασκευή, 17 Μαρτίου. Πρόκειται για την 9η ποιμαντορική του επίσκεψη εντός διαστήματος τριών περίπου ετών από της ενθρονίσεώς του.
Το απόγευμα της Παρασκευής τελέστηκε η Ακολουθία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στην Κυρία Θεοτόκο, στον Μητροπολιτικό Ναό «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Όσλο, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε με τους νέους της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας Νορβηγίας στην αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού. Αρκετοί φοιτητές και νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι στο Όσλο, είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τον Σεβασμιώτατο σε μια αρκετά φιλική συνάντηση. Η θεματική της συναντήσης περιελάμβανε φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τόσο την Ελληνική κοινωνία και την Ορθόδοξη Εκκλησία, όσο και τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις με τις οποίες οι νέοι σε ηλικία Έλληνες έρχονται αντιμέτωποι στην Νορβηγία και την Σκανδιναυΐα εν γένει.
Το Σάββατο ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ελληνικό Σχολείο του Όσλο όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την τάξη του νηπιαγωγείου και στη συνέχεια να συνομιλήσει με τους γονείς.
Το απόγευμα του Σαββάτου, τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό. Τον θείο λόγο κήρυξαν στην Ελληνική ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος και στη Νορβηγική ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Όλαφ Lerseth της Ενορίας «Άγιος Χάλβαρντ» Όσλο της Εξαρχίας των Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο Λουκάτο και την κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν, παρέστη σε εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα που οργανώθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Νορβηγίας, κατά την διάρκεια της οποίας συνεχάρη τον πρόεδρο κ. Ιωάννη Αλειφέρη και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία τους.
Την Κυριακή 19 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο καί προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Της λατρευτικής συνάξεως μετείχε ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. ΑλέξανδροςVolokhan του Πατριαρχείου Μόσχας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο, τον δε πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία, Εξοχ. κ. Μαρία Διαμάντη. Στην εμπνευσμένη ομιλία της, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Αναζητώντας το νήμα που συνδέει στην συλλογική μνήμη του Ελληνισμού, την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου με την χαρμόσυνη είδηση του Αρχαγγέλου για την έλευση του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, θα εντοπίσουμε όλες εκείνες τις έννοιες, ουσιαστικές και διαχρονικές, που φωτίζουν και αποκαλύπτουν σε όλους μας, την ιδιαίτερη σημασία και μοναδικότητα της σημερινής διπλής εορτής.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο αγώνας των επαναστατημένων ελλήνων πυροδοτείται από τους αιώνες σκλαβιάς και υποταγής, που προηγήθηκαν της απόφασής τους για λύτρωση, από τον ζυγό του κατακτητή, και για απόκτηση του ύψιστου αγαθού της ελευθερίας του Έθνους.
Αντίστοιχα, το χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης του Θεανθρώπου, σηματοδοτεί την άρνηση της φθοράς, την απόρριψη της αμαρτίας, την απαρχή του κεφαλαίου της σωτηρίας και ανάστασης του ανθρώπινου γένους. …..
Η πίστη στον Θεό και στο δίκαιο του αγώνα τους, η φλόγα της ελευθερίας, το αδούλωτο φρόνημα που επέζησε παρά τους 4 αιώνες σκλαβιάς, όλα αυτά μαζί, προσδιόρισαν καθοριστικά τον αγώνα για την παλιγγενεσία, και χαρακτήρισαν απόλυτα έναν ηρωισμό, παράτολμο, και πέραν από κάθε λογική πρόβλεψη. …..
Η θυσία και ο αγώνας τους, ώστε σήμερα να μπορούμε να ζούμε ελεύθερα, θα πρέπει να αποτελεί συλλογικό πρόταγμα αλλά και ατομική επιδίωξη, στην διαρκή και σθεναρή προάσπιση των δικαίων της χώρας μας. Οφείλει να συνοδεύει την αδιάκοπη προσπάθεια όλων μας, ηγεσίας και πολιτών, στην κατεύθυνση υπέρβασης των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια, και έχουν δοκιμάσει υπέρμετρα τις αντοχές του ελληνικού λαού.
[irp posts=”338867″ name=”25 Μαρτίου: Η Επανάσταση για την Αγία Πίστη του Χριστού”]
Οφείλουμε να προχωρήσουμε με μια, αντίστοιχη των αγωνιστών του 1821 θα έλεγα, «επαναστατική» αντίληψη, ότι, στο σημερινό σύνθετο και ευμετάβλητο περιβάλλον που ζούμε, είναι απόλυτη ανάγκη να αλλάξουμε, τις νοοτροπίες και αντιλήψεις εκείνες που διαμόρφωσαν πολλές από τις διαχρονικές παθογένειες που ταλανίζουν τον τόπο μας, και παρεμπόδισαν την εξυγίανση της λειτουργίας του κράτους μας.
Δεν είναι εύκολο, ούτε βέβαια ανώδυνο. Είναι όμως αναγκαίο. Επιδείξαμε αξιοπρέπεια, υπομονή και πίστη στις δυνάμεις μας, σε όλη αυτή την δύσκολη περίοδο. Χρειάζεται όμως και κάτι ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό, που δυστυχώς, πολλές φορές έχει απουσιάσει, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο τόπος σε συμφορές, διχασμούς και εθνικές τραγωδίες. Είναι υπαρκτή η ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί με ομοψυχία, με αλληλεγγύη και με την πεποίθηση ότι και αυτή η μάχη θα κερδηθεί. Είναι το ηθικό χρέος μας έναντι των αγωνιστών του 1821, είναι η ιστορική μας ευθύνη, έναντι των επόμενων γενεών. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για ό,τι κληρονομήσαμε, αλλά έχουμε επίσης την υποχρέωση να προσπαθήσουμε, ενωμένοι, για μια Ελλάδα ευημερούσα και πρωτοπόρο, ώστε να είναι υπερήφανα και τα δικά μας παιδιά, για αυτό που τους κληροδοτήσαμε.»
Ο Ποιμενάρχης, αφού συνεχάρη την κ. Διαμάντη για την βαθυστόχαστη ομιλία της, ακολούθησε η γιορτή των μαθητών του Ελληνικού Σχολείου Όσλο, οι οποίοι με την αυθόρμητη παρουσία τους και την υποδειγματική επαγγελία των ποιημάτων και τραγουδιών, έδωσαν ζωή και παλμό στην εκδήλωση.
Προ της διανομής του αντιδώρου, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την απερχόμενη Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στην Κοινότητα επί έξι συναπτά έτη, της προσέφερε μία ανθοδέσμη εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως καθόλης, και δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στις ευχαριστίες του όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία των εορτασμών και τον ιεροψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού κ. Παναγιώτη Παύλο, ο οποίος απέδωσε με τέχνη και πιστότητα στο βυζαντινό ύφος τους ύμνους του τριημέρου, συμβάλλοντας στην ηχητική πανδαισία των εορτασμών. Τον καλωσόρισε, επιπλέον, ως νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας καί του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις του τριημέρου της εορτής του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας ολοκληρώθηκαν με την παράθεση δεξίωσης στον χώρο εκδηλώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας. Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος προσήλθε σε συνάντηση εργασίας με τα μέλη του νεοκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας, κατά την διάρκεια του οποίου είχε την δυνατότητα να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς περί του τρέχοντος έργου καί των προσφάτων πεπραγμένων της Κοινότητας.
Το εσπέρας της Κυριακής, ο Μητροπολίτης παρέστη σε δείπνο που παρετέθη προς τιμήν του στην Πρεσβευτική Κατοικία από την Πρέσβυ της Ελλάδος Εξοχ. κ. Μαρία Διαμάντη, την επομένη δε παρεκάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του το Νορβηγικό Τμήμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και το εσπέρας επέστρεψε αεροπορικώς στην Στοκχόλμη.
Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του Αρχιμ. Αλέξανδρου Λουκάτου και των κ.κ. Παναγιώτη Τζόρτζη και Δρ. Παναγιώτη Παύλου.